ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλείψεις στα αεροπορικά καύσιμα: Πώς αλλάζει ο σχεδιασμός της τουριστικής σεζόν – Για εφιαλτικό σενάριο κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του τουρισμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η προει­δο­ποί­ηση του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Ενέρ­γειας για ελλεί­ψεις καυ­σί­μων αερο­σκα­φών έχει προ­κα­λέ­σει ανη­συ­χία στον του­ρι­στικό κλάδο της Ευρώπης.
  • Τα απο­θέ­ματα καυ­σί­μων ανα­μέ­νο­νται να επαρ­κούν για περίπου έξι εβδο­μά­δες, γεγονός που επη­ρε­ά­ζει τις κρα­τή­σεις και την του­ρι­στική κίνηση στην Ελλάδα.
  • Η πτώση στις νέες κρα­τή­σεις φτάνει το 30%, με τις βασικές αγορές του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού να επη­ρε­ά­ζο­νται.
  • Οι ξενο­δό­χοι ελπί­ζουν σε ανά­καμψη αν στα­μα­τή­σει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά η δια­θε­σι­μό­τητα καυ­σί­μων παρα­μέ­νει κρίσιμη.
  • Η τάση του late booking αυξά­νε­ται, καθώς οι ταξι­διώ­τες προ­τι­μούν να κάνουν κρα­τή­σεις της τελευ­ταίας στιγμής, επη­ρε­ά­ζο­ντας τη στρα­τη­γική των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σεων.

Η δρα­μα­τική προει­δο­ποί­ηση του επι­κε­φα­λής του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Ενέρ­γειας, Φατίχ Μπιρόλ, για ελλεί­ψεις καυ­σί­μων αερο­σκα­φών στην Ευρώπη τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, έχει “ταρα­κου­νή­σει” τον του­ρι­στικό κλάδο.

Η εκτί­μηση ότι τα απο­θέ­ματα ενδέ­χε­ται να επαρ­κούν για περίπου έξι εβδο­μά­δες δημιουρ­γεί νέα δεδο­μένα για την του­ρι­στική σεζόν που μόλις ξεκί­νησε στην Ελλάδα και η αγωνία των επι­χει­ρη­μα­τιών του χώρου χτυπά “κόκκινο”.

“Αν δεν υπάρ­χουν καύσιμα, δεν έχουμε αερο­πλάνα, δεν έχουμε του­ρί­στες. Αυτό το ενδε­χό­μενο είναι εφιαλ­τικό”, σημειώ­νει στο Capital.gr παρά­γο­ντας της αγοράς.

“Το καλό σενάριο είναι να έχουμε ακριβά αερο­πο­ρικά εισι­τή­ρια. Το κακό σενάριο είναι να μην έχουμε καθόλου αερο­πλάνα” συμπλη­ρώ­νει, μη κρύ­βο­ντας την ανη­συ­χία του για τις εξε­λί­ξεις από την εξά­ντληση προ­μη­θειών πετρε­λαίου, φυσικού αερίου και άλλων προ­ϊ­ό­ντων μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Όλα τα ενδε­χό­μενα για την πορεία της φετινής του­ρι­στι­κής περιό­δου είναι ανοιχτά,  τονί­ζουν πηγές του κλάδου. Όπως μετα­φέ­ρουν από τις πλη­ρο­φο­ρίες που έχουν, εάν οι ελλεί­ψεις επε­κτα­θούν, αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες στην Ευρώπη θα προ­χω­ρή­σουν σε δια­κο­πές δρο­μο­λο­γίων από τα τέλη του Ιουνίου, όταν δηλαδή για τους ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς ξεκινά η μεγάλη του­ρι­στική κίνηση.

Αυτή τη στιγμή, η πτώση στη ροή των νέων κρα­τή­σεων φτάνει μέχρι και το 30%. “Αντί να έχουμε 600 νέες κρα­τή­σεις την ημέρα, έχουμε 400” λέει στο Capital.gr επι­χει­ρη­μα­τίας από το χώρο των ξενο­δο­χείων.

Επί του παρό­ντος δεν υπάρ­χουν ακυ­ρώ­σεις, όμως όπως λέει το ρεπορ­τάζ, το πάγωμα στις κρα­τή­σεις αφορά όλες τις βασικές “δεξα­με­νές” επι­σκε­πτών για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό: Γερ­μα­νία, Μεγάλη Βρε­τα­νία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ.

“Ευελ­πι­στούμε πως εάν τελειώ­σει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, θα μπο­ρέ­σουμε να ανα­κάμ­ψουμε, όμως το βασικό είναι να υπάρ­χουν καύσιμα” λένε οι ξενο­δό­χοι. Το κρίσιμο ζητού­μενο είναι η δια­τή­ρηση της στα­θε­ρό­τη­τας και η έγκαιρη προ­σαρ­μογή σε πιθανές μετα­βο­λές. Ξενο­δο­χεια­κοί και ταξι­διω­τι­κοί φορείς παρα­κο­λου­θούν στενά τις εξε­λί­ξεις, δίνο­ντας έμφαση στη συνερ­γα­σία με αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες και tour operators, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η ομαλή ροή επι­σκε­πτών.

Παράλ­ληλα όμως, η άνοδος των τιμών ενέρ­γειας επη­ρε­ά­ζει το συνο­λικό κόστος λει­τουρ­γίας των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σεων. Η πρό­κληση είναι η απορ­ρό­φηση μέρους των αυξή­σεων χωρίς σημα­ντική επι­βά­ρυνση της τελικής τιμής για τον επι­σκέ­πτη, ώστε να δια­τη­ρη­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα του ελλη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος.

Σε κάθε περί­πτωση, η πορεία των εξε­λί­ξεων τις επό­με­νες εβδο­μά­δες θα είναι καθο­ρι­στική για το κατά πόσο οι ανη­συ­χίες αυτές θα μετα­φρα­στούν σε ουσια­στι­κές επι­πτώ­σεις για τη φετινή σεζόν.

Στροφή στο late booking

Μεγάλη είναι η αλλαγή στη συμπε­ρι­φορά των ταξι­διω­τών κατά το πρώτο δεκα­πεν­θή­μερο του Απρι­λίου, σύμφωνα με σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρίες, καθώς όλο και περισ­σό­τε­ροι επι­λέ­γουν να κάνουν κρα­τή­σεις την τελευ­ταία στιγμή (late booking), δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την άφιξή τους. Η τάση αυτή φαί­νε­ται να δια­μορ­φώ­νει νέα δεδο­μένα για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό ενόψει της καλο­και­ρι­νής περιό­δου.

Όπως ανα­φέ­ρουν ξενο­δό­χοι από δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς, το ενδια­φέ­ρον των επι­σκε­πτών παρα­μέ­νει, όμως παρα­τη­ρεί­ται καθυ­στέ­ρηση στον ρυθμό των κρα­τή­σεων, ακόμη και για περιό­δους αιχμής όπως ο Ιούλιος και ο Αύγου­στος. Εκπρό­σω­ποι του κλάδου επι­ση­μαί­νουν ότι, σε αντί­θεση με προη­γού­με­νες χρονιές όπου μεγάλο ποσοστό των δια­θέ­σι­μων δωμα­τίων είχε ήδη δεσμευ­τεί από τους πρώτους μήνες του έτους, φέτος η εικόνα παρου­σιά­ζει μεγα­λύ­τερη αβε­βαιό­τητα. Η αυξα­νό­μενη τάση για κρα­τή­σεις της τελευ­ταίας στιγμής δημιουρ­γεί νέα δεδο­μένα στους ξενο­δό­χους, που ήδη προ­χω­ρούν σε εκπτώ­σεις και ειδικές προ­σφο­ρές.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.