Ειδήσεις

Ο υπερτουρισμός «χτυπά» τη φοιτητική και καθηγητική στέγη

Περιορισμένη προσφορά, υψηλές τιμές και αιτήματα από τους ιδιοκτήτες για εκκένωση της φοιτητικής στέγης του καλοκαιρινούς μήνες είναι τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών μικρών διαμερισμάτων – κατάλληλων για φοιτητές.

Αυτό δηλώνει στο Reporter.gr η Κατερίνα Κ. που πέρασε στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

Αποτυπώνει ουσιαστικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί επιτυχόντες και πλέον φοιτητές σε περιοχές με τουριστική έκρηξη και φαινόμενα υπερ – τουρισμού, όπου οι πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού σαρώνουν. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές κοντά στην πορεία της λεωφορειακής γραμμής για το Πολυτεχνείο στο Ακρωτήρι – Κουνουπιδιανά οι τιμές για δυάρια είναι πάνω από 350 ευρώ ενώ για γκαρσονιέρες υπερβαίνουν τα 250.

Μαζί με τους φοιτητές αναμένεται σε λίγες μέρες να «υποφέρουν» στην προσπάθεια ανεύρεσης στέγης και οι καθηγητές (αναπληρωτές και μετατιθέμενοι σε οργανικές θέσεις) της μέσης εκπαίδευσης που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε τουριστικές περιοχές.

Πέρα από τις δυσκολίες αυτές πάντως, οι τιμές ειδικά σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, αλλά και φυσικά τα νησιά των Κυκλάδων έχουν πάρει την ανιούσα. Σε άλλες περιοχές με μικρότερους φοιτητικούς πληθυσμούς και μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον τα πράγματα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Ενδεικτικά είναι στοιχεία της εταιρείας Ε- Real Estates, που αναφέρουν ότι σε Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη λόγω Airbnb τα ενοίκια έχουν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις που φτάνουν, σε κάποιες περιπτώσεις, έως 100% σε σχέση με πέρυσι. Πάντως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ενεργοποίηση της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για το Airbnb μπορεί να οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες σε «δεύτερες» περιοχές για τον τουρισμό, ειδικά της Αθήνας, σε επιλογή ενοικίασης των σπιτιών τους σε φοιτητές και όχι σε τουρίστες.

Στην Αθήνα πάντως, σε περιοχές όπως το Παγκράτι, ειδικά προς τη Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, ή τα Εξάρχεια όπου παλαιότερα πολλοί φοιτητές επέλεγαν να μείνουν, τα σπίτια είναι δυσεύρετα και οι τιμές υψηλές.

Αντίθετα σε πόλεις όπως η Πάτρα, σύμφωνα με την εταιρία E – Real Estates τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα με κόστος εκμίσθωσης μιας γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ. Στο Βόλο όπου ο τουρισμός είναι πιο έντονος οι τιμές είναι κατά τι αυξημένες. Π.χ. ένα δυάρι μπορεί να φτάσει και πάνω από τα 330 ευρώ το μήνα.

Στα Ιωάννινα τα μισθώματα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα με το ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας μπορεί να φτάσει έως τα 360 ευρώ και για ένα δυάρι τα 400 ευρώ. Στην Κομοτηνή, οι τιμές κυμαίνονται από 220 έως 330 ευρώ για ένα δυάρι και για γκαρσονιέρα το μισθωμα διαμορφώνεται χαμηλοτερα και η μέση τιμή είναι στα 220 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης.

πηγή reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου