Συνεδρίασε χτες το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου με βασικό θέμα την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Δήμο Ρόδου για τον ξύλινο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο.
Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου: «Ενημέρωσα και το δ.σ. του Λ.Τ. ότι το συγκεκριμένο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,5εκ. ευρώ. Ένα τμήμα του, το οποίο ξεκινάει από την περιοχή του Κόβα (οδός Αυστραλίας μέχρι και την Ακαντιά) έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης από το οποίο και χρηματοδοτείται, με προϋπολογισμό 778.000 ευρώ. Το υπόλοιπο κομμάτι χρηματοδοτείται από το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,7εκ. ευρώ και απαιτείται μια 2η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων, 1εκ. ευρώ, αφορά ίδιους πόρους του Λ.Τ.».
Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ως «έργο πνοής» για την πόλη της Ρόδου, καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ανατολικού μετώπου του νησιού.
Αναφορικά με την διάβρωση των δυτικών ακτών του νησιού της Ρόδου, τόνισε πως εγκρίθηκε η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (βυθομετρική αποτύπωση, ακτομηχανική, γεωτεχνική, περιβαλλοντική κ.λπ.): «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο της διάβρωσης των δυτικών ακτών του νησιού της Ρόδου μέσα από αυτές τις μελέτες. Το Λ.Τ. θα πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις του μέχρι τις 30 Απριλίου 2018 και αφορούν δύο κυρίως περιοχές, όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο: στην Κρεμαστή και στην Σορωνή. Εκεί μάλιστα, θα πρέπει να λειτουργήσει ‘πιλοτικά’ η παρέμβαση για να δούμε εάν μπορεί να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες περιοχές. Να τονίσω εδώ ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση» όπως ανέφερε.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν ο λιμενοβραχίονας των 151 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων (απέναντι από την Πύλη των Αγγέλων) που βρίσκεται στο ΚΑΣ και αναμένεται η έγκρισή του εντός του επομένου διαστήματος: «Όταν κατασκευαστεί θα μεταφερθούν εκεί τα ημερόπλοια από το Μανδράκι το οποίο θα αποσυμφορηθεί ενώ θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Επιπλέον, η Επιτροπή Σχεδιασμού Λιμένων, θα εξετάσει σύντομα τέσσερα θέματα της περιοχής μας, που αφορούν α) την κατασκευή δεύτερου λιμένα Καμείρου, β) το αλιευτικό καταφύγιο των Φανών γ) την επέκταση του λιμένα στα Πηγάδια Καρπάθου και δ) το λιμάνι στο Πλυμμήρι.
Τέλος, ο πρόεδρος του Λ.Τ. ενημέρωσε το Σώμα για την ολοκλήρωση του Λιμένα στο Πέταλο Σύμης, όπου υπολείπονται κάποιες ακόμη εργασίες για να μπορέσει να εγκαινιαστεί στις 8 Μαΐου 2018 –εκτός απροόπτου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ