• Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 63 και 80 ετών, εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους που προέβαλαν ένσταση παραγραφής, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο
Μία υπόθεση που είχε απασχολήσει για πολλά χρόνια τη Δικαιοσύνη στα Δωδεκάνησα οδηγήθηκε χθες σε οριστική κατάληξη, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου να αποφασίζει την παύση της ποινικής δίωξης κατά των δύο κατηγορουμένων, εξαιτίας της παραγραφής των αδικημάτων.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από σχετική ένσταση που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος και Μανώλης Χατζηάμαλλος.
Οι δύο κατηγορούμενοι, μια 63χρονη Τουρκάλα κάτοικος Σμύρνης και ένας 80χρονος κάτοικος Κω, βαρύνονταν με σοβαρές κατηγορίες περί απάτης ενώπιον Δικαστηρίου και χρήσης πλαστών εγγράφων, οι οποίες συνδέονταν με διεκδικήσεις επί ακινήτου στην Κω.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί το 2010, και πέρασε από πολλαπλά στάδια, τόσο σε πρωτοβάθμια όσο και σε δευτεροβάθμια δικαστήρια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρονταν να είχαν προβεί σε χρήση πλαστού ιδιωτικού συμφωνητικού του 1964, με σκοπό την αναγνώριση κυριότητας σε αγροτεμάχιο 5.600 τ.μ. στη θέση «Αττάμι» της Κω.
Το συμφωνητικό αυτό θεωρήθηκε το κεντρικό αποδεικτικό στοιχείο στην προσπάθεια ανατροπής παλαιότερης δικαστικής απόφασης που είχε αναγνωρίσει ως νόμιμη ιδιοκτήτρια τρίτο πρόσωπο.
Η κατηγορία στηριζόταν στην εκτίμηση ότι από την πράξη αυτή προέκυπτε παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, γεγονός που είχε προσδώσει στις αποδιδόμενες πράξεις τον χαρακτήρα του κακουργήματος.
Ωστόσο, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι η πραγματική αξία του ακινήτου ήταν πολύ χαμηλότερη, επικαλούμενοι επίσημα έγγραφα και εκθέσεις εκτίμησης, με αποτέλεσμα οι πράξεις να συνιστούν πλημμελήματα και ως εκ τούτου να έχουν παραγραφεί.
Σημειώνεται ότι πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 7 ετών!