Ειδήσεις

Κέντρα κλειστού τύπου στα νησιά-Γραφείο Ασύλου στη Ρόδο-Ολο το σχέδιο νόμου

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή Ασύλου περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)” (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

Η μετονομασία των Hot spot σε  Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου και θα είναι κλειστού τύπου αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα θα  τίθενται  σε καθεστώς κράτησης έως και 25 ημέρες όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου.

Παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και εάν δεν ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματος εντός του χρονικού διαστήματος που θα τελούν υπό κράτηση τότε θα παραλαμβάνουν δελτίο αιτούντος ασύλου και θα προωθούνται σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτικής Ελλάδα.

Το ανώτερο χρονικό διάστημα που θα μπορεί να εξετάζεται ένα αίτημα ασύλου θα είναι 6 μήνες και  εάν η απόφαση των επιτροπών είναι θετική τότε θα δίνεται άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τρία χρόνια. Παράλληλα προβλέπεται διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό αριθμό μεταναστών.

Στον νομοσχέδιο δεν περιγράφεται η Τουρκία ως ασφαλής χώρα αλλά  στο άρθρο  56 περιγράφεται ότι ασφαλής τρίτη χώρα για ένα πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρούνται τα κράτη που δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω  λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους εάν ένας πρόσφυγας υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τον ίδιο τότε θα παραμείνει στην Ελλάδα αναμένοντας την μετεγκατάστασή του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα .

Για ανθρωπιστικού λόγους θα χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχουν λάβει απάντηση την στιγμή που εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις στις υπηρεσίες ασύλου ακόμα και για επτά χρόνια.

Στο νομοσχέδιο καταγράφεται αναλυτικά η διαδικασία αίτησης και παροχής καθεστώτος ασύλου που θα γίνει με την συμβολή ειδικών από τις χώρες της Ε.Ε. καθώς αναμένονται περίπου 2.500 υπάλληλοι μέσα στον Απρίλιο.

Οι συγκεκριμένοι ειδικοί σε υπηρεσίες ασύλου θα εργαστούν στις διαδικασίες ταυτοποίησης ενώ την τελική υπογραφή θα έχουν οι Έλληνες υπάλληλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Ελλάδα να θεσμοθετήσει νέο πλαίσιο για την παροχή Ασύλου προκειμένου να αποσταλούν οι ειδικοί υπάλληλοι. Σε αυτό το πλαίσιο  η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αρχίσουν να εξετάζονται από τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει σε ισχύ το νέο της νομικό πλαίσιο για το άσυλο.

Επίσης αναδιοργανώνονται όλες οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου και δημιουργείται υηρεσία Ασύλου που θα λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών σε επίπεδο Διεύθυνσης και θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας για την παροχή Ασύλου.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν και  12 περιφερειακά γραφεία Ασύλου στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Δυτ. Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Λέσβο, στην Χίο, στην Σάμο στην Λέρο και την Ρόδο. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία  Κινητών Κλιμάκιων  Ασύλου που θα αποσταλούν σε περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες εκτός των οργανωμένων χώρων, όπως σε λιμάνια και στην Ειδομένη.

Δημιουργείται η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Γενική Γραμματεία Υποδοχής, που θα αναλάβει τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα μέσω των νησιών του Αιγαίου αλλά και την ίδρυση και λειτουργία των δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

 

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου