Ειδήσεις

«Νομιμοποιήθηκε» το αιολικό πάρκο στον Πιθανίτη!

Σε τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων και σε νομιμοποίηση της λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου Ρόδου, της πολύπαθης εταιρείας «Αίολος ΑΕ» στην περιοχή του Πιθανίτη, προχώρησαν η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και το ΥΠΕΚΑ.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού των ΑΝΕΛ κ. Ραχήλ Μακρή για την υπόθεση, που απασχόλησε και απασχολεί, τη δικαιοσύνη και χαρακτηρίστηκε, ως «σκάνδαλο».
«Η Κυβέρνηση ξεπουλά την ενέργεια. Η Κυβέρνηση αποκρύπτει ότι η αγορά ενέργειας στη χώρα μας παρέχει τη δυνατότητα στον καθένα να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή αρκεί να επενδύσει σε υποδομές. Οι ιδιώτες όμως είναι απρόθυμοι να επενδύσουν μεγάλα ποσά και αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί σε σχέση με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Για τους λόγους αυτούς η Κυβέρνηση διαλύει τη ΔΕΗ. Όχι για να μειώσει τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια, αυτά η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι αυξάνονται με παρόμοιες ιδιωτικοποιήσεις. Όχι για να εξυγιάνει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης από την πολιτικά διορισμένη με κομματικά κριτήρια διοίκηση και τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές των συγκυβερνούντων κομμάτων. Όχι για να διευκολύνει τον ανταγωνισμό, αφού στερεί από τους καταναλωτές ακόμα και το δικαίωμα επιλογής παρόχου.
Η Κυβέρνηση διαλύει την ΔΕΗ για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες. Τους ιδιώτες που επιχορηγεί με 19 εκ. ευρώ για μια θέση εργασίας μερικών μηνών ή με 100 εκ ευρώ για 6 θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση αντί να εξυγιάνει την ΔΕΗ την διαλύει για να πατάξει υποτιθέμενα φαινόμενα διαφθοράς. Αλλά τελικά η διαφθορά φαίνεται ότι ακολουθεί αυτούς με τους οποίους οι κυβερνώντες συνεργάζονται.
Τα αιολικά πάρκα που επιδοτεί ο Μανιάτης φαίνεται να έχουν πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η “Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ”. Προκειμένου να διερευνηθούν τα στοιχεία οικονομικής διαφάνειας, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι καταγγελίες, που τείνουν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας, απαιτείται έγκυρη και εμπεριστατωμένη έρευνα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους». Αυτά ανέφερε εισαγωγικά σε δελτίο τύπου η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και τομεάρχης ενέργειας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Μακρή που κατέθεσε την με αριθμ πρωτ.1074/120/14-7-14 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή.
Στην ερώτησή της με τίτλο «τo Αιολικό Πάρκο, ο Δήμος Ρόδου, οι Τράπεζες και οι καταγγελίες για περίεργες διαδρομές χρημάτων», υποστηρίζει ότι για το Αιολικό Πάρκο Ρόδου έχει «τεθεί ζήτημα παράνομης λειτουργίας τόσο του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και της εταιρείας, ενώ με βάση έκθεση ελέγχου του Επιθεωρητή Δασών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες και κατεδαφιστέες οι εγκαταστάσεις. Επιπλέον ζητήματα ανακύπτουν για τη συμμετοχή του Δήμου Ρόδου στο Μετοχικό Κεφάλαιο της “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.” με ποσοστό 10% του συνολικού κεφαλαίου, παρότι, όπως καταγγέλλεται, ουδέποτε κατείχε τα χρήματα και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποδώσει το σχετικό ποσό που απαιτείτο».
Η κ. Μακρή ζήτησε με την ερώτησή της απαντήσεις στα εξής:
«1. Αληθεύουν οι καταγγελίες για παράνομη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση της “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.”;

2. Πέραν των αναφερομένων, υφίστανται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στο ΣΔΟΕ ή σε οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική αρχή;
3. Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε για τη διερεύνηση των καταγγελιών και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
4. Υφίσταται έκθεση ελέγχου του Επιθεωρητή Δασών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με την οποία έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες και κατεδαφιστέες οι εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας;
5. Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί δυνάμει της έκθεσης αυτής;
6. Εάν ευσταθούν τα αναφερόμενα στην έκθεση, πως είναι δυνατόν να συνεχίζει τη λειτουργία της μια εταιρεία της οποίας οι εγκαταστάσεις έχουν κριθεί κατεδαφιστέες;
7. Επιπρόσθετα με ποιες διαδικασίες εγκρίνονταν ο τραπεζικός δανεισμός μιας εταιρείας που φαίνεται ότι ήταν παράνομες;
8. Από ποιες τράπεζες έχει προέλθει ο τραπεζικός δανεισμός της “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.”, σε τι ποσά ανέρχεται και με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν;
9. Υφίστανται διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των τραπεζών, που χρηματοδοτούν με δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, πιθανόν παράνομες επιχειρήσεις;
10. Συμμετείχε ή συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.” ο Δήμος Ρόδου;
11. Εάν ναι, από πότε συμμετέχει, με τι ποσοστό, με ποια διαδικασία και δυνάμει ποιων διατάξεων είχε την δυνατότητα να το κάνει;
12. Ποιο είναι το ποσό που έχει εισπράξει από την ΔΕΗ Α.Ε. η “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.” για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;
13. Τι φορολογικές παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και για ποιους λόγους στην “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.”;
14. Ποια είναι η επίσημη θέση του Δήμου Ρόδου για τη λειτουργία της “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.”;
15. Ποιες είναι οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει η “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.” και πως αποτιμώνται;
Επιπρόσθετα ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των καταγγελιών που έχουν γίνει στις ελεγκτικές αρχές, της έκθεσης ελέγχου του Επιθεωρητή Δασών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες και κατεδαφιστέες οι εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας καθώς και οποιαδήποτε άλλο έγγραφο που τεκμηριώνει τις απαντήσεις σας στις ανωτέρω ερωτήσεις;».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, παρέπεμψε τη βουλευτή σε απάντηση που έλαβε για το θέμα από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.
Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου αναφέρονται τα εξής:
«Θέμα: Κοινοβουλευτικός έλεγχος
Σχετ.: Το αρ. πρωτ. 51748/21-7-2014 ενγραφό σας
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού με το οποίο μας διαβιβάσατε το αρ. πρωτ. οικ. 28716/17-7-2014 έγγραφο του Τμήματος Νομικών Προσώπων, Ιδρυμάτων & Επιχειρήσεων ΟΤΑ της Γ. Δ/νσης Τοπικής Αυτ/σης του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στην αρ. 1074/120/14-7-2014 Ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την βουλευτή Μακρή Ραχήλ σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου στη θέση Πιθανίτης Αγ. Ισιδώρου Νήσου Ρόδου και σε σχέση με τη δασική νομοθεσία, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι που αποτελούν αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας.
Τον φάκελο της υπόθεσης ήλεγξε ο Επιθεωρητής Δασών Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος στη σχετική έκθεση ελέγχου του, κατέληξε ότι τμήμα του ΑΠ βρίσκεται εκτός της έκτασης η οποία είχε αδειοδοτηθεί με την αρ. 354/1998/16-7-1999 απόφαση του Γ. Γ. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, «Έγκριση επέμβασης εντός δημόσιας Δασικής έκτασης για την κατασκευή έργου υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Πιθανίτης Δήμου Αταβύρου από την Αιολικό Πάρκο Α.Ε. και διέλευσης δρόμου για την εξυπηρέτηση του έργου». Η Υπηρεσία μας ακολούθως ήλεγξε τον φάκελο σε σχέση και με τις διαπιστώσεις τou πορίσματος της Επιθεώρησης και διαπίστωσε άτι μέρος του υφιστάμενου ΑΠ βρίσκεται εκτός της αδειοδοτηθείσας έκτασης. Ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΡΑΕ, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής Δασών) σχετικά με τις διαπιστώσεις και κατατέθηκε ερώτημα στο Τμήμα Νομικών Υποθέσεων και στο Τμήμα Αλλαγής Χρήσης Δασικών Γαιών του ΥΠΕΚΑ για οδηγίες χειρισμού του φακέλου.
Ακολούθως με τη σύμφωνη γνώμη του Επιθεωρητή Δασών και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Αλλαγής Χρήσης Δασικών Γαιών του ΥΠΕΚΑ, προβήκαμε στις κάτωθι ενέργειες:
Εκδόθηκε η. αρ. πρωτ. 6933/11/10-1-2012 πράξη χαρακτηρισμού για συνολικά εδαφική επιφάνεια 31.421 τ.μ,, που δεν περιλαμβανόταν στην αρχική πράξη χαρακτηρισμού.
Εκδόθηκε η αρ. πρωτ. 39815/791 πτ.ε/15-1 -2014. Απόφαση του Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τροποποίηση και συμπλήρωση της αρ. 354/1998/16-7-1S99 απόφασης του Γ. Γ. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, «Έγκριση επέμβασης εντός δημόσιας Δασικής έκτασης για την κατασκευή έργου υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Πιθανίτης Δήμου Αταβύρου από την Αιολικό Πάρκο Α.Ε. και διέλευσης δρόμου για την εξυπηρέτηση του έργου»

3. Καταβλήθηκε από την Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε. το αναλογούν αντάλλαγμα χρήσης υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού.
4. Ζητήθηκε από την Εταιρεία να υποβάλει ειδική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την υπερβάλλουσα εδαφική επιφάνεια δεδομένου ότι η έκταση πλέον εμπίπτει εντός περιοχής Nature 2000, προκειμένου να ενσωματωθεί συμπληρωματική έγκριση επέμβασης και να αδειοδοτηθεί το σύνολο του έργου. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».
Εκκρεμούν στο μεταξύ οι απαντήσεις για τις μετοχές του Δήμου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου