Ειδήσεις

Μεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει η παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Μεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει και στην Ελλάδα το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Τις διαστάσεις του προβλήματος και τις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και γονείς για την προστασία των παιδιών ανέδειξε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, στο Μέγαρο της Ακαδημίας.

Η χθεσινή ημερίδα και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στη Ρόδο, είναι ενταγμένες στην εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που στηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Βουλή των Ελλήνων. Την υλοποίηση των δράσεων στηρίζουν η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και η Διεθνής Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα».

Για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα μίλησε στην ημερίδα η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα κ. Έλενα Ράπτη.
Την ημερίδα άνοιξε ο σχολικός σύμβουλος της 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Δωδεκανήσου κ. Εμμανουήλ Σοφός.

«Σας καλωσορίζω στο αμφιθέατρο της Ακαδημίας που στεγάζει τέσσερα σχολεία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη συνάντηση που σχετίζεται με τα παιδιά που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε όλοι μας είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως στελέχη της κοινωνίας είτε και ως πολιτικοί παράγοντες», δήλωσε ο κ. Σοφός.

«Η καμπάνια μας σχετίζεται με την πρόληψη για την σεξουαλική κακοποίηση. Ονομάζεται «Ένα στα πέντε». Ονομάστηκε έτσι από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό έγινε γιατί ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Και στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού προέκυψε πως το 16% των παιδιών έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε η κ. Έλενα Ράπτη.
Στην ομιλία της η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στις δράσεις που σε προληπτικό επίπεδο μπορούν να υλοποιηθούν με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Ράπτη μίλησε και για τον «κανόνα των εσωρούχων», που αποτελεί ένα απλό μέσο με το οποίο οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματος στα οποία δεν πρέπει οι άλλοι να επιχειρήσουν να τα αγγίξουν, πώς πρέπει να αντιδράσουν και πού να στραφούν για βοήθεια.

«Ο κανόνας δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ξεκινήσουν τη συζήτηση με τα παιδιά τους. Είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα», εξήγησε η κ. Ράπτη.
«Υπάρχει και έντυπο που απευθύνεται στους μεγάλους, τους γονείς και εκπαιδευτικούς, που καλούνται να είναι κοντά στα παιδιά και να τα προστατεύουν. Ένα παιδί τριών, τεσσάρων ή και πέντε ετών, δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά προσέγγισης», δήλωσε η κ. Ράπτη και πρόσθεσε πως τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει στο θέμα αυτό να προσέχουν τα πάντα ακόμη και τον τρόπο που θα μιλήσουν στα παιδιά αφού συμβεί κάτι κακό.

«Σε συζήτηση πρέπει να ρωτήσουν τι, πότε και με ποιόν έγινε. Ποτέ να μην θέτουν το ερώτημα γιατί. Τότε το παιδί δεν θα αποκαλύψει αυτό που έχει συμβεί και θα κλειστεί στον εαυτό του», δήλωσε η κ. Ράπτη. Σε ερώτηση σχετικά με τα πιο συχνά θύματα, η κ. Ράπτη δήλωσε πως είναι τα κορίτσια.
«Τα πιο συχνά θύματα είναι τα κορίτσια. Τα περιστατικά γίνονται σε μικρές ηλικίες. Συνήθως τα παιδιά καταγγέλλουν όταν φθάσουν στην ηλικία των 12 και 13 ετών. Τότε βρίσκουν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους. Νωρίτερα νιώθουν φοβισμένα. Για το λόγο αυτό με τον κανόνα του εσώρουχου προσπαθούμε να τα παρακινήσουμε να καταθέσουν αυτά που βιώνουν και να γλιτώσουν από τον εφιάλτη», δήλωσε η κ. Έλενα Ράπτη.

Σε ερώτηση για τους δράστες, η συντονίστρια της καμπάνιας «Ένα στα πέντε» δήλωσε:
«Δράστες είναι άτομα από το στενό οικείο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον. Είναι πρόσωπα που το παιδί γνωρίζει, αγαπά και εμπιστεύεται».

«Θέλω να τονίσω τη μεγάλη έμφαση που δίνουμε στην καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Έχουμε κάνει εδώ και ενάμισι χρόνο σοβαρή δουλειά. Στρατηγική μας είναι να υλοποιηθούν δράσεις σε όλα τα σχολεία. Έχουμε σε κάθε σχολική μονάδα υπεύθυνο για θέματα σχολικής βίας για να μας ενημερώνει. Το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η ενημέρωση για την σεξουαλική κακοποίηση. Είναι χαρά μας που είναι κοντά μας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος για τα θέματα αυτά που εκπροσωπεί και το Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι συντονίστρια της εκστρατείας «Ένα προς πέντε» για την κακοποίηση των παιδιών. Το θέμα είναι σημαντικό και δεν θα πρέπει να δείξουμε αδιαφορία και να αποκρύψουμε φαινόμενα που μπορεί να συμβαίνουν δίπλα μας, στο σπίτι και στο σχολείο. Καλή η πρόληψη αλλά να δούμε και τι γίνεται γύρω μας και να μην τα αφήσουμε να εξελίσσονται», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Διονύσης Μεσσάρης.

Σε ερώτηση αν έχουν καταγραφεί στο νησί μας φαινόμενα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ο κ. Μεσσάρης δήλωσε:
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι μεγάλος ο αριθμός αλλά κατά καιρούς έχουμε τέτοια φαινόμενα που μας απασχολούν και βρίσκονται στη δικαιοσύνη ή στις κοινωνικές υπηρεσίες».

«Είναι θετικό που διεξάγεται μια μεγάλη καμπάνια για την σεξουαλική παρενόχληση των ανηλίκων. Τα φαινόμενα αυτά έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και τα βλέπουμε και στη δική μας περιοχή.

Οι ποινές για τους δράστες πρέπει να αναφέρω πως είναι πολύ αυστηρές. Υπάρχουν παραδείγματα των δικών μας δικαστηρίων με άμεση προφυλάκιση των όποιων δραστών. Το ζητούμενο δεν είναι όμως η καταστολή και οι ποινές αλλά η πρόληψη, πρώτα μέσω των δασκάλων και μετά μέσω των γονιών. Περίμενα η αίθουσα να είναι κατάμεστη από γονείς. Δεν θα πρέπει να έχουμε ταμπού. Θα έλεγα πως είναι οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν και να μάθουν τη μεθοδολογία, τους τρόπους που θα προσεγγίσουν τα παιδιά τους. Αλίμονο αν αφήσουμε φαινόμενα σαν αυτό να απλωθούν στην κοινωνία μας. Είναι καθαρά θέμα ενημέρωσης, πρόληψης και διατήρησης κάποιων ηθών, της ηθικής και της δεοντολογίας», τόνισε ο νέος δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Για το πρόβλημα μίλησε στην ημερίδα και ο Επιμελητής Ανηλίκων Ρόδου κ. Δημήτρης Τσοποτός.
Σήμερα, από το πρωί έως αργά το μεσημέρι, θα γίνει ενημέρωση μαθητών και γονέων από υπαίθριο περίπτερο (stand) που θα στηθεί στην Πλατεία Ακαδημίας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα».

Αύριο Σάββατο, 31 Μαΐου από το πρωί έως αργά το μεσημέρι, ενημέρωση των διερχόμενων πολιτών από υπαίθριο περίπτερο (stand) στην Πλατεία Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα».
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν: το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου