Ειδήσεις

Στη “μάχη” των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης

“Σας ζητώ να βάλετε πλάτη σε αυτή τη μάχη. Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες μικρές προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες μπορεί να υπάρχουν. Είναι σημαντικό για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι όλες και όλοι θα στηρίξουμε τους υποψήφιούς μας σε αυτήν την προσπάθεια”.

Έχοντας εκπέμψει σε δύο φάσεις (στο υπουργικό συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας) το μήνυμα της συνολικής επανεκκίνησης, μετά από μία περίοδο διαχείρισης μικρότερων ή μεγαλύτερων κρίσεων, που ανέδειξαν (μεταξύ άλλων) κενά και παθογένειες ετών, ο πρωθυπουργός θέτει τον “γαλάζιο” μηχανισμό σε κατάσταση συναγερμού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Με τον… πήχη να οριοθετείται πέριξ της επικράτησης στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και στους μεγάλους δήμους που η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει πολιτική στήριξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκαλεί σε νέα πανστρατιά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τρεις μήνες μετά την επικράτηση στις βουλευτικές κάλπες. Η… μάχη, αν μη τι άλλο, σε περιφερειακό επίπεδο αναμένεται (σε κάποιες περιπτώσεις) σκληρή, μετά και τις… βαθιές ρωγμές στο προφίλ που άφησαν οι καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα και τις πλημμύρες, αλλά και τα… εσωτερικά φάλτσα σε επίπεδο απομάκρυνσης δύο υπουργών μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Για τον λόγο αυτό, η προσοχή είναι εστιασμένη, κατά κύριο λόγο, σε συγκεκριμένες περιφέρειες-κλειδί. Όπως, για παράδειγμα, η Θεσσαλία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το ζητούμενο της συστράτευσης παραμένει κομβικό, μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση η οποία εκπέμπει σαφή πολιτικά μηνύματα και για το λόγο αυτό στην… εξίσωση μπαίνει εμφατικά ένας μεγάλος κύκλος περιοδειών και συναντήσεων, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Στην πρώτη γραμμή
“Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και στις 13 περιφέρειες. Είτε στον πρώτο γύρο της 8ης Οκτωβρίου, είτε στον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου”. Αυτό αναφέρουν στο “Κ” στελέχη της κυβέρνησης. Το σήμα του… ντεμαράζ των επόμενων οκτώ ημερών ήδη έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος… τσεκάρει στο ημερολόγιο της Ηρώδου Αττικού 19 τέσσερις σταθμούς, με το βλέμμα στην αυτοδιοικητική κάλπη. Στο πλαίσιο αυτό:

-Θα βρεθεί δίπλα στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά.

-Θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι επισκέψεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη.

“Είναι και αυτή μία πολιτική σύγκρουση. Είναι η επόμενη μάχη, η μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί. Δώσαμε στήριξη στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, διότι διεκδικούμε στις θέσεις αυτές να έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις και μπορούν να υπηρετήσουν αύριο τα αναπτυξιακά σχέδια που ήδη έχουμε εκπονήσει και έχουμε παρουσιάσει στις τοπικές κοινωνίες. Για αυτό και στόχος μας είναι στις 13 περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους, μαζί με το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας να νικήσει και η συνέχεια της δημιουργίας”, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε χρόνο παράλληλο με την πρωθυπουργική παρουσία σε Αττική, Πελοπόννησο και Μακεδονία, τον δικό τους ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θα βρεθούν σε ολόκληρη την επικράτεια, μέσα από μία… βεντάλια περιοδειών και παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν κεντρικό στόχο τη στήριξη των “γαλάζιων” υποψηφιοτήτων. “Αυτή είναι η προτεραιότητά μας για τις 15 ημέρες που ακολουθούν”, σχολιάζουν στο “Κ” παράγοντες.

Στο… μικροσκόπιο
Σε χρόνο παράλληλο, η Ηρώδου Αττικού 19 ρίχνει το βλέμμα της στις πρώτες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, αλλά και το… βαθύ αποτύπωμα που άφησαν οι καταστροφές από την κακοκαιρία “Ντάνιελ” και τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αναλύοντας τα αποτελέσματα, κυβερνητικά στελέχη κινούνται σε δύο μέτωπα:

-Πρώτον, ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως το πολιτικό κλίμα δεν έχει αλλάξει.

-Δεύτερον, ότι υπάρχει η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στις πρόσφατες διπλές εκλογές, παρά τα δεδομένα προβλήματα, τα οποία προέκυψαν στην πορεία.

“Αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να καταγράφεται είναι το αποτύπωμα που έχουν αφήσει στην κοινή γνώμη οι πρόσφατες καταστροφές στη θεσσαλική γη. Ωστόσο, δεν φαίνεται, από την ανάλυσή μας, να έχουν μεταβληθεί αυτά που γνωρίζαμε σε επίπεδο αποδοχής κυβέρνησης. Σε επίπεδο αποδοχής του ίδιου του πρωθυπουργού. Παράλληλα, όσον αφορά στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δε φαίνεται να δίνει κάτι στην Κουμουνδούρου. Στον αντίποδα, βλέπουμε πως ένας νέος αρχηγός συγκεντρώνει, με την εκλογή του, τόσες πολλές αρνητικές γνώμες, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ξανά”, εκτιμούν “γαλάζια” στελέχη.

Τα πυρά
Σε πολιτικό επίπεδο και στον απόηχο της εκλογής Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι το κυβερνητικό “οικοσύστημα” θα αντιπαρατεθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Την οδό χαράσσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δίνει τη… γραμμή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το πώς… βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Όχι προσωπικές επιθέσεις. Την πολιτική μας κυριαρχία θα την εδραιώσουμε με τη δουλειά μας και μόνο με αυτή”, είναι το πρωθυπουργικό σήμα προς τους “γαλάζιους”, με τον ίδιο, πάντως, να αναφέρεται με… δηκτική διάθεση όσον αφορά στον κ. Κασσελάκη, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. “Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή. Θα απουσιάζουν έτσι οι συγκεκριμένες θέσεις, το σχέδιο της αντιπολίτευσης, οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέτουμε, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγού της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό φαντάζομαι ότι θα κληθούν να το υπηρετήσουν, είμαι σίγουρος με επάρκεια, εκλεγμένοι συνεργάτες του, όπως ο κ. Πολάκης ή ο κ. Παππάς”, σχολίασε ο πρωθυπουργός. “Τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο κ. Κασσελάκης, αλλά και ο ίδιος ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ, τον απομακρύνουν από το κεντρώο κοινό. Φυσικά και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ”, τονίζουν στο “Κ” κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή capital.gr

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου