ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Deutsche Welle: Ναι στις ελαφρύνσεις, όχι σε νέο «βεβιασμένο» κούρεμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
λεφτα

Λίγες μέρες πριν τις κρί­σι­μες εκλο­γές στην Ελ­λά­δα οι­κο­νο­μο­λό­γοι προει­δο­ποιούν για τις συ­νέ­πειες ενός νέου «βε­βια­σμέ­νου» κου­ρέ­μα­τος του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η χώρα χρειά­ζε­ται πρω­τί­στως με­ταρ­ρυθ­μί­σεις.

«Το ερώ­τη­μα είναι πώς μπο­ρεί να απο­φευ­χθεί το εν­δε­χό­με­νο να γίνει η Ελ­λά­δα ένα βα­ρέ­λι δίχως πάτο για την Ευ­ρώ­πη», υπο­γραμ­μί­ζει προς την ση­με­ρι­νή Frankfurter Allgemeine Zeitung ο γερ­μα­νός οι­κο­νο­μο­λό­γος και επι­κε­φα­λής του Κέ­ντρου Ευ­ρω­παϊ­κών Οι­κο­νο­μι­κών Με­λε­τών, Κλέ­μενς Φουστ.

Ένα νέο κού­ρε­μα που δεν θα συ­νο­δευό­ταν από όρους για την υλο­ποί­η­ση με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων θα ήταν μέγα λάθος, όπως λέει, προ­σθέ­το­ντας ότι η όλη συ­ζή­τη­ση που διε­ξά­γε­ται για το θέμα στη Γερ­μα­νία αλλά και σε άλλες χώρες συν­δρά­μει τον προ­ε­κλο­γι­κό αγώνα του Αλέξη Τσί­πρα. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, μια νέα απο­μεί­ω­ση του χρέ­ους θα έστελ­νε ένα κα­τα­στρο­φι­κό μή­νυ­μα, γιατί στην πε­ρί­πτω­ση αυτή και άλλες χώρες, όπως η Ισπα­νία, που έχουν επί­σης μια ισχυ­ρή, αρι­στε­ρή, λαϊ­κί­στι­κη αντι­πο­λί­τευ­ση, θα μπο­ρού­σαν να ζη­τή­σουν επί­σης ένα κού­ρε­μα, βά­ζο­ντας φρένο στις με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κές προ­σπά­θειες.

«Στη δε Γερ­μα­νία η οποία θα κα­τέ­γρα­φε στην πε­ρί­πτω­ση αυτή απώ­λειες, οι ζη­μιω­μέ­νοι φο­ρο­λο­γού­με­νοι θα προ­σέ­φευ­γαν μα­ζι­κά στο AfD (σσ. το ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κό κόμμα Εναλ­λα­κτι­κή Επι­λο­γή για τη Γερ­μα­νία)».

Ναι σε πε­ραι­τέ­ρω ελά­φρυν­ση, αλλά υπό όρους

Εντού­τοις ο Κλέ­μενς Φουστ δεν είναι γε­νι­κό­τε­ρα κατά της ελά­φρυν­σης του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, το οποίο θε­ω­ρεί άλ­λω­στε και ο ίδιος μα­κρο­πρό­θε­σμα μη βιώ­σι­μο. Ση­μα­σία όμως έχει η σειρά των βη­μά­των που θα πρέ­πει να γί­νουν: «Πρώτα θα πρέ­πει να υλο­ποι­η­θούν οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, στη συ­νέ­χεια μπο­ρεί να συ­ζη­τη­θεί η ελά­φρυν­ση του χρέ­ους».

Άλ­λω­στε, όπως εξη­γεί, στην πα­ρού­σα φάση η εξυ­πη­ρέ­τη­ση του χρέ­ους δεν επι­βα­ρύ­νει ση­μα­ντι­κά την Ελ­λά­δα, δε­δο­μέ­νου ότι πλη­ρώ­νει μόλις 4% πε­ρί­που του ΑΕΠ της για τό­κους. Σε βάθος χρό­νου όμως οι Έλ­λη­νες δεν μπο­ρούν να πε­τυ­χαί­νουν τόσο υψηλά πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, που είναι απα­ραί­τη­τα για την απο­πλη­ρω­μή των δα­νεί­ων, ένα μέρος του χρέ­ους λοι­πόν θα έπρε­πε να δια­γρα­φεί, σύμ­φω­να με τον ίδιο.

Όπως ση­μειώ­νει η FAZ, η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να απο­κλεί­ει το εν­δε­χό­με­νο ενός νέου κου­ρέ­μα­τος. «Δεν συ­ντρέ­χουν λόγοι για ει­κο­το­λο­γί­ες, γιατί το θέμα δεν τί­θε­ται καν», απα­ντά το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών στο Βε­ρο­λί­νο. Κατά ενός νέου κου­ρέ­μα­τος τάσ­σε­ται και ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λε­γό­με­νους «πέντε σο­φούς» της γερ­μα­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

«Η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να επι­μεί­νει ώστε η Ελ­λά­δα να τη­ρή­σει τις δε­σμεύ­σεις της», λέει προς την FAZ. Ο ίδιος επι­ση­μαί­νει ότι η ανα­διάρ­θρω­ση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους μπο­ρεί να γίνει και μέσα από άλ­λους μη­χα­νι­σμούς, πέραν ενός κου­ρέ­μα­τος, όπως είναι, για πα­ρά­δειγ­μα, η πα­ρά­τα­ση του χρό­νου απο­πλη­ρω­μής των δα­νεί­ων.

Α. Κρη­τι­κός: Όχι σε κού­ρε­μα άνευ όρων

Προει­δο­ποι­ή­σεις απευ­θύ­νει και ο οι­κο­νο­μο­λό­γος του Γερ­μα­νι­κού Ιν­στι­τού­του Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών Αλέ­ξαν­δρος Κρη­τι­κός: «Ένα κού­ρε­μα άνευ όρων θα ισο­δυ­να­μού­σε με πρό­σκλη­ση ώστε να ξε­κι­νή­σει κα­νείς και πάλι από την αρχή με την ανά­λη­ψη χρεών», όπως λέει.

Σύμ­φω­να με τον έλ­λη­να οι­κο­νο­μο­λό­γο, η Ελ­λά­δα χρειά­ζε­ται με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που θα το­νώ­σουν την ανά­πτυ­ξη. Μπο­ρεί μέχρι σή­με­ρα να έχουν μειω­θεί ση­μα­ντι­κά οι μι­σθοί και να έχει με­ταρ­ρυθ­μι­στεί εν μέρει το συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό, «αυτό που λεί­πει όμως είναι ένα πραγ­μα­τι­κό άνοιγ­μα των κλει­στών οι­κο­νο­μι­κών κλά­δων οι οποί­οι θα μπο­ρού­σαν να δώ­σουν ανα­πτυ­ξια­κή ώθηση».

Όπως εκτι­μά ο Αλέ­ξαν­δρος Κρη­τι­κός η τρόι­κα εστί­α­σε πε­ρισ­σό­τε­ρο στα ελ­λείμ­μα­τα και την πο­λι­τι­κή των πε­ρι­κο­πών. Την ίδια ώρα πα­ρα­με­λή­θη­καν οι ανα­γκαί­ες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που προ­ω­θούν την ανά­πτυ­ξη και κυ­ρί­ως, η πραγ­μα­τι­κή εφαρ­μο­γή τους. Πολ­λές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, όπως λέει, απο­φα­σί­στη­καν δια νόμου, «η εφαρ­μο­γή τους όμως έχει κολ­λή­σει».

tovima.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.