Ειδήσεις

“Θα στηρίξω αυτόν που θα προτείνει η Πρόεδρος και η ΚΟ για Περιφερειάρχη”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. Στη συνέντευξη ερωτήθηκε και απάντησε, μεταξύ άλλων, για τις πολιτικές συνεργασίες, το Μακεδονικό και τις εκλογικές υποψηφιότητες.

«Δημοσιογράφος: Με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, τον βουλευτή Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρο της Βουλής και πάνω από όλα γιατρό.

Δ. Κρεμαστινός: Και πρώτα από όλα αυτό που είπατε κύριε Σκουρή.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά κύριε Κρεμαστινέ, καλή δύναμη.

Δ. Κρεμαστινός: Γιατί απλούστατα, αν στην πολιτική δεν έχεις εναλλακτική λύση, τότε είσαι δέσμιος αυτού που λέγεται εργασιακή πολιτική, για να μην πω κάτι χειρότερο.

Δημοσιογράφος: Δεν συμφωνείτε με αυτές τις μετακινήσεις που γίνονται, κοντεύει να είναι πάνω από το 1/6 της Βουλής αυτό που μετακινήθηκε από κόμμα σε κόμμα και μάλιστα σε εκλογές με λίστα και δεν είναι καλά φαινόμενα.

Δ. Κρεμαστινός: Έχω πει ότι οι μετακινήσεις δεν ωφελούν ακόμα και τους ίδιους τους μετακινούμενους μακροχρόνια.

Δημοσιογράφος: Τους απαξιώνουν…

Δ. Κρεμαστινός: Ε, βέβαια, στον κόσμο δεν αρέσει αυτό το πράγμα ανεξάρτητα με ποιο κόμμα είναι και που πάει. Γενικώς δεν αρέσει στον κόσμο αυτή η ιστορία των μετακινήσεων, εκτός και αν υπάρχουν τεράστιοι και προφανείς λόγοι που, εν πάση περιπτώσει, είναι η εξαίρεση του κανόνα. Αλλά δεν μπορούν να μετακινούνται όλοι στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε τώρα, πραγματικά είναι εντυπωσιακό, εγώ το υποστηρίζω, το είπα τρεις φορές αυτό το δίωρο ότι υπήρχαν κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που ψηφίστηκαν από τον λαό στις τελευταίες εκλογές…

Δ. Κρεμαστινός: Και μάλιστα με λίστα…

Δημοσιογράφος: Ναι, 11 βουλευτές είχε το Ποτάμι, 10 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, 9 η Ένωση Κεντρώων και κινδυνεύουν προοπτικά και οι 3 να μείνουν χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλα ψήφισε ο λαός και άλλα βγαίνουν και λέω ότι δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα αυτό.

Δ. Κρεμαστινός: Ασφαλώς, συμφωνώ μαζί σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κρεμαστινέ πρώτα – πρώτα θα είστε υποψήφιος στις εκλογές στα Δωδεκάνησα;

Δ. Κρεμαστινός: Όπως λέω κάθε φορά, το αποφασίζω κάθε φορά όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Δημοσιογράφος: Τώρα δηλαδή δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα;

Δ. Κρεμαστινός: Αφού κάθε φορά το αποφασίζω έτσι, δεν βλέπω το λόγο να το αλλάξω τώρα.

Δημοσιογράφος: Τι θα πει αυτό, δεν το καταλαβαίνω ακριβώς.

Δ. Κρεμαστινός: Θέτω ένα βασικό ερώτημα στον εαυτό μου, τι μπορώ να προσφέρω κατ’ αρχήν στην περιοχή που πολιτεύομαι. Από εκεί και πέρα τι μπορεί να προσφέρω στο γενικότερο γίγνεσθαι της χώρας. Είναι δύο βασικά ερωτήματα αυτά.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι και στα δύο δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που θα πει ότι ο Κρεμαστινός δεν μπορεί να ανταποκριθεί και φαντάζομαι ούτε εσείς για τον εαυτό σας προς Θεού, έτσι;

Δ. Κρεμαστινός: Εάν είναι έτσι όπως το λέτε, τότε είμαι υποψήφιος, αλλά αφήστε να δούμε.

Δημοσιογράφος: Από την πορεία του Κινήματος Αλλαγής είστε ικανοποιημένος;

Δ. Κρεμαστινός: Κανένας δεν είναι τέλειος, όπως λένε. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ανέβει τουλάχιστον δημοσκοπικά, αν θέλετε, για να το πω όσο γίνεται πιο απλά. Που σημαίνει, ας το πούμε, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, των κινήσεών του πρέπει να επιδιώξει αυτό τον στόχο.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν ανεβαίνει κατά τη γνώμη σας; Ποιος είναι ο λόγος; Το κρατάει κάτι;

Δ. Κρεμαστινός: Πολλοί είναι οι λόγοι που σχετίζονται με το πολιτικό γίγνεσθαι σήμερα στη χώρα, γιατί δεν είναι μόνο το Κίνημα Αλλαγής όταν όλοι έχουν αγαλματοποιηθεί στα ποσοστά τους. Και αυτό είναι το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Εγώ πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής εάν κινηθεί όχι με τη φιλοσοφία του 1981, αλλά με επικαιροποιημένη τη φιλοσοφία Ανδρέα Παπανδρέου θα έχει πολύ θετικότερα αποτελέσματα. Αυτή είναι η άποψη μου, η προσωπική.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε με το «φιλοσοφία Ανδρέα Παπανδρέου»; Εννοείτε μία πολιτική πιο αριστερή;

Δ. Κρεμαστινός: Εννοώ μία πολιτική που να αναδεικνύει τις αδυναμίες της αριστερής πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, τι δηλαδή θα υπόσχεται ότι αυτό θα καλύψει, και να κάνει κριτική, αν μη τι άλλο στην αντίθετη πλευρά περίπου ισόποσα με την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Σήμερα δεν γίνεται ισόποσα;

Δ. Κρεμαστινός: Ισόποσα γίνεται, αλλά εξαρτάται, να σας πω το παράδειγμα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου π.χ., ενώ η Αριστερά τον είχε οδηγήσει σε Ειδικό Δικαστήριο που σήμαινε βιολογικό αφανισμό ή αν θέλετε και πολιτικό, αλλά, και βιολογικό λόγω της κατάστασης της υγείας του…

Δημοσιογράφος: Όχι μόνη της η Αριστερά…

Δ. Κρεμαστινός: Για την Αριστερά μιλάω τώρα, ο ίδιος δεν χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα αντιπολιτευτική τακτική προς την Αριστερά αλλά δήλωνε τα αδύνατα σημεία της όσον αφορά την συμπεριφορά της απέναντι του και χρησιμοποιούσε, αν θέλετε, την άλλη πλευρά από πλευράς αντιπολιτευτικής εντονότερα, με αποτέλεσμα από 38% που είχε χάσει τις εκλογές του ‘89 να φτάσει το ‘93 με 48% και βεβαίως να περιορίσει την Αριστερά όσο γίνεται περισσότερο. Δηλαδή, ο κόσμος ο οποίος του είχε φύγει του ξαναγύρισε όλος. Μια τέτοια πολιτική εγώ θα έβλεπα σήμερα ότι θα ανέβαζε πάρα πολύ το Κίνημα Αλλαγής.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως ένα θέμα, Ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε για παράδειγμα έλεγε, ήταν βέβαια το δεύτερο κόμμα και είχε όλη αυτή την άνεση, ότι είχε ένα μέτωπο ότι εγώ δεν έχω καμία σχέση με τη Δεξιά και μέτωπο απέναντι ενώ το κόμμα σας σήμερα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία με την ίδια ευκολία ανάλογα με την κρίση που θα δώσει ο ελληνικός λαός ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, άρα αφήνετε ορθάνοιχτα την πόρτα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Δ. Κρεμαστινός: Έχω πει ότι άλλη ήταν η περίοδος τότε, άλλη ήταν η περίοδος του Βαγγέλη Βενιζέλου και άλλη είναι η περίοδος σήμερα. Δηλαδή, ο Βενιζέλος βρέθηκε μπροστά στο αδιέξοδο της χρεοκοπίας της χώρας με προκήρυξη τρίτων εκλογών. Οπότε κατά κάποιον τρόπο συναίνεσε στο να σχηματιστεί η κυβέρνηση εκείνη του Ιουνίου του ‘12 και δέχτηκε τα πυρά αν θέλετε της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ τότε, ότι δηλαδή συμμάχησε με τη λεγόμενη Δεξιά. Ήταν ειδικές οι συνθήκες. Σήμερα αν παραστεί το ίδιο πράγμα, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις εκλογές, εγώ δεν θεωρώ ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα. Αλλά ας πούμε, επειδή μου θέτετε το ερώτημα, ότι είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα. Εάν είναι αυτοδύναμη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεργαστεί το Κίνημα Αλλαγής. Εάν όμως δεν είναι αυτοδύναμη και προκύπτουν ζωτικά προβλήματα για την επιβίωση της χώρας να ακολουθήσει την τακτική που ακολούθησε π.χ. το SPD. Δηλαδή, έβαλε τις κόκκινες γραμμές του, συζήτησε, ρώτησε τα κομματικά του όργανα, έκανε εκλογές στη βάση του και εάν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες με οποιοδήποτε κόμμα πρέπει να συνεργαστεί, δεν θα αφήσει τη χώρα έτσι. Αλλά να μη συνεργαστεί τελείως πρόχειρα, να το πούμε έτσι. Αυτή είναι η άποψη μου.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε δημοψήφισμα σε περίπτωση συνεργασίας, εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Δ. Κρεμαστινός: Εννοώ στα όργανά του, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, την Κεντρική του Επιτροπή, δηλαδή τα βασικά του όργανα, αυτό θέλω να πω. Αλλά, αν θέλουμε να μιμηθούμε το SPD, ναι και αυτό που είπατε. Δηλαδή, έτσι μπορεί ένα κόμμα να δικαιολογήσει μία συνεργασία, η οποία να μην είναι σε βάρος του.

Δημοσιογράφος: Είπατε προηγουμένως ότι, κατά τη γνώμη σας, δεν έχει κριθεί ακόμη το αποτέλεσμα…

Δ. Κρεμαστινός: Ναι, βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείται ότι μπορεί να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δ. Κρεμαστινός: Δεν θα πω θεωρητικά ή πρακτικά, αλλά μεγάλα θέματα, όπως είναι η συμφωνία για Μακεδονικό ζήτημα, όπως είναι οι συντάξεις, όπως είναι όλα αυτά τα οποία θετικά ή αρνητικά θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Εσείς για το Μακεδονικό τι λέτε κύριε Κρεμαστινέ;

Δ. Κρεμαστινός: Τα έχω πει πολλές φορές, ότι τα κόμματα υποχωρώντας στα συναίσθημα που υπάρχει αναμφισβήτητα στον κόσμο τοποθετούνται αναλόγως με στόχο τις εκλογές. Αυτό δεν είναι και το καλύτερο. Αυτό συμβαίνει με όλα τα κόμματα έτσι. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ευθύς εξαρχής το κυβερνών κόμμα, ο Πρωθυπουργός, να τους ενημερώνει για τις δυσκολίες τις διαπραγμάτευσης και βεβαίως να παίρναν όλοι υπεύθυνες θέσεις. Αλλά, έστω και τώρα πρέπει να ενημερωθούν όλοι αφού προηγουμένως ψηφιστεί το Σύνταγμα των Σκοπιανών, γιατί αυτό το θεωρώ πολύ βασικό. Και τι θα περιλαμβάνει. Εάν οι διατάξεις αυτές είναι αναθεωρητέες ή όχι, διότι αν είναι αναθεωρητέες, η αντιπολίτευση λέει θα τις αλλάξω, οπότε τι θα ψηφίσουμε εμείς. Δηλαδή, αν δεν είναι οι διατάξεις αναθεωρητέες αυτές και εφόσον κατά κάποιον τρόπο τα βασικά αιτήματά μας που είναι η αναγνώριση των συνόρων, ο αλυτρωτισμός, ότι η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τη γλώσσα του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου που ήταν ελληνική, ενώ αυτή η γλώσσα είναι σλαβογενής εν πάσει περιπτώσει. Λοιπόν, όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στο Σύνταγμά τους, διότι διαφορετικά ο Πρόεδρος της άλλης χώρας λέει εγώ δεν θα πάω να ψηφίσω, αυτή η αντιπολίτευση όταν θα γίνει κυβέρνηση το πρώτο που θα κάνει είναι να αλλάξει το Σύνταγμα, αν έχει αυτή την ευκολία.

Δημοσιογράφος: Αν είναι όπως τα λέτε, εκτιμάτε ότι είστε από αυτούς που θα μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμφωνία;

Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να σας πω τώρα καθόλου, διότι μου κάνετε μία θεωρητική ερώτηση, αλλά οπωσδήποτε τις θέσεις μου τις ανέπτυξα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και βεβαίως όπως είχα κάνει και στην Προεδρική εκλογή εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα τις υιοθετήσει μετά χαράς, εάν δεν τις υιοθετήσει και εφόσον ανήκω σε αυτό τον χώρο μπορεί να μείνω στις θέσεις μου, αλλά θα ψηφίσω με βάση την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που φυσικά είναι και απόφαση της Προέδρου του κόμματος.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε στην Προεδρική εκλογή, δεν κατάλαβα τι λέτε…

Δ. Κρεμαστινός: Στην Προεδρική εκλογή είχα υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να έχουμε υποδείξει Πρόεδρο από τη λεγόμενη ευρεία Αριστερή πτέρυγα, αφού τα κόμματα που κυβερνούσαν ήταν υποτίθεται, κατά πλειοψηφία, της Αριστεράς και βεβαίως μεταξύ των δύο Προέδρων δεν έπρεπε εμείς να πάρουμε θέση διότι ήταν πρόταση για τον κύριο Αλιβιζάτο που έκανε κατά βάση το Ποτάμι. Εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να υποστηρίξουμε μία τέτοια πρόταση, παρά να έχουμε μία δική μας πρόταση ή…

Δημοσιογράφος: Ποιόν θα βλέπατε εσείς τότε κύριε Κρεμαστινέ, αν επιτρέπετε;

Δ. Κρεμαστινός: Δε νομίζω ότι κάνετε τη σωστή ερώτηση στον σωστό χρόνο και δεν θα το απαντήσω…

Δημοσιογράφος: Τότε δεν το ήξερα και δεν είχα και τη δυνατότητα να σας κάνω την ερώτηση.

Δ. Κρεμαστινός: Μεταξύ δύο, τριών, τεσσάρων προσώπων που να θυμίζουν κατά το πρότυπο Σαρτζετάκη, ο οποίος Σαρτζετάκης δεν θα έλεγα ότι ήταν και της ιδιαίτερης αδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγκάστηκε όμως και στήριξε Σαρτζετάκη. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μιλήσει καθαρά υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κάπως έτσι έβλεπα εγώ τα πράγματα αλλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα απεφάσισε όπως απεφάσισε και εγώ είπα αυτά που σας λέω και τώρα, αλλά ψήφισα κατά πλειοψηφία ό, τι αποφασίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, νομίζω έτσι λειτουργούν τα κόμματα.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμα μιας και είπατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Ειδικό Δικαστήριο. Είχε κάνει μία συνεργασία τότε ως μεγαλύτερο κόμμα επαναλαμβάνω και αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά με την εποχή εκείνη ως ο ένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού, σήμερα δεν είναι, είχε προχωρήσει σε συνεργασίες με την Αριστερά στους 3 μεγάλους Δήμους δεν ξέρω αν θυμάστε. Πιστεύετε ότι συνεργασία τέτοια πρέπει να γίνει και σήμερα και το λέω και για τα Δωδεκάνησα.

Δ. Κρεμαστινός: Εγώ πιστεύω ότι γενικότερα έχουν παρεξηγηθεί οι θέσεις μου αυτές, αλλά δεν είναι θέμα παρεξηγήσεως ότι όταν μιλάμε για όμορα κόμματα, μιλάμε για κόμματα συγγενικά ιδεολογικά και αυτά τα κόμματα συνήθως έχουν την ίδια εκλογική «πελατεία». Δηλαδή, πότε ψηφίζουν τους μεν πότε ψηφίζουν τους δε, οι ίδιοι περίπου άνθρωποι. Ε αυτοί μπορούν να συνεννοηθούν περισσότερο λογικά μεταξύ τους, αυτό δεν σημαίνει ότι λέω κάτι παραπάνω από αυτό που λέω. Λοιπόν, γιατί όχι; Αλλά αν όμως από το ένα κόμμα βγαίνουν υπουργοί και υβρίζουν τέως υπουργούς του άλλου κόμματος ή τους θεωρούν ενόχους χωρίς αποδείξεις, ή τους διασύρουν, δημιουργούνται συνθήκες όπου δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

Δημοσιογράφος: Εσείς για υποψήφιο Περιφερειάρχη ποιόν θα στηρίζατε στα Δωδεκάνησα;

Δ. Κρεμαστινός: Ακόμα δεν ξέρω ποιοι θα είναι, αφού βεβαίως θα πάρει θέση η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και η Πρόεδρος του Κόμματος,ασφαλώς θα στηρίξω αυτόν που θα προτείνει η Πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου