Απόψεις

Η ίδρυση του πανεπιστημιακού τουριστικού τμήματος στη Ρόδο

Άρθρο του Μιλτιάδη Λογοθέτη

Η ίδρυση του πανεπιστημιακού τουριστικού τμήματος στη Ρόδο

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα της δημοκρατικής της 20ης Μαρτίου 2024, το ρεπορτάζ της κ. Πέγκυ Ντόκου σχετικά με την ίδρυση τουριστικού τμήματος στη Ρόδο στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα παλιό αίτημα που έφερε στην επικαιρότητα ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου.

Επειδή το θέμα αυτό με απασχόλησε για πολλά χρόνια, με την ιδιότητα του διευθυντή του Επιμελητηρίου, Επιστημονικού Συμβούλου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μελετητή του τουρισμού και δασκάλου, θα ήθελα στη συζήτηση που ανοίγει η Ένωση Ξενοδόχων, να καταθέσω την άποψή μου που νομίζω πώς είναι συμβατή με τη σημερινή συγκυρία, αφού προηγουμένως για λόγους ιστορικούς αναφέρω δύο πρόσφατες περιπτώσεις που χάσαμε το «παιχνίδι» από την αδυναμία που μας διακρίνει να διεκδικούμε τα «δικαιώματά» μας. Η πρώτη περίπτωση αφορά την ίδρυση στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του τουριστικού τμήματος στη Χίο, αντί στη Ρόδο που αποτελούσε πάγιο αίτημα του τόπου από της ίδρυσης του Πανεπιστημίου και η μη υπαγωγή της ΑΣΤΕΡ στο νόμο Γαμβρόγλου με την οποία ανωτατοποιήθηκαν τα ΤΕΙ-με τα οποία υποτίθεται ότι ήταν εξισωμένη η ΑΣΤΕΡ-και εντάχθηκαν τα τμήματά τους σε πανεπιστήμια.

Η πρόταση για την ίδρυση στη Ρόδο, στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, τμήματος Hospitality Management, Διοίκησης Υπηρεσιών Φιλοξενίας, η οποία υποστηρίχθηκε και στο παρελθόν, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθόσον με το περιεχόμενο των σπουδών του τμήματος που θα αναφέρεται στην ξενοδοχία, στην πρακτόρευση, στην ξενάγηση και ενδεχομένως στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού διαφοροποιείται από εκείνο της Χίου και καταρρίπτει το επιχείρημα της Διοίκησης του Πανεπιστημίου ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο ίδιο πανεπιστήμιο δύο τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Είναι προφανές ότι το προτεινόμενο τμήμα θα απορροφήσει την ΑΣΤΕΡ και τη Σχολή Ξεναγών που θα αναβαθμιστούν, ιδιαίτερα την ΑΣΤΕΡ η οποία έχει υποβαθμιστεί και βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η αντίστοιχη της ΑΣΤΕΡ σχολή της Κρήτης, η ΑΣΤΕΚ η οποία θα μπορούσε να απορροφηθεί από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που προήλθε από την ανωτατοποίηση του ΤΕΙ της Κρήτης. Εάν ενώσουμε τις προσπάθειές μας με τους Κρητικούς, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο μας, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι Κρητικοί-είναι ιστορικά βεβαιωμένο-πετυχαίνουν ότι διεκδικούν.

Είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν θα δεχθεί και πάλι το αίτημά μας. Η μόνη λύση είναι να πεισθεί το Υπουργείο Παιδείας για το δίκαιο αίτημά μας και να προχωρήσει στην ίδρυση του προτεινόμενου τμήματος, όπως έκανε πρόσφατα με το νόμο των μη κρατικών πανεπιστημίων με τον οποίο ιδρύονται μία σειρά από σχολές και τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Ο στόχος μας θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει μία γενική κινητοποίηση όλων μας: των βουλευτών, της περιφέρειας, του δήμου, των επιμελητηρίων, των επιστημονικών, επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων.

Θα πρέπει αυτή τη φορά να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της «γαλατικής ευγένειας», όπως έχω χαρακτηρίσει τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούμε τα δίκαια μας και να δράσουμε δυναμικά, χωρίς κανένα δισταγμό, διότι όπως είπε ένας φωτισμένος υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Adlai Stevenson: Στα πεδία των δισταγμών

ασπρίζουν τα κόκκαλα εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι στη χαραυγή της νίκης, σταμάτησαν να προχωρούν και κάθισαν να περιμένουν… Και περιμένοντας, πέθαναν.

Μιλτιάδης Λογοθέτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου