Ειδήσεις

Η εξειδίκευση του φορολογικού νομοσχεδίου – Οι 5 άξονες

Στις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως «αυξήσεις στους φόρους θα δουν αυτοί που κατά τεκμήριο δεν δήλωναν τα εισοδήματά τους».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε «γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;», απαντώντας πως «το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό». «Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο τέλος επιτηδεύματος, που τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ, πλέον μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε. Οπως ανέφερε, από το 2024 το ύψος του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ. Αυτό θα προσαυξάνεται με βάση τα έτη λειτουργίας, το μέσο τζίρο του κλάδου και το ύψος των αμοιβών του προσωπικού.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:
Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Και πέμπτος άξονας ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Μείωση στο τέλος επιτηδεύματος
Το τέλος επιτηδεύματος, που τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ, μειώνεται από τον επόμενο χρόνο κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ετήσια έσοδα 600 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν.

«Δίνεται κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών. Πρόκειται για την:

– Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.

-Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.

-Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

-Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Όσον αφορά το πρώτο μέτρο ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά, θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Παράλληλα έκανε γνωστή την παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για την οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπεται αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Σχςτικά με την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών επεσήμανε ότι«συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη «βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια».

«Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί», πρόσθεσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής:

Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος.
Θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου