ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο 26,1% η ανεργία το δ’ τρίμηνο του 2014-Το μικρότερο ποσοστό στο Νότιο Αιγαίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ανεργία

Πτω­τι­κά ένα­ντι του τέ­ταρ­του τρι­μή­νου του 2013 κι­νή­θη­κε η ανερ­γία το τε­λευ­ταίο τρί­μη­νο της προη­γού­με­νης χρο­νιάς. Δια­μορ­φώ­θη­κε σε 26,1% ένα­ντι 27,8% του αντί­στοι­χου τριµήνου 2013 και 25,5% του προη­γούµενου τριµήνου του 2014 (σ.σ. στο οποίο πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος).

Η απα­σχό­λη­ση µειώ­θη­κε κατά 1,4% σε σχέση µε το προη­γούµενο τρίµηνο ενώ αυ­ξή­θη­κε κατά 1,6% σε σχέση µε το ∆’ Τρίµηνο του 2013, ση­μειώ­νει η ΕΛ­ΣΤΑΤ, ενώ ο αριθµός των ανέρ­γων αυ­ξή­θη­κε κατά 1,3% σε σχέση µε το προη­γούµενο τρίµηνο και υπο­χώ­ρη­σε κατά 6,8% σε σχέση µε το ∆΄ Τρίµηνο του 2013.

Στο ∆’ Τρίµηνο του 2014 ο αριθµός των απα­σχο­λούµενων ανήλ­θε σε 3.535.274 άτοµα και των ανέρ­γων σε 1.245.854.

Από τα επι­μέ­ρους στοι­χεία προ­κύ­πτει:

* Το πο­σο­στό ανερ­γί­ας των γυ­ναι­κών (29,6%) είναι ση­μα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρο από των αν­δρών (23,3%). Το υψη­λό­τε­ρο πο­σο­στό ανερ­γί­ας πα­ρα­τη­ρεί­ται στους νέους ηλι­κί­ας 15-24 ετών (51,5%), το οποίο στις νέες γυ­ναί­κες φθά­νει στο 56,9%

* Η κα­τα­νο­μή της ανερ­γί­ας, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη το επί­πε­δο εκ­παί­δευ­σης, έχει ως εξής: το υψη­λό­τε­ρο πο­σο­στό ανερ­γί­ας πα­ρα­τη­ρεί­ται σε όσους έχουν πάει Με­ρι­κές τά­ξεις Δη­μο­τι­κού (43%) ενώ ακο­λου­θούν τα άτομα που δεν έχουν πάει κα­θό­λου σχο­λείο (41%). Τα χα­μη­λό­τε­ρα πο­σο­στά πα­ρα­τη­ρού­νται σε όσους έχουν δι­δα­κτο­ρι­κό ή με­τα­πτυ­χια­κό (13,1%) και στους πτυ­χιού­χους της τρι­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης (19,8%).

* Από το σύ­νο­λο των ανέρ­γων που ανα­ζη­τούν μι­σθω­τή απα­σχό­λη­ση, το 16% ανα­ζη­τά απο­κλει­στι­κά πλήρη απα­σχό­λη­ση, ενώ το 78,1% ανα­ζη­τά πλήρη αλλά στην ανά­γκη είναι δια­τε­θει­μέ­νο να ερ­γα­στεί και με με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση. Τέλος, το 5,9% είτε ανα­ζη­τά με­ρι­κή απα­σχό­λη­ση είτε δεν εν­δια­φέ­ρε­ται αν θα βρει με­ρι­κή ή πλήρη απα­σχό­λη­ση.

Ένα πο­σο­στό ανέρ­γων (6,1%) απέρ­ρι­ψε, κατά τη διάρ­κεια του Δ’ τρι­μή­νου του 2014, κά­ποια πρό­τα­ση ανά­λη­ψης ερ­γα­σί­ας για διά­φο­ρους λό­γους, κυ­ρί­ως επει­δή:

α) δεν εξυ­πη­ρε­τού­σε ο τόπος ερ­γα­σί­ας (25,3%),

β) δεν εξυ­πη­ρε­τού­σε το ωρά­ριο (20,2%),

γ) δεν ήταν ικα­νο­ποι­η­τι­κές οι απο­δο­χές (19,7%).

* Το πο­σο­στό των ανέρ­γων που δεν έχουν ερ­γα­στεί ποτέ στο πα­ρελ­θόν, ανέρ­χε­ται στο 24,3% του συ­νό­λου των ανέρ­γων ενώ οι μα­κρο­χρό­νια άνερ­γοι (αυτοί που ανα­ζη­τούν από 12 μήνες και άνω ερ­γα­σία, ανε­ξάρ­τη­τα αν είναι «νέοι» ή «πα­λαιοί» άνερ­γοι), απο­τε­λούν αντί­στοι­χα το 73%.

* Το πο­σο­στό ανερ­γί­ας των ατό­μων με ξένη υπη­κο­ό­τη­τα, είναι με­γα­λύ­τε­ρο από το αντί­στοι­χο των Ελ­λή­νων υπη­κό­ων (31,7% ένα­ντι 25,6%). Επί­σης, το 71,4% των ξένων υπη­κό­ων είναι οι­κο­νο­μι­κά ενερ­γό, πο­σο­στό ση­μα­ντι­κά υψη­λό­τε­ρο από το αντί­στοι­χο των Ελ­λή­νων το οποίο είναι 50,4%.

* Σε επί­πε­δο Πε­ρι­φέ­ρειας το με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό ανερ­γί­ας πα­ρα­τη­ρεί­ται στην Κε­ντρι­κή Μα­κε­δο­νία και τη Δυ­τι­κή Μα­κε­δο­νία με 27,9%. Στον αντί­πο­δα, το μι­κρό­τε­ρο πο­σο­στό ανερ­γί­ας πα­ρα­τη­ρεί­ται στο Νότιο Αι­γαίο με 16,9% και στο Βό­ρειο Αι­γαίο με 20,5%.

* Κατά το Δ’ Τρί­μη­νο του 2014, βρή­καν απα­σχό­λη­ση 153.592 άτομα, τα οποία δή­λω­σαν ότι ήταν άνερ­γα πριν από ένα έτος. Πα­ράλ­λη­λα, κατά το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα, 46.464 άτομα με­τα­κι­νή­θη­καν από τον οι­κο­νο­μι­κά μη ενερ­γό πλη­θυ­σμό σε θέ­σεις απα­σχό­λη­σης. Αντί­θε­τα, 122.750 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απα­σχο­λού­με­να, σή­με­ρα είναι άνερ­γα και άλλα 72.102 άτομα που ήταν απα­σχο­λού­με­να, είναι πλέον οι­κο­νο­μι­κά μη ενερ­γά. Επι­πλέ­ον, 117.787 άτομα, που πριν ένα έτος ανή­καν στον οι­κο­νο­μι­κά μη ενερ­γό πλη­θυ­σμό, ει­σήλ­θαν στην αγορά ερ­γα­σί­ας ανα­ζη­τώ­ντας απα­σχό­λη­ση, αλλά είναι άνερ­γα.

* Εξε­τά­ζο­ντας την εξέ­λι­ξη του αριθ­μού των απα­σχο­λου­μέ­νων, ανά τομέα της οι­κο­νο­μί­ας, πα­ρα­τη­ρού­με ότι στον πρω­το­γε­νή τομέα πα­ρα­τη­ρεί­ται αύ­ξη­ση 0,3% στον αριθ­μό των απα­σχο­λού­με­νων σε σχέση με το αντί­στοι­χο περ­σι­νό τρί­μη­νο. Στον δευ­τε­ρο­γε­νή πα­ρα­τη­ρεί­ται μεί­ω­ση 1,3% στον αριθ­μό των απα­σχο­λού­με­νων και στον τρι­το­γε­νή αύ­ξη­ση 2,5%.

* Το πο­σο­στό της με­ρι­κής απα­σχό­λη­σης ανέρ­χε­ται στο 9,9% του συ­νό­λου των απα­σχο­λου­μέ­νων. Από το υπο­σύ­νο­λο αυτό των ερ­γα­ζο­μέ­νων το 69,1% έκανε αυτή την επι­λο­γή διότι δεν μπό­ρε­σε να βρει πλήρη απα­σχό­λη­ση, το 6,4% για άλ­λους προ­σω­πι­κούς ή οι­κο­γε­νεια­κούς λό­γους, το 3,9% γιατί εκ­παι­δεύ­ε­ται, το 2,3% διότι φρο­ντί­ζει μικρά παι­διά ή εξαρ­τώ­με­νους ενή­λι­κες και το 18,3% για διά­φο­ρους άλ­λους λό­γους.

* Το πο­σο­στό των μι­σθω­τών, το οποίο εκτι­μά­ται σε 63,8%, εξα­κο­λου­θεί να είναι χα­μη­λό­τε­ρο του μέσου όρου της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, στην οποία ανέρ­χε­ται στο 83,5 του συ­νό­λου των απα­σχο­λου­μέ­νων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.