Συνεντεύξεις

A. Mητρόπουλος: «Να πιστεύουν στη δύναμή τους οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Να πιστεύουν στην δύναμή τους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ», ο γνωστός καθηγητής εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος.
Κάνοντας την αποτίμηση του 2018 μετά από πολλά χρόνια μνημονιακών περικοπών, ο κ. Μητρόπουλος προβαίνει σε έναν απολογισμό σχετικά με τις μειώσεις, περικοπές και απώλειες που μετρούν μέχρι σήμερα οι μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και βεβαίως, οι συνταξιούχοι, ενώ μιλάει για την φτηνή και μερική απασχόληση και την μαύρη εργασία.
Πάντως, όπως δηλώνει «και το 2019 θα είναι πολύ επίκαιρο σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά και τα εργασιακά αφού καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
Κύριε Μητρόπουλε, πώς κλείνει το 2018 για τους συνταξιούχους αλλά και για τους εργαζόμενους και τι περιμένουμε από το 2019; Δώστε μας μια εικόνα.
Κοιτάξτε, ο φόβος για να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις όλων των παλαιών συνταξιούχων απεφεύχθη με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Κατά την δική μου άποψη, αυτό «μετατέθηκε», δεν ακυρώθηκε η περικοπή των συντάξεων –η λεγόμενη προσωπική διαφορά- και μάλιστα 500.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν μια μικρή διαφορά ενώ θα πάρουν και κάποιες αυξήσεις σε βάθος πενταετίας. Όσο για τους συνταξιούχους που θα βρεθούν με αρνητική προσωπική διαφορά (δηλαδή 1.500.000 κόσμος) θα χάσουν χρήματα σε βάθος πενταετίας.
Το 2019 θα φέρει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νόμο Κατρούγκαλου κι εκεί αναμένεται να ακυρωθεί ένα μεγάλο πακέτο των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του περίφημου αυτού νόμου και βεβαίως, η μάχη του 2018 για τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων, εν ενεργεία υπαλλήλων και συνταξιούχων θα είναι επίκαιρη και θα φέρει καταιγιστικές εξελίξεις καθ’ όλη την διάρκεια του 2019. Μην ξεχνάτε πως μόλις την περασμένη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, το ΣτΕ εξέδωσε 10 νέες αποφάσεις που διατάσσουν την κυβέρνηση να χορηγήσει τα δώρα των Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας σε όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, είτε με μόνιμη σχέση, είτε με σχέση αορίστου χρόνου, είτε με άλλη σχέση. Συνεπώς, και το 2019 θα είναι πολύ επίκαιρο σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά και τα εργασιακά και ειδικά οι πρώτοι μήνες, όπου θα μπορούν όλοι οι συνταξιούχοι και όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να διεκδικήσουν τις περικοπές του 2012 και τα δώρα. Από τον Γενάρη θα δούμε μεγάλη κινητικότητα σε όλα αυτά –με δεδομένο ότι και η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει μια «μίζερη» κατά την δική μας άποψη, αύξηση του κατώτατου μισθού που η ίδια τον κρατάει για τέσσερα χρόνια στα 586 ευρώ μικτά. Αυτό πάντως είναι ένα καλό νέο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
• Πρόσφατα αναφέρατε ότι θα πρέπει να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με οφειλές προς το κράτος. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Άλλες κυβερνήσεις το έπραξαν στον ευρωπαϊκό νότο. Κυβερνήσεις που βρέθηκαν ενώπιον πολλών δικαστικών αποφάσεων, μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, δεν επιβάρυναν ένα δημοσιονομικό έτος. Γι αυτό κι εμείς από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, προτείναμε να πράξει ανάλογα και η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τι λέμε δηλαδή: με τις οφειλές των συνταξιούχων σε φόρους, ΕΝΦΙΑ, τέλη, οφειλές προς τα ταμεία, να τα συμψηφίσει η κυβέρνηση με δικές της οφειλές προς εκείνους τους συνταξιούχους, με αφορμή και την έκδοση των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων. Τα χρήματα, μπορούν να βρεθούν σε βάθος χρόνου ώστε να υπάρχει εκατέρωθεν συμψηφισμός οφειλών των ιδίων των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αντίστοιχες οφειλές των κυβερνήσεων. Είναι απλά τα πράγματα και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνεται κανένα δημοσιονομικό έτος. Πιστεύω πως εάν γίνει αυτό θα μπορέσει να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των συνταξιούχων απέναντι σε μια κυβέρνηση που μπορεί να έχει παραδοθεί στους δανειστές, αλλά πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Μας μιλάνε για υπερ-πλεονάσματα. Κάποιοι κάνουν λόγο για «ματωμένα» υπερ-πλεονάσματα. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.
Και ο απλός πολίτης σε όλη την χώρα, έχει καταλάβει ότι τα υπερ-πλεονάσματα για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση δεν είναι πλεονάσματα της ανάπτυξης, ούτε της υψηλής παραγωγικότητας ή ανταγωνιστικότητας, αλλά της αφαίμαξης από ορισμένα και συγκεκριμένα, παραγωγικά οικονομικά στρώματα. Τόσο από τους μικρομεσαίους, όσο και από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Μην ξεχνάτε ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης και της κρίσης, δεν είναι μόνον οι μικρομεσαίοι, είναι οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνο από την κατάργηση των επιδομάτων και των δώρων και την αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ έχασαν τεράστια ποσά και μάλιστα δεκάδες δις ευρώ. Αυτές είναι «οριζόντιες» μειώσεις και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
Από τις αναλύσεις των εθνικών λογαριασμών αλλά και τις ομολογίες των κυβερνητικών παραγόντων προκύπτει ότι το πλεόνασμα …επιτυγχάνεται από τρεις στοχευμένες πολιτικές:
α) την υπερφορολόγηση,
β) την περαιτέρω μείωση έως αφανισμού των δημοσίων επενδύσεων και
γ) τη στάση πληρωμής πολλών δις ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σας θυμίζω: αφαίμαξη των συνταξιούχων, του ιδιωτικού τομέα, οι φτηνές απολύσεις, η ευέλικτη απασχόληση, τα «300άρικα», η εκτόξευση της μερικής απασχόλησης, είναι το μείγμα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής από μία κυβέρνηση που ψηφίστηκε λέγοντας πως είναι … Αριστερή.
• Μιας και αναφερθήκατε στην μερική απασχόληση, είναι γεγονός πως δεν ωφελεί κανέναν από κάθε πλευρά. Ούτε ένσημα μπορούν να συγκεντρωθούν, ούτε οι μισθοί είναι αρκετοί κ.λπ. Ωστόσο «εκτοξεύτηκε» μέσα στο 2018.
Θα σας δώσω τα στοιχεία: το 2010, η μερική απασχόληση (στη συνολική απασχόληση) ήταν στο 8%. Το 2018, η μερική απασχόληση (στη συνολική απασχόληση) είναι στο 29%. Και το τελευταίο 11μηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης του υπουργείου Εργασίας, οι 55 στις κάθε 100 θέσεις που δημιουργούνται είναι τα «300άρικα».
Κατά τη διάρκεια του τρίτου … «μεταμνημονιακού» μήνα (Νοέμβριος 2018), έχουμε τις εξής δυσάρεστες ουσιαστικά διαπιστώσεις:
α) Χάθηκαν 33.249 θέσεις εργασίας, πλέον των 120.097 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο 2018 που είχαμε θλιβερή πρωτιά και
β) Η μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο εκρηκτικό ποσοστό για χώρα της ΕΕ του 57,4% και
γ) Η μερική απασχόληση και για τον μήνα Νοέμβριο, όπως και για το ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2018, έφτασε στο 54,2%
Συνεπώς, πάει…. περίπατο και η αξιοπρεπής διαβίωση, τα όνειρα των νέων, η προοπτική να κάνουν οικογένεια και βεβαίως η εργασία με την προοπτική της σύνταξης όταν θα έρθει η ώρα.
Κι από την άλλη, θα σας υπογραμμίσω ότι τα «300άρικα» δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε και τις συντάξεις. Το κυρίαρχο ζήτημα των συντάξεων είναι η αγορά εργασίας. Αυτή «τραβάει» προς τα κάτω τις συντάξεις, «ξεζουμίζει» τις συντάξεις και πίνει το μεδούλι του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφού οι εισφορές που στέλνουν στο σύστημα από τις νέες μορφές απασχόλησης είναι χαμηλές. Άρα, η ευέλικτη και η φτηνή απασχόληση, είναι ουσιαστικά η απειλή για τις συντάξεις.
Και βέβαια, να μην παραλείψουμε την «μαύρη εργασία» η οποία… ανθεί.
Η μαύρη, ή αδήλωτη, ή γκρίζα εργασία που δεν έχει καταγεγραμμένα στοιχεία πουθενά χωρίς εισφορές, με πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν τους γνωρίζει το σύστημα, δεν έχει καμία ωφέλεια ούτε για τον εργαζόμενο ούτε για κανέναν.
• Τι θα λέγατε κύριε Μητρόπουλε στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους;
Να πιστεύουν στην δύναμή τους. Όπως με την πίεση απέτρεψαν την περικοπή που ήταν νομοθετημένη και είχε ψηφιστεί, τελικώς, η κυβέρνηση φάνηκε ότι φοβήθηκε και πήρε πίσω τις μειώσεις.
Οι συνταξιούχοι, πρέπει να πιστέψουν στην δύναμή τους και κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι. Να συνεχίσουν να μάχονται για το συλλογικό καλό για μια πατρίδα που την υποβαθμίζουν, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και βεβαίως για το μέλλον του τόπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου