Ειδήσεις

Νησιωτική Ανατροπή για την 7η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Στην 7η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε  στη Σύρο και στη Ρόδο με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, συμμετείχε η περιφερειακή σύμβουλος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε 33 θέματα, ενώ συζητήθηκαν και 5 θέματα εκτός ημερησίας διάταξης.
Αναφορικά με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, η Άννα Μαυρουδή ζήτησε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη σχετικά με το ύψος των αποθεματικών, τις τράπεζες στις οποίες είναι κατατεθειμένα τα ποσά, το ύψος του επιτοκίου που λαμβάνουν καθώς και την ύπαρξη ή μη προθεσμιακών καταθέσεων. Τόνισε ότι αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να συνοδεύουν την εισήγηση και ότι οφείλει η περιφερειακή αρχή να προσδιορίσει τους κινδύνους τους οποίους θεωρεί ότι διατρέχουν τα αποθεματικά ώστε να δικαιολογείται το ένδικο μέσο.
Η τοποθέτησή της ήταν η εξής: «Αν και δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο εισήχθη η ΠΝΠ και στην έλλειψη διαβούλευσης με τους θεσμικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, καταψηφίζουμε την προσφυγή διότι είναι προϊόν της σπουδής της περιφερειακής αρχής να ασκήσει πολιτική πίεση στην κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα». Η συγκεκριμένη επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τα συλλογικά τους όργανα. Εξάλλου, η άμεση κατάθεση της στην Βουλή για την κύρωση της, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι ενδεικτική.
Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκοβαν συνεχώς την χρηματοδότησή της (μείωση ΚΑΠ κατά 66%), το προσωπικό της, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, εισήγαγαν θεσμούς, όπως π.χ. το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ. Πέρασαν 22 ΠΝΠ που γονάτισαν την κοινωνία και τους θεσμούς και υπονόμευσαν το μέλλον της χώρας. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι σε πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», οι οποίοι με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέων μέτρων λιτότητας, ύφεσης και μνημονιακής καταστροφής.
Στη συνέχεια, η περιφερειακή σύμβουλος Άννα Μαυρουδή  υπερψήφισε πληθώρα θεμάτων που αφορούν σε έργα και υπηρεσίες αρμοδιότητας της αιρετής περιφέρειας στα νησιά μας, όπως:
Κυκλάδες: τη συντήρηση του οδικού δικτύου Ίου και Φολέγανδρου, τη μίσθωση μηχανημάτων για έκτακτες ανάγκες σε Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Νάξο, Πάρο, Κέα και Κύθνο, το συγχρηματοδοτούμενο έργο «ενημέρωση-ευαισθητοποίηση πολιτών για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων» στη Σίκινο, τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση περιφερειακών υπηρεσιών στη Μύκονο, και άλλα. Σημαντικό θέμα επίσης ήταν η προμήθεια εξοπλισμού για τις εθελοντικές οργανώσεις πυρόσβεσης στις Κυκλάδες.
Με αφορμή την έγκριση πεπραγμένων και του 6μηνου διαχειριστικού ελέγχου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σύρου, η περιφερειακή σύμβουλος, δήλωσε τα εξής: «οι εκρηκτικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αλλά και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης επιβάλουν να μην περιοριστούμε σε μια απλή διαχείριση της φτώχειας, αλλά να επέμβουμε και στις αιτίες και στις πολιτικές που την προκαλούν. Όπως ανέφερα και στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, θα πρέπει να δούμε πώς τέτοιες δράσεις εντάσσονται στην Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης, Καταπολέμησης της Φτώχειας και κάθε Μορφής Διακρίσεων, για την  οποία ενημερωθήκαμε μέσω Δελτίο Τύπου πριν 2 μήνες! Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερωθούμε πώς και με ποιο ποσό αμείβεται η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων στην οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής.»
Δωδεκάνησος: παρατάσεις καθαρισμού χειμάρρων, βελτιώσεις επαρχιακών δρόμων και εθνικής οδού, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου παλαιοντολογικού μουσείου Αρχαγγέλου, κατασκευή προθηκών για τα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου (Ρόδος), αποπεράτωση περιβάλλοντα χώρου δημοτικού σχολείου Απερίου και παράταση μελέτης λιμένα Πηγάδια (Κάρπαθος), και άλλα. Εγκρίναμε, επίσης, τους πρόχειρους διαγωνισμούς για προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσου με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για την ταχύτερη εκτέλεσή τους.
Με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της περιφέρειας, αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, υπερψηφίσαμε τις εισηγήσεις δράσεων Τουριστικής Προβολής, Πολιτισμού-Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης, με εξαίρεση εκείνα τα θέματα τα οποία, κατά την κρίση μας, αφορούν δαπάνες υπερβολικού ύψους ή διακοσμητικού χαρακτήρα και οι οποίες δεν συνάδουν  με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Επίσης, καταψηφίσαμε όσες εκ των δράσεων κρίνουμε ότι είναι προϊόν επιλεκτικής πρόσβασης φορέων και συλλόγων στη χρηματοδότηση της περιφέρειας. Τέλος, καταψηφίσαμε τις πολυήμερες μετακινήσεις στο εξωτερικό (ΗΠΑ) διότι δεν υπήρχε αιτιολόγηση της ωφέλειας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και της σκοπιμότητας αυτών των μετακινήσεων.
Όπως σε κάθε συνεδρίαση, αναδείξαμε ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ποιότητα και την έγκαιρη εκτέλεση των δημοσίων έργων, τα προβλήματα που δημιουργούν η υποστελέχωση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, αλλά και η πολυνομία και η γραφειοκρατία. Παράλληλα, τέθηκαν ερωτήματα που αφορούν σε κωλύματα αποπληρωμής Δράσεων Δια Βίου Μάθησης στις Κυκλάδες, στα οποία η απάντηση ήταν ότι βαίνουν προς επίλυση.

Σχετικά με το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο επικεφαλής της Νησιωτικής Ανατροπής, Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος επί 28 χρόνια συμμετείχε σε όλα τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε:
«Είχα διαφωνήσει κατά καιρούς με όλες τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αντιπαράθεση με όλα αυτά που γραφόντουσαν και εντέχνως προωθούνταν περί διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Ούτε λίγο ούτε πολύ, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η ΤΑ είχε μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τη χρεωκοπία της χώρας, χωρίς ποτέ να κατονομάζονται πρόσωπα, πολιτικές καταγωγές και η σχέση τους με το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Διαλάνθανε της προσοχής όλων, κάτι που προσωπικά τόνιζα σε κάθε περίσταση, ότι δηλαδή η ΤΑ διαχειριζόταν το 2,8% – 3,2% του ΑΕΠ ενώ τα Υπουργεία πάνω από 65%. Άρα λοιπόν η μνήμη και η πολιτική μας στάση δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Κατά τα άλλα ισχύουν οι προεκλογικές μας θέσεις για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τη σημερινή  κατάσταση της χώρας.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου