Ειδήσεις

Το «απόλυτο χάος» ισχύει τώρα για τις παραλίες!

Σε μια σειρά από διευκρινίσεις προβαίνει μέσω της «δ» ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Περιφερειακού Γραφείου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, κ. Δημήτρης Μπελντέκος, σχετικά με την επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τους διαγωνισμούς για τις παραλίες.
«Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναστάτωση και σύγχιση ως προς την εφαρμογή της ΚΥΑ και ως προς την διαχείριση των παραλιών του νησιού της Ρόδου. Η εισήγηση έγκειται στο εξής: στην Ρόδο έχουμε δύο κατηγορίες παραλιών. Η α) είναι εκείνη της οποίας την διαχείριση έχει το υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα και β) είναι η κατηγορία στην οποία ανήκουν οι  παραλίες που βρίσκονται στην διαχείριση της ΕΤΑΔ –αυτό που δημιούργησε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι παραλίες αυτές είναι από το ΝΟΡ έως και το παλαιό ξενοδοχείο ‘Γκόντεν Μπητς’, η παραλία της Τσαμπίκας καθώς και ένα τμήμα της παραλίας Αφάντου. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω πως σε αυτές τις παραλίες ΔΕΝ έχει εφαρμογή η ΚΥΑ. Διέπονται από άλλο καθεστώς και διαχειρίζονται από την ΕΤΑΔ. Ως προς το θέμα που έχει δημιουργηθεί, εδώ και 30 χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι παραλίες αυτές παραχωρούντο προς τον Δήμο Ρόδου από την ΕΤΑΔ (και τον πρώην ΕΟΤ) και τις διαχειρίζονταν ο ίδιος ο Δήμος Ρόδου με μισθώσεις που έκανε σε επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Τώρα όμως, εδώ και μια περίπου εβδομάδα, η ΕΤΑΔ αποφάσισε –για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε- να αναλάβει την διαχείριση η ίδια. Ανάρτησε λοιπόν μια διαδικασία στο διαδίκτυο, με τις τιμές για τα πόστα (για καντίνες, ομπρελοκαθίσματα κ.λπ.) με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις και σύγχιση, διευκρίνισε ο κ. Μπελντέκος.
Ο κ. Μπελντέκος αναφέρθηκε ακόμη, στους επιτηδευματίες οι οποίοι επειδή δραστηριοποιούνται σε αυτές τις παραλίες εδώ και χρόνια, λόγω της καθυστέρησης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την διαχείριση φέτος, εγκαταστάθηκαν εδώ και λίγο καιρό με συνέπεια να δημιουργηθεί μεγάλη σύγχιση αλλά και αναστάτωση. Εδώ να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, σε καθημερινή βάση, στο γραφείο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καθημερινά παρατηρείται συνωστισμός καθώς πολλοί από τους επιτηδευματίες προσέρχονται για να ζητήσουν πληροφορίες και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως το υπουργείο Οικονομικών, ως προς την διαχείριση των συγκεκριμένων παραλιών δεν έχει καμία σχέση. Η ΚΥΑ δεν ισχύει για τις παραλίες που έχει αναλάβει πλέον η ΕΤΑΔ. Όσοι επιτηδευματίες λοιπόν, ενδιαφέρονται και όσοι δραστηριοποιούντο τόσα χρόνια σε αυτές τις παραλίες, δεν έχουν να κάνουν με κανέναν άλλον παρά μόνον με την ΕΤΑΔ. Έγινα δέκτης πολλών διαμαρτυριών, καθώς θεωρούσαν πως είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι. Όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Εμείς εκπροσωπούμε το υπουργείο Οικονομικών και απλά έχουμε την προστασία των παραλιών αυτών –που είναι ένα άλλο κομμάτι. Οι δημοπρασίες φυσικά, θα διεξαχθούν κανονικά και σε ηλεκτρονική μορφή».
Η ΚΥΑ λοιπόν, αφορά μόνον τις παραλίες που έχει στην ευθύνη της η ΚΥΔ: «Ήδη έγιναν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις οι οποίες είναι προς το καλύτερο και λύνουν προβλήματα τα οποία χρόνιζαν. Υπάρχει βέβαια, μια ένσταση από την πλευρά μας: στον χρόνο που βγήκε η ΚΥΑ, δημιουργεί δυσκολίες και σ’ εμάς και σε όλους. Θεωρώ ωστόσο πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους Δήμους στα νησιά της Δωδεκανήσου και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εκτιμώ ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και οι ενδιαφερόμενοι θα προλάβουν τις ημερομηνίες. Θα υπάρξει σίγουρα δυσκολία κυρίως για τα μικρά νησιά, καθώς οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ πιεστικές και ίσως να μην προλάβουν κάποιοι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες στην πράξη. Είναι μερικές τεχνικές δυσκολίες που απαιτούν προσοχή», τόνισε ο κ. Μπελντέκος.
Ο Δήμος Ρόδου
Από την πλευρά του Δήμου Ρόδου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου τόνισε στην «δ» τα εξής:
«Οι παραλίες δεν παραχωρούνται πλέον στον Δήμο Ρόδου επειδή η δημόσια περιουσία έχει περιέλθει στο Υπερταμείο για 100 χρόνια και συνεπώς, δεν μπορεί να παραχωρηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο προς άλλους. Γι αυτό τον λόγο, ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί εφεξής να αναλάβει τις παραλίες, καθώς υπάρχει περιορισμός και δεν δύναται να δικαιολογηθεί η όποια δαπάνη. Προσωπικά, πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ και με ενημέρωσαν γι αυτό. Για τις υπόλοιπες παραλίες κάποιες που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και είναι υπό την ευθύνη της ΚΥΔ (Φαληράκι, Κολύμπια, Λίνδος, Λάρδος, Καλλιθέα, ένα κομμάτι στ’ Αφάντου και μία παραλία στην Κρεμαστή) η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες του κράτους. Συνεπώς, θα δημοπρατήσει το κράτος αλλά ο Δήμος Ρόδου θα πάρει ένα ποσοστό όσον αφορά την συμμετοχή του. Οι προθεσμίες είναι πολύ ασφυκτικές –έως 23 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε υπογράψει συμβάσεις. Για τις υπόλοιπες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ο Δήμος Ρόδου υπολογίζουμε πως θα χάσει από αυτή την διαδικασία 350.000 ευρώ περίπου γι αυτό τον χρόνο. Από την ώρα ωστόσο, που δεν μας ανήκει τίποτα και δεν μπορεί να εγκριθεί καμία δαπάνη, εμείς ως Δήμος, θα μαζέψουμε από τις παραλίες όλα τα πράγματα που μας ανήκουν. Το ζητούμενο τίθεται πλέον σε κοινωνικό επίπεδο και σε αυτό έχουμε αντιρρήσεις διότι αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να γίνουν σε χρόνο ‘νεκρό’ και όχι τελευταία ώρα ενώ έχει ανοίξει η τουριστική περίοδος και εξ ανάγκης απαιτείται η εξυπηρέτηση των λουομένων και των τουριστών….»
Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος, εκτίμησε πως υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία στις αλλαγές, εκφράζοντας απλά την επιφύλαξη ως προς τις συνέπειες που θα έχουν στην κοινωνία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου