Με διάφορα θέματα που αφορούν την πόλη της Ρόδου, συνεδρίασε η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Μιλτιάδης Παγκάς, υπογράμμισε κατ’ αρχήν την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με το γραφείο πολιτικής προστασίας σε θέματα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων. «Καλό θα είναι αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες στο νησί, καθώς απαιτείται έμφαση για την άρτια προετοιμασία ενόψει και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου» είπε ο κ. Παγκάς, και αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την συνεδρίαση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου με την τοποθέτηση 111 καμπινών από τον ΟΤΕ. Η επένδυση αυτή έχει σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η βελτίωση του ίντερνετ στην πόλη της Ρόδου. «Είναι μια επένδυση που ξεπερνά το 1,3εκ. ευρώ και μετά από 150 ημέρες εργασιών, θα μπορέσει η πόλη να έχει καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες σε ίντερνετ» όπως είπε.
Στην ίδια συνεδρίαση, αναβλήθηκε η απόφαση που αφορά τον καθορισμό θέσεων και δραστηριοτήτων υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου, διότι όπως αναφέρθηκε, εντοπίζονται πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ευταξία και την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλεως Ρόδου. Όλες οι πλευρές, δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα και να το συζητήσουν ξανά στην επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, υπάρχουν ήδη πολλά φαινόμενα «παρανομίας» που έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη αρχής γενομένης με την παρουσία καντινών που λειτουργούν χωρίς άδειες σε διάφορα σημεία. «Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει στην πόλη και να υπάρχει το καθεστώς αυθαιρεσίας και ανομίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Το θέμα θα συζητηθεί και οι αποφάσεις θα παρθούν το αργότερο πριν το Πάσχα» όπως τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με την Μεσαιωνική Πόλη, είπε ότι πρέπει να τηρηθούν κατ’ αρχήν οι κανόνες σε θέματα εισόδου – εξόδου των οχημάτων (κυρίως για τα δίκυκλα) ενώ απαιτούνται καθημερινοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Το δ.σ. της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου σε θέματα που αφορούν την Μεσαιωνική Πόλη είναι κάθετο. Σε κάποιους ίσως να μην είμαστε αρεστοί αλλά το μνημείο αυτό πρέπει να διατηρείται ως κόρη οφθαλμού» είπε ο κ. Παγκάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τα εκδοτήρια εισιτηρίων ημεροπλοίων στο Μανδράκι, τα οποία εκτείνονται από την περιοχή του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού έως και το Νεώριο, ο κ. Παγκάς διευκρίνισε πως είναι πλέον η ώρα να εξεταστεί σοβαρά το όλο θέμα.
Το θέμα απασχόλησε πριν λίγο καιρό μια ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και με αφορμή την ειλημμένη ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου από τις 30/7/2015 για απομάκρυνση των εκδοτηρίων εισιτηρίων των ημεροπλοίων από το Μανδράκι. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παγκάς, η τοποθέτηση και μόνον των εκδοτηρίων πάνω σε κρηπίδωμα είναι παράνομη και η κατάσταση αυτή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη.
«Πρόκειται για παρανομίες οι οποίες δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτές καθώς επιβαρύνουν την λειτουργία της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες και βέβαια, τέτοιου είδους δράσεις δεν έχουν ούτε… άδειες ούτε καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη» όπως είπε.
Βέβαια, η αρμοδιότητα ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανησου που θα κληθεί να γνωμοδότησει για το θέμα.
Σημειώνεται, ότι μόνον κατά την διάρκεια του 2015, υπήρχαν στο παραλιακό μέτωπο, όπου ελλιμενίζονται τα ημερόπλοια πάνω από… 80 εκδοτήρια εισιτηρίων ενώ όπως αναφέρθηκε, κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 40. Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περιοχή πέραν της αισθητικής και της λειτουργικότητας του χώρου –όπου εμποδίζεται η ομαλής διέλευση πεζών κ.λπ.- έχει παρατηρηθεί μια «έκρηξη» της άγρας πελατών, με διάφορα άτομα τα οποία είτε εργάζονται για τις εταιρείες που έχουν τα ημερόπλοια, είτε έχουν άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (όπως προώθηση εκδρομών, τουριστικών πακέτων κ.ά.) με συνέπεια να κυριαρχούν πλέον ασφυκτικές καταστάσεις στο κέντρο της πόλης της Ρόδου υπό το καθεστώς παρανομίας. «Η απόφασή μας δεν άλλαξε. Από εκεί και πέρα, εμείς θα επιμείνουμε διότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η παρανομία» είπε ο κ. Παγκάς.
Τέλος, ανακοίνωσε πως και φέτος θα πραγματοποιηθούν οι «Γιορτές Περιβάλλοντος» για τρεις εβδομάδες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ