Ειδήσεις

Στις 8 Γενάρη εκδικάζονται οι προσφυγές για τα αεροδρόμια-Πονοκέφαλοι στην κυβέρνηση

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη σύσταση του νέου υπερ-ταμείου κρατικής περιουσίας που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Στις 8 Ιανουαρίου θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές κατά της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στις 8 Ιανουαρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές φορέων κατά της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport.

Παρά την εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που διοργάνωσε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων (περί το 75% ψήφισε κατά της παραχώρησης) η υπόθεση των αεροδρομίων εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Η συμφωνία με το σχήμα της Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου υπεγράφη προ ημερών, αλλά το 1,23 δισ. ευρώ που προσέφεραν δεν θα καταβληθεί μέχρι να παραδοθούν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στους νέους διαχειριστές.

Πρόσθετες αντιδράσεις αναμένονται από τη σύσταση του νέου υπερ-ταμείου εγγυοδοσίας υπό την ομπρέλα του οποίου θα λειτουργούν τόσο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όσο και η ΕΤΑΔ (ελέγχει περί τα 78.000 κρατικά ακίνητα).

Ηδη η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ», στην οποία συμμετέχουν νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως με το νέο υπερταμείο «παραχωρείται στους «θεσμούς» ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του συνόλου της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του κράτους».

Η Πρωτοβουλία στηρίζεται στο σχέδιο δημιουργίας του νέου ταμείου το οποίο είχε διαρρεύσει προ ημερών στην «Αυγή». Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως «το ταμείο θα διοικείται από ένα πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθορίζεται κατά 3/5 από την ελληνική κυβέρνηση και κατά τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM. Ωστόσο, για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 4/5, ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην επιλογή των μελών του. Επίσης το ίδιο θα καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, αλλά και το συμβούλιο των ειδικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των business plan του ταμείου,… ενώ η διάρκεια του ταμείου θα είναι 35 χρόνια».

Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το νέο ταμείο θα απορροφήσει τουλάχιστον τέσσερις βασικές δομές διαχείρισης δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και τις ΔΕΚΟ, «χωρίς να αποκλείεται ο εμπλουτισμός του ενεργητικού του με την προσθήκη επιπλέον άυλων αξιών και ακίνητων ή δημιουργία νέων υποταμείων». Οσοι αντιδρούν στη σύσταση του υπερ-ταμείου εγγυοδοσίας / κρατικής περιουσίας (ούτως ή άλλως το χρονοδιάγραμμα έχει αναθεωρηθεί) επισημαίνουν πως μολονότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ (και όχι 25 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία με τους δανειστές), δεν αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για τα έσοδα που παραμένει στα 50 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζουν πως με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές το ένα τέταρτο των εσόδων του νέου ταμείου θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ενώ το σύνολο των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ (με βάση τον ιδρυτικό του νόμο ο οποίος εκπνέει στο πρώτο εξάμηνο του 2016) οδεύει για την αποπληρωμή του χρέους.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου