Ειδήσεις

Αερογέφυρα βοήθειας από Γερμανία στον τουρισμό

Ανοδικά αλλά με μικρότερο ρυθμό αύξησης από πέρυσι η αεροπορική κίνηση από Γερμανία στο πρώτο τρίμηνο. Ενισχύεται η τάση για διακοπές εντός Γερμανίας. Δοκιμάζουν νέους προορισμούς σε Μεσόγειο και Ασία οι Γερμανοί.

Το γεγονός ότι τα τουριστικά μεγέθη γίνονται ολοένα πιο σύνθετα και επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης του πρώτου τριμήνου του 2017, που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Τα στοιχεία αφορούν σε επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας προς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτά, οι επιβάτες που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια της χώρας στο εναρκτήριο τρίμηνο της χρονιάς σημείωσαν συνολική αύξηση 3,9%. Η κίνηση προς προορισμούς εντός Γερμανίας εμφάνισε άνοδο 2,9% ενώ τα ταξίδια προς προορισμούς εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση 4,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, στα στοιχεία Μαρτίου επιβεβαιώνει τις ενδείξεις για την ενίσχυση της επιβατικής κίνησης προς προορισμούς εντός Γερμανίας. Είτε δηλαδή από Γερμανούς ταξιδιώτες (εσωτερικός τουρισμός) είτε από ξένους επισκέπτες που φθάνουν στη Γερμανία αεροπορικώς και συνεχίζουν το ταξίδι τους σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Destatis, οι επιβάτες που αναχώρησαν με αεροπλάνο από αεροδρόμια της χώρας προς προορισμούς εντός Γερμανίας κατέγραψαν τον Μάρτιο αύξηση 6,5%. Τον ίδιο μήνα, η επιβατική κίνηση προς το εξωτερικό εμφανιζόταν σχεδόν στάσιμη, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η επιβατική κίνηση στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου σημείωσε αύξηση 10,3% έναντι 14,9% στο αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως τον Μάρτιο η αεροπορική κίνηση από Γερμανία προς Ελλάδα κατέγραψε μικρή άνοδο 4% ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016 είχε σημειωθεί αύξηση 18,3%.

Πέρυσι, δηλαδή, η αύξηση της κίνησης από Γερμανία ήταν υπερτετραπλάσια σε σύγκριση με φέτος. Σε μια χρονιά (2016) κατά την οποία το πρώτο εξάμηνο ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων χρόνων και η κίνηση ανέκαμψε εντυπωσιακά στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη φετινή τουριστική κίνηση από Γερμανία; Πολλά και τίποτα! Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη για νέα μετατόπιση της κίνησης προς το β’ εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες, μπορεί να αποτελεί συγκυριακό γεγονός και τίποτα περισσότερο. Ούτως ή άλλως, σημειώνουν, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο είναι η χαμηλότερη της χρονιάς, παρά τις ενδείξεις βελτίωσης που καταγράφηκε φέτος.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει η σταθερά ανοδική πορεία της Πορτογαλίας, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε άνοδο 13,1% επιβατών από τη Γερμανία. Στο συγκεκριμένο διάστημα η Πορτογαλία υποδέχθηκε συνολικά 428.000 επιβάτες από τη Γερμανία έναντι μόλις 264.000 που ταξίδεψαν προς την Ελλάδα.

Η εκ των βασικών ανταγωνιστών της χώρας μας Ισπανία σημείωσε μείωση επιβατικής κίνησης 3% από τη Γερμανία στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της πτώσης 15,1% που κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα οι Βαλεαρίδες.

Συνεχιζόμενη εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει η επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς την Τουρκία. Σύμφωνα με την Destatis, οι επιβάτες που αναχώρησαν από τη Γερμανία με προορισμό την Τουρκία σημείωσαν πτώση 17,6% και υποχώρησαν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από 1 εκατ. Στον κύριο παραθεριστικό πόλο της Αττάλειας, τα στοιχεία εμφανίζονται τραγικά, καθώς η κίνηση καταγράφει νέα πτώση 42,1%, μετά την περυσινή μεγάλη υποχώρηση.

Σε τροχιά σταδιακής ανάκτησης των απωλειών τους δείχνουν να κινούνται, αντίθετα, οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής. Η Αίγυπτος εμφανίζει την ισχυρότερη δυναμική ανόδου στο πρώτο τρίμηνο (+24,8%), με το Μαρόκο να ακολουθεί με αύξηση 12,4%.

Οι Γερμανοί, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται να «δοκιμάζουν» νέους προορισμούς στη Μεσόγειο αλλά και τη νοτιοανατολική Ασία. Έτσι, η αεροπορική κίνηση προς το Ισραήλ κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς άνοδο 16,8% ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της κίνησης προς Σιγκαπούρη (+19,2%).

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου