Ειδήσεις

Στη Ρόδο ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Στην Ρόδο βρέθηκε χτες, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων.
Σε συνέντευξη Τύπου   στα τοπικά ΜΜΕ πλαισιωμένος από τους βουλευτές του νομού κ.κ. Νεκτάριο Σαντορινιό (και υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής), Δημήτρη Γάκη και Ηλία Καματερό καθώς και από τον συντονιστική της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Αποστολίδη, ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε την σημασία που έχει αυτή η πρωτοβουλία καθώς δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο με πολύ καλές προϋποθέσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς δημόσιο, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και πιστεύουμε πως θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο βάρος που έχουν από τα συσσωρευμένα χρέη των τελευταίων ετών της κρίσης. Βρισκόμαστε εδώ για να ακούσουμε τα προβλήματα και πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στην βιώσιμη πορεία τους».
Είπε ακόμη πως στο νόμο αυτό μπορεί να ενταχθεί κάθε επιχείριση (μικρή ή μεγάλη). Τα οφέλη του νόμου αφορούν μακροχρόνιες ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο (π.χ. έως 120 δόσεις) με ‘κούρεμα’ τόκων προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής, κεφαλαίου ή εισφοράς.
«Η διαδικασία γίνεται σε απλά βήματα. Η επιχείριση μπορεί να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσει αυτή την στιγμή η Γραμματεία Εσόδων, στη συνέχεια ανατίθεται η υπόθεση σε ένα συντονιστή – διαμεσολαβητή, ο οποίος καλεί όλους τους πιστωτές να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν για το πώς η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει. Αποφασίζουν τις εναλλακτικές λύσεις και μόλις συμφωνήσουν σε μία πρόταση η διαδικασία ολοκληρώνεται και η επιχείρηση πλέον ξέρει τι έχει να πληρώνει στον καθένα. Εφόσον υπάρξουν διαφωνίες, τότε η επιχείρηση μπορεί να αποτανθεί στα δικαστήρια για να βρει μιας μορφής επικύρωση της απόφασης και να επιβληθεί αυτή ακόμη και στους πιστωτές που μειοψήφισαν και προβάλλουν ενστάσεις. Στο πλαίσιο αυτού του νόμου εντάσσονται όλα τα είδη οφειλών: χρέη προς Εφορία, προς Τελωνείο, προς ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικούς φορείς, σε Δήμους, σε άλλους Ι.Δ. φορείς, σε προμηθευτές, σε εργαζομένους, σε τράπεζες, σε λήζινγκ και όλα τα είδη δανείων όπως αγροτικά, εγγυημένα, πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα κ.λπ. Δεν τίθεται κάποιος περιορισμός στο είδος της οφειλής».
Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους, ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί με τα χρέη στην περιοχή μας, λέγοντας: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές σε εθνικό επίπεδο –πόσω μάλλον σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που ξέρουμε μόνο είναι πως τα ‘κόκκινα δάνεια’ της χώρας έχουν φτάσει στα 100 δις ευρώ -χωρίς γεωγραφική ή άλλου είδους κατανομή.
Με την εφαρμογή αυτού του νόμου στόχος είναι να εισρεύσουν χρήματα τόσο στα ταμεία των τραπεζών όσο και του Δημοσίου κυρίως από αυτούς που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τελείως και έχουν αποξενωθεί από το τραπεζικό σύστημα ή από τους δημόσιους φορείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία κι αυτό γιατί ενδεχομένως απείχαν για κάποιο χρονικό διάστημα και οι οφειλές έχουν αυξηθεί με προσαυξήσεις, πρόστιμα κ.λπ. που έχουν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει το πρόστιμο της οφειλής σε σημείο να μην μπορούν οποιοδήποτε ποσό να το πληρώσουν για να επανέλθει σε βιώσιμο επίπεδο. Με αυτό το νόμο δίνεται δυνατότητα να “κουρευτούν” πάρα πολύ τα πανωτόκια, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, να ρυθμιστεί το χρέος σε μακροχρόνιες δόσεις ώστε η επιχείρηση να δίνει το ποσό που μπορεί, όπως προκύπτει από μια μελέτη βιωσιμότητας και παράλληλα να δούμε εισροή εσόδων –άρα θεωρούμε ότι ο νόμος θα είναι θετικός και για την οικονομία και για τα δημόσια και τραπεζικά έσοδα».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο του νόμου που αφορά και τους απλούς πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης: «Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι σε διάστημα 3 μηνών από την ψήφισή του, δεν χρειάζεται να μπουν στην διαδικασία της αίτησης και όλης της διαδικασίας που προανέφερα αλλά μπορούν να πάνε κατ’ ευθείαν στην εφορία ή στο ασφαλιστικό ταμείο τους και να λάβουν τα ίδια οφέλη και τις ίδιες ρυθμίσεις που προβλέπονται».
Είπε ακόμη ότι έχει επιδειχθεί πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα, γι αυτό και η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από επισκέψεις για να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη του Νόμου.
 Ο ‘ακατάσχετος’
λογαριασμός
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» σχετικά με το αίτημα των επιχειρηματιών για δημιουργία ‘ακατάσχετου’ λογαριασμού, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δήλωσε: «Παρά το γεγονός πως αυτό αφορά το υπουργείο Οικονομικών, εξ όσων γνωρίζω η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια για να υπάρξει αυτού του είδους λογαριασμός -αν και είναι κάτι που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη, οπότε δεν ξέρω με ποια μορφή και με ποιον τρόπο θα δοθεί μια λύση. Αυτό που υπάρχει σε κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, είναι ότι μόλις μια επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει χρέη της, κατ’ ευθείαν κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για ρύθμιση χρεών ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για να γίνονται κατασχέσεις. Πρέπει να σταματήσει αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, και η κάθε επιχείρηση έπρεπε να πηγαίνει προς τον κάθε πιστωτή εφορία, τράπεζα κ.λπ. και να κάνει διαπραγμάτευση, όπου ο καθένας διεκδικούσε τα μέγιστα και στο τέλος η επιχείρηση οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου ώστε να συνταχθούν οι απαραίτητες ΚΥΑ, να εκδοθούν εγκύκλιοι και ό,τι χρειαστεί» όπως τόνισε.
Ο κ. Κουρμούσης απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης να κάνουν αίτηση –μέχρι πρότινος υποβλήθηκαν πάνω από 500 αιτήσεις ανά την χώρα. Εξήγησε ακόμη ότι στις περιοχές που γίνουν παραπάνω αιτήσεις από όσες θέσεις είναι διαθέσιμες, θα διενεργείται δημόσια κλήρωση.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός
Διευκρινιστική δήλωση έκανε ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, δηλώνοντας τα εξής: «Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ‘ακατάσχετο’ λογαριασμό: Αυτό που φέρνει το νομοσχέδιο είναι μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι πράγματι σοβαρές και μπορούν να γίνουν υγιείς. Δηλαδή μπορούν να έχουν βιωσιμότητα αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κρίσης τα τελευταία χρόνια. Η ουσία είναι πως θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς. Να γίνει η επιχειρηματικότητα μια σχέση αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των ίδιων των επιχειρηματιών, μεταξύ των επιχειρηματιών και της τράπεζας και μεταξύ του πολίτη και του δημόσιου τομέα, προκειμένου να μπορέσουμε να αποκτήσουμε κανονικότητα στην αγορά. Όταν γίνει αυτό θα μπορούν να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις βιωσιμότητα και δεν θα χρειάζεται κανέναν ‘ακατάσχετο’ λογαριασμό. Με αυτές τις ρυθμίσεις και με αυτούς τους νόμους σταματάμε αυτό που λέμε να εξυπηρετούνται οι ‘κολλητοί’ στα ασφαλιστικά ταμεία, στην τράπεζα, στην εφορία και ο μη ‘κολλητός’ να βρίσκεται έξω από τον γκισέ και να…. κλαίει. Πρέπει να γίνουμε ένα κράτος που λειτουργεί και όχι ένα κράτος του ρουσφετιού όπως ήταν τόσα χρόνια και πριν από την κρίση. Το ζητούμενο είναι και ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να αποκτήσει τηναξιοπρέπεια που πρέπει να έχει και όχι να είναι βορά οποιουδήποτε ‘κακοφορμισμένου’ πολιτευτή’.
 Στο ΕΒΕΔ
Να σημειωθεί πως αργά το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική  εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου όπου παρέστησαν ιδιώτες, επιστήμονες, οικονομολόγοι, λογιστές, νομικοί και επιχειρηματίες και συζήτησαν επί μακρόν μαζί με τον κ. Κουρμούση στον οποίο έθεσαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Ιωάννης Πάππου, οι βουλευτές του Σύριζα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου κ.ά..
Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την ΕΑΣΔ και το Δημαρχείο Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου