ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο συμπατριώτες μας διεκδικούν αποζημίωση για ομόλογα που «εξανεμίστηκαν»

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Δεσμίδες λεφτά

Ενώ­πιον του Μο­νο­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Ρόδου κατά της «Αlpha Bank» και κατά της «Αλφα Επεν­δυ­τι­κές Υπη­ρε­σί­ες ΑΕ» προ­σέ­φυ­γαν δύο κά­τοι­κοι της Ια­λυ­σού, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι πεί­στη­καν να επεν­δύ­σουν σε ομό­λο­γα που εξα­νε­μί­στη­καν!

Το αν­δρό­γυ­νο δια­τη­ρεί γνω­στή επι­χεί­ρη­ση από το έτος 1996. Χάρη σε αυτήν την μικρή οι­κο­γε­νεια­κή επι­χεί­ρη­ση κα­τά­φε­ραν όχι μόνο να εξα­σφα­λί­σουν τα προς το ζην αλλά και να απο­τα­μιεύ­σουν με­γά­λα χρη­μα­τι­κά ποσά με στόχο την ευ­πρε­πή δια­βί­ω­σή τους.

Περί το μήνα Ιού­νιο του έτους 2003 τους επι­σκέ­φθη­κε στο κα­τά­στη­μά τους, εκ­πρό­σω­πος του τμή­μα­τος ALPHA PRIVATE BANK, κα­τό­πιν δικής της πρω­το­βου­λί­ας.

Σκο­πός της επί­σκε­ψής της ήταν να τους προ­σεγ­γί­σει και να τους ενη­με­ρώ­σει για τη δυ­να­τό­τη­τα αυ­ξή­σε­ως των ποσών των χρη­μα­τι­κών τους κα­τα­θέ­σε­ων. Φέ­ρε­ται να τους ενη­μέ­ρω­σε ότι υπήρ­χε η δυ­να­τό­τη­τα να αγο­ρά­σουν κά­ποιους επεν­δυ­τι­κούς τί­τλους (ομό­λο­γα) από τα οποία θα κέρ­δι­ζαν τό­κους, ενώ μετά την πά­ρο­δο ορι­σμέ­νης προ­θε­σμί­ας το ποσό με το οποίο θα αγό­ρα­ζαν τον τίτλο θα ήταν πάλι δια­θέ­σι­μο προ­κει­μέ­νου να το χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν, όπως επι­θυ­μού­σαν.

Απο­κρί­θη­καν θε­τι­κά υπό την μόνη όμως προ­ϋ­πό­θε­ση, την οποία δια­τύ­πω­σαν και ρητώς ότι το κε­φά­λαιό τους θα ήταν εξα­σφα­λι­σμέ­νο και δεν θα διέ­τρε­χε κα­νέ­να κίν­δυ­νο. Η απά­ντη­ση στον ανω­τέ­ρω απα­ρά­βα­το όρο τους, όπως υπο­στη­ρί­ζουν, ήταν θε­τι­κή.

Με βάση τα ανω­τέ­ρω, προ­χώ­ρη­σαν σε συ­νερ­γα­σία με τις εται­ρεί­ες ALPHA BANK και ΑΛΦΑ ΕΠΕΥ. Στο πλαί­σιο αυτά υπε­γρά­φη με­τα­ξύ τους η από 9 Ιου­νί­ου 2003 σύμ­βα­ση πα­ρο­χής επεν­δυ­τι­κών υπη­ρε­σιών επί μη χρη­μα­τι­στη­ρια­κών προ­ϊ­ό­ντων. Την ίδια ημέρα αγό­ρα­σαν τί­τλους της ΑLPHA CREDIT GROUP.

Κα­τό­πιν τού­του, ξε­κί­νη­σε μία συ­νερ­γα­σία, όπου η αρ­μό­δια υπάλ­λη­λος (private banker) επι­κοι­νω­νού­σε μαζί τους, τους κα­λού­σε στο το­πι­κό υπο­κα­τά­στη­μα και τους υπε­δεί­κνυε διά­φο­ρα επεν­δυ­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα.

Την 13η Ιου­λί­ου 2007 αγό­ρα­σαν ομο­λο­για­κούς τί­τλους εκ­δό­σε­ως της CYPRUS POPULAR BANK δια κα­ταρ­τί­σε­ως συ­ναλ­λα­γής δευ­τε­ρο­γε­νούς αγο­ράς ομο­λο­γιών.

Οι τί­τλοι αυτοί εκ­δό­θη­καν στο πλαί­σιο ομο­λο­για­κού δα­νεί­ου εκ­δό­τρια του οποί­ου ήταν η εται­ρεία CYPRUS POPULAR BANK (κα­τό­πιν δε με­το­νο­μά­στη­κε MARFIN POPULAR BK PUBLIC και LAIKI BANK) και οι βα­σι­κοί του όροι ήταν οι εξής:

Αφο­ρού­σε ποσό εκ­δό­σε­ως 450.000 ευρώ, με ημε­ρο­μη­νία εκ­δό­σε­ως την 26-5-2006 και ημε­ρο­μη­νία λή­ξε­ως την 26-5-2016 με κυ­μαι­νό­με­νο επι­τό­κιο 3μηνο Euribor + 175 μ.β.

Οι τί­τλοι που αγό­ρα­σαν είχαν ονο­μα­στι­κή αξία 50.000 ευρώ.

Έτσι κα­τέ­βα­λαν το ποσό των 50.000 ευρώ για την αγορά των τί­τλων συν το ποσό των 839,54 ευρώ το οποίο απο­τε­λεί προ­μή­θεια της ενα­γο­μέ­νης για τη συ­ναλ­λα­γή.

Υπο­στη­ρί­ζουν ότι είχαν πει­στεί από τις προ­φο­ρι­κές δια­βε­βαιώ­σεις των ενα­γο­μέ­νων ότι η το­πο­θέ­τη­ση των χρη­μά­των τους σε ομο­λο­για­κούς τί­τλους δεν ενέ­χει κιν­δύ­νους.

Την πλάνη τους αυτή συ­νει­δη­το­ποί­η­σαν όταν στις αρχές του έτους 2012, δέ­χτη­καν τη­λε­φώ­νη­μα από την ALPHA BANK ότι είχε ανα­στα­λεί η άδεια λει­τουρ­γί­ας της ASPIS BANK, εγ­γυ­ή­τριας των ομο­λό­γων της ΑSPIS FINANCE PLC που είχαν αγο­ρά­σει και ότι το κε­φά­λαιό τους δεν θα τους επι­στρα­φεί αφού η αξία του είχε εκ­μη­δε­νι­στεί.

Τότε όμως ήταν ήδη πολύ αργά καθώς ήδη είχαν προ­βεί στην αγορά των επί­δι­κων ομο­λό­γων της CYPRUS POPULAR BANK.

Mπο­ρού­σαν μόνο να ελ­πί­ζουν ότι η εκ­δό­τρια εται­ρεία δεν θα πτω­χεύ­σει και θα τους επι­στρα­φεί το κε­φά­λαιό τους κατά τη λήξη του ομο­λο­για­κού δα­νεί­ου την 26η Μαϊου 2016.

Το Μάρ­τιο του 2013 έγινε ευ­ρέ­ως γνω­στή η κρίση του κυ­πρια­κού χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συ­στή­μα­τος και η Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία προ­ώ­θη­σε μέσω του νόμου της 29ης Μαρ­τί­ου 2013 νόμο για τις δια­δι­κα­σί­ες εξυ­γί­αν­σης και ανα­διάρ­θρω­σης του τρα­πε­ζι­κού της συ­στή­μα­τος με απο­τέ­λε­σμα τα τρα­πε­ζι­κά της ιδρύ­μα­τα να τε­θούν σε δια­δι­κα­σί­ες εκ­κα­θά­ρι­σης. Κα­τό­πιν η δια­πραγ­μά­τευ­ση των τί­τλων με εκ­δό­τη τις κυ­πρια­κές τρά­πε­ζες ανε­στά­λη στο ΧΑΚ για με­γά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα.

Περί τα τέλη του έτους 2014, η τρά­πε­ζα ΕUROBANK ERGASIAS με την οποία πλέον συ­νερ­γά­ζο­νται, τους ενη­μέ­ρω­σε στο πλαί­σιο της συμ­βα­τι­κής τους σχέ­σης ότι οι ανω­τέ­ρω τί­τλοι δεν είναι πλέον δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μοι στις χρη­μα­τι­στη­ρια­κές αγο­ρές, γε­γο­νός που ση­μαί­νει ότι έχουν απω­λέ­σει την αξία τους και το κε­φά­λαιό τους έχει απω­λε­σθεί.

Οι ενά­γο­ντες δια­τεί­νο­νται ότι οι ενα­γό­με­νες δεν τους πα­ρεί­χαν βα­σι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για το είδος των τί­τλων. Οι ίδιοι θε­ω­ρού­σαν ότι οι εν λόγω το­πο­θε­τή­σεις απο­τε­λού­σαν ένα είδος προ­θε­σμια­κών κα­τα­θέ­σε­ων και κατά συ­νέ­πεια δεν υπήρ­χε κίν­δυ­νος απώ­λειας του κε­φα­λαί­ου τους.

Με τον τρόπο αυτό, όπως ισχυ­ρί­ζο­νται, οι ενα­γό­με­νες πα­ρα­βί­α­σαν την αρχή της καλής πί­στης που απορ­ρέ­ει από τη με­τα­ξύ τους συμ­βα­τι­κή σχέση και ιδίως την υπο­χρέ­ω­ση ενη­μέ­ρω­σης και δια­φώ­τι­σής τους τις οποί­ες όφει­λαν να τη­ρή­σουν.

Διεκ­δι­κούν έτσι απο­ζη­μί­ω­ση ύψους 46.110,80 ευρώ για βλά­βες που υπέ­στη­σαν.

Την υπό­θε­ση χει­ρί­ζε­ται ο δι­κη­γό­ρος κ. Δήμος Μου­τά­φης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.