Τοπικές Ειδήσεις

Novartis:Την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Οικονόμου

Τον λόγο έχει πλέον το αρμόδιο συμβούλιο.
Του Άρη Σπίνου

Να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην έρευνα με κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρότεινε προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου.

Η ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος που είχε ασκηθεί στον κ. Αγγελή, αφορά το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούσαν την υπόθεση της Νοβάρτις, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ανώτατος εισαγγελέας φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη.

Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές

«Κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον. Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης.

Αντιφάσεις στην ποινική του μεταχείριση

Κατά τον κ. Οικονόμου, η δικογραφία περιλαμβάνει «πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή περιλαμβάνει και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα, εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει σόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» .

 

Η εισαγγελική πρόταση για τον Ι. Αγγελή! 

Κονιορτοποιεί την ασκηθείσα δίωξη σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέως Εφετών, Γιώργου Οικονόμου, προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός καταρρίπτει τον «μύθο της Βιέννης» βάσει του οποίου φέρεται ο κ. Αγγελής να αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από τους Αμερικανούς το οποίο περιείχε πληροφορίες για τον τραπεζικό λογαριασμό υιού πρώην υπουργού στο εξωτερικό! «Ουδέποτε παραδόθηκε στους Έλληνες Εισαγγελείς οιοδήποτε έγγραφο ή ηλεκτρονικό αποτύπωμα – στικάκι το οποίο να περιείχε τα προαναφερθέντα στοιχεία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η ίδια η Ε. Τουλουπάκη», αναφέρει στην πρότασή του ο κ. Οικονόμου και συνεχίζει: «δεν  δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο μεταξύ των παρευρισκομένων, ουδεμία οξύτητά παρά μόνον ανταλλάχτηκαν απόψεις. Ο κ. Αγγελής έκανε γνωστή στους παρευρισκόμενους την υπηρεσιακή και νομική του θέση ότι τα στοιχεία των Αμερικανικών αρχών θα πρέπει να διαβιβαστούν στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Δικαστικής Συνεργασίας και Συνδρομής (Eurojust)».

Παράλληλα στην εισαγγελική πρόταση καταρρίπτεται ο μύθος ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη και απαγόρευσε να ληφθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Και καταλήγει: «Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα γνωστοποίησε τις θέσεις του υπηρεσιακά στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκφράζοντας και την διαφωνία του για την τακτική και στρατηγική που ακολουθούν στην υπόθεση NOVARTIS οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο κατηγορούμενος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου I. Αγγελής κινήθηκε με την θεσμική του ιδιότητα του επόπτη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακόν του καθήκον. Ουδέποτε αρνήθηκε την συνεργασία με τις Αμερικανικές αρχές απλά είχε την δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί ε βάση συνεργασίας με την Eurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν, στικάκι δε ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερον δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί το άρθρο 259 του ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο Εισαγγελικό λειτουργό.

Επιπλέον θα πρέπει να τονισθεί πως η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικών της ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου I. Αγγελή και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα εξ ίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας ή της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης Δικαστικού Απορρήτου και της αθέμιτης αντιγραφής στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με δόλο και σκοπό βλάβης της υπηρεσίας και του κράτους για το αδίκημα που περιγράφηκε».

Το dikastikoreportaz.gr εξασφάλισε ολόκληρη την πρόταση του κ. εισαγγελέως για τον Ι. Αγγελή. Διαβάστε την:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου