Ειδήσεις

“Η Κάσος εκπέμπει S. O .S”

Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού έχει φέρει σε απόγνωση το Δήμο και τους μόνιμους κατοίκους

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ημέρα που εκδώσαμε δελτίο τύπου για το τεράστιο ακτοπλοϊκό πρόβλημα των μικρών νησιών της άγονης γραμμής και δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι απελπισμένοι ακρίτες των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Η πρόσκρουση στα βράχια της Κάσου, του πλοίου «Κορνάρος», επιδείνωσε περισσότερο τη κατάσταση. Όπως είναι γνωστό το πλοίο δεν εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο του και απέπλευσε από Κάσο, μέσω Καρπάθου, για Ρόδο, απ’ όπου αναχώρησε προς Πειραιά χωρίς επιβάτες για επιδιόρθωση, για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Μετά από συντονισμένες συλλογικές προσπάθειες, θα εκτελεσθεί ένα έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blu Star από Ρόδο προς Κάρπαθο και επιστροφή την Τετάρτη 1η Απριλίου. Αν αποπλεύσει το μεγάλο Blu Star δεν είναι δυνατό να μπει στο λιμάνι, άλλωστε δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο.
Ο Δήμος Κάσου, με επιστολή του, αφού ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Κο Θοδωρή Δρίτσα, επισήμανε τα έντονα προβλήματα που συνεχίζονται και έφεραν σε απελπισία όλους τους κατοίκους του νησιού.
-Η Κάσος έμεινε παντελώς αποκλεισμένη, χωρίς καμία ακτοπλοϊκή σύνδεση πριν από τις εορτές του Πάσχα.
– Έχουν μείνει 2.000 αρνιά τα οποία θα μεταφέρονταν στην Κρήτη για άμεση σφαγή και πώληση. Η αδυναμία μεταφοράς, καταστρέφει οικονομικά τους κτηνοτρόφους του νησιού και την οικονομία της Κάσου, αφού ως γνωστό η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και όλοι περιμένουν το Πάσχα για να εισπράξουν τους κόπους ολόκληρου του έτους.
-Τα Κρητικά εμπορικά φορτηγά αποκλείστηκαν στη Κάσο. Ήδη έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά και αδυνατούν να επιστρέψουν στη Κρήτη όπου δραστηριοποιούνται μόνιμα.
-Το νησί αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα τροφοδοσίας σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και φαρμακευτικό υλικό.
-Οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι και πολύ απογοητευμένοι. Εκφράζονται βάσιμες ανησυχίες για μαζική εγκατάλειψη του νησιού, ιδιαίτερα από τους νέους του της Κάσου, οι οποίοι πλέον βλέπουν το μέλλον τους μακριά από το τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν.

Εκφράζουμε την απορία και την αγανάκτηση των κατοίκων της Κάσου, γιατί να μην πλεύσει το πλοίο που δρομολογήθηκε έκτακτα και μέχρι τη Κάσο και από εκεί για Κρήτη και επιστροφή ξανά μέσω Κάσου – Καρπάθου για Ρόδο, έστω για μία φορά πριν το Πάσχα.

Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να βρει άμεσα λύση σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα, το οποίο έκανε τη ζωή των κατοίκων εφιαλτική.

Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση και να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, ο οποίο αναστάτωσε την ήδη προβληματική ζωή των μόνιμων κατοίκων.
Πίσω από την ανακοίνωση μας δεν κρύβεται καμία απολύτως πολιτική σκέψη. Όπως είναι γνωστό η Ομοσπονδία είναι ακομμάτιστη και νοιάζεται μόνο για το καλό των παροικιών και των μόνιμων κατοίκων ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Οι παροικίες μας πληθαίνουν, τα νησιά ερημώνουν και γι αυτό ανησυχούμε.
Το μόνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ευρεθεί άμεσα και εκτάκτως μια λύση στο πρόβλημα της Κάσου και να δρομολογήσει το αρμόδιο Υπουργείο μια μόνιμη λύση για τους κατοίκους του νοτιότερου τμήματος του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
και του συλλόγου Κασιωτών

Νίκος Κωνσταντινίδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου