Ρεπορτάζ

Αναβιώνει η μεγαλύτερη ως σήμερα υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει μια σοβαρή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, η διαχείριση της οποίας είχε προκαλέσει πανελλήνιο σάλο, την 25η Φεβρουαρίου 2012, μετά την απόφαση του πρώην διοικητή του Τμήματος Δίωξης κ. Γ. Φραγκουλάνδη και 8 αστυνομικών, που υπηρετούσαν στο ίδιο Τμήμα, να υποβάλουν αιτήσεις απόσπασης από την υπηρεσία και να απευθύνουν ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες της Ρόδου διαμαρτυρόμενοι για την ευθυκρισία του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου να μην παρατείνει για 18μηνο την προσωρινή κράτηση 17 φερόμενων ως εμπλεκόμενων σε αυτήν.
Το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, Ναυπλίου, Δομοκού, Αυλώνας, Κω, Ελαιώνα Θηβών, Αμφισσας και Πάτρας με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος του τόπου κατοικίας, τους εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε ημερολογιακού μηνός.
Ακολούθησε η άσκηση έφεσης υπέρ του νόμου στο συγκεκριμένο Βούλευμα από τον Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γ. Κτιστάκη και η έκδοση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκάνησο, που έκρινε ότι για 8 από τους 17 κατηγορούμενους, όλους αλλοδαπούς, έπρεπε να παραταθεί η προσωρινή κράτηση.
Σημειώθηκαν εξάλλου δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αλλά και πολλά επικριτικά σχόλια για τα διαλαμβανόμενα στην επίμαχη επιστολή από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ρόδου και Κω και τον ποινικολόγο κ. Μ. Κουτσούκο.
Ο κ. Φραγκουλάνδης είχε αντιδράσει εξάλλου και στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με άλλη σύνθεση, να αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, δύο ακόμη κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση και είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του και στο συγκεκριμένο βούλευμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η προανακριτική δικογραφία ογκώδης: 63 προσαγωγές υπόπτων ατόμων περί τα ναρκωτικά, 20 συλλήψεις εμπλεκομένων σε διακίνηση ναρκωτικών κυρίως ηρωίνης, συνομιλίες για εμπλοκή 4 κρατούμενων στις δικαστικές φυλακές Δομοκού, Αυλώνας και Κω στη διάθεση ηρωίνης, εντάλματα σύλληψης, 22 καταθέσεις τοξικομανών για αγορά ναρκωτικών, εκατοντάδες σελίδες περιγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δικογραφία εμπλουτίστηκε παραπέρα με στοιχεία που συνέλεξε η κυρία ανάκριση. Οι 22 τοξικομανείς που ήταν ουσιαστικά μάρτυρες κατηγορίας έγιναν κατηγορούμενοι για προμήθεια ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση.
Η πολύμηνη επιχείρηση με την επωνυμία “STOP DRUGS” παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα στα Δωδεκάνησα. Η προανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε την 5η Οκτωβρίου 2010 και διήρκεσε μέχρι την 27η Φεβρουαρίου 2011.
Για πρώτη φορά έγινε μάλιστα χρήση της δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία για την υποκλοπή και καταγραφή των συνομιλιών.
Από τα ίδια στοιχεία προέκυψε και η ταυτότητα εκείνων που εμφανίστηκαν ως συνυπαίτιοι για το θάνατο από τη χρήση ηρωίνης, την 2α Νοεμβρίου 2010, του 45χρονου κατοίκου Μαριτσών Τρικοίλη Εμμανουήλ.
Στο πρωτόδικο δικαστήριο 11 από τους 53 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι, δύο παραπέμφθηκαν σε νέα δίκη, 9 δεν κλητεύθηκαν και οι υπόλοιποι κρίθηκαν αθώοι ή ατιμώρητοι…
Τι διαπίστωσε το δικαστήριο;
Ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατηγορούμενοι ήταν τοξικομανείς, ότι δεν είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση ούτε ομάδα με διακριτούς ρόλους και δομή και ότι δεν τέλεσαν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Δεν στοιχειοθετήθηκε εξάλλου η άσκηση διώξεων σε βάρος τους με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Εγιναν, όπως κρίθηκε, αγορές και πωλήσεις ναρκωτικών, κυρίως μεταξύ τοξικομανών και για το λόγο αυτό επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 8 έως 10 έτη στους 11 κατηγορούμενους. Σημειώνεται ότι αν επιβεβαιώνονταν οι διώξεις, που τους είχαν ασκηθεί, θα οδηγούντο εφ’ όρου ζωής πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι τόσο ο Εισαγγελέας της έδρας όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης, σχολιάζοντας το αποδεικτικό υλικό, τόνισαν ότι τα όσα ανέφεραν στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τους οι κατηγορούμενοι αποτελούν μόνο αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων και όχι αποδείξεις, όπως απαιτείται από το δικαστήριο, αφού επί παραδείγματι, ενώ γινόταν λόγος για αγοραπωλησίες ναρκωτικών δεν προέκυψε ότι αυτές τελέστηκαν αφού δεν πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις για την επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους και την κατάσχεση των ναρκωτικών.
Εν πάση περιπτώσει το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων επέβαλε:
Ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ στους Α. Μ. του Μ., Κ. Μ. του S., B. D. του R., S. D. του R., υπηκόους Αλβανίας και Β. Π. του Α. Έλληνα υπήκοο.
Ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ στους Ν. Κ. του Ε., Ε. Τ. του Π., Μ. Κ. του Π., ημεδαπούς, K. F. του Μ., Χ. Α. του Μ. και Ε. Μ. του S. υπηκόους Αλβανίας.
Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα καταδικάστηκε ο Μ. Κ. του Β.
Αθώοι ως τοξικομανείς κρίθηκαν οι Μ. Β. του Ι., Κ. Α. του Ι., Α. Σ. του Σ, Μ. Ζ. του Σ., Κ. Μ. του Π., Γ. Ε. Μ. του Ν., Σ. Ζ. του Σ., Σ. Τ. του Δ., Α. Κ. του Β. και Γ. Κ. του Μ. ημεδαποί και ο υπήκοος Αλβανίας Τ. Κ. του Q..
Σε νέα δίκη θα εξεταστεί η ίδια υπόθεση για τους Δ. Γ. Σ. του Ε. και Μ. Β. του Α., ενώ οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος 19 χρηστών ναρκωτικών παρεγράφησαν σε εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα με απόφαση που έλαβε το δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας έπαυσε η δίωξη σε βάρος των Α. Χ. του Μ., Α. Κ. του Ε., Ε. Σ. του Ν., Ρ. Γ. του Δ, Δ. Λ. του Κ., Χ. Γ. του Α., Μ. Κ. του Ι., Χ. Π. του Γ., Κ. Γ. του Γ., Δ. Κ. του Ε., Γ. Μ. του Π., Μ. Π. του Π., Σ. Μ. του Γ., Ε. Μ. του Ν., Γ. Λ. του Δ., Η. Κ. του Δ., Γ. Γ. του Α., Ι. Μ. του Π. και Α. Μ. του Π..
Δεν κλητεύθηκαν και δεν παρουσιάστηκαν στην δίκη οι υπήκοοι Αλβανίας Κ. Β. του S, Μ. Q., G. S. του S., A. Q. του D., Q. K., G. K. του P., F. K., A. C. και G. L. του Τ.
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών 18 κατηγορούμενοι από κοινού με 4 κρατούμενους στις φυλακές είχαν συγκροτήσει σύγχρονης μορφής δομημένη εγκληματική οργάνωση ή εντάχθηκαν σε αυτή, με αρχηγό τον Κ. Ν., με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, υπό τη μορφή τομέων-πυρήνων.
Η εγκληματική οργάνωση, όπως επεσήμανε η Δίωξη Ναρκωτικών είχε διαρθρωθεί και λειτουργούσε κάτω από τον έλεγχο του αρχηγού της και τον συντονισμό των τριών υπαρχηγών και συγκεκριμένα των κατηγορούμενων Τ. Ε., K. M. και Κ. Μ., σε πέντε ”τομείς-πυρήνες”.
Σε βάρος των κατηγορούμενων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για εγκληματική οργάνωση, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για αγορά κατ’ εξακολούθηση ναρκωτικών ουσιών από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια στο πλαίσιο της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση, για πώληση ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, για άμεση συνέργεια σε αγορά ναρκωτικών και για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου