ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Οι εκβιασμοί Πούτιν “σβήνουν” την ελπίδα αποκλιμάκωσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τρα­βά­ει” πε­ραι­τέ­ρω το σχοι­νί ο Πού­τιν, με εκ­βια­σμούς για πα­ρο­χή αν­θρω­πι­στι­κής βο­ή­θειας στη Μα­ριού­πο­λη, μόνο αν πα­ρα­δώ­σουν τα όπλα οι ου­κρα­νι­κές δυ­νά­μεις. Ελ­πί­δα από την από­συρ­ση δυ­νά­με­ων στο Κίεβο. Θολό το τοπίο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων.

Χα­ρα­μά­δα ελ­πί­δας για το μέλ­λον της ρω­σι­κής ει­σβο­λής στην Ου­κρα­νία, μετά τις ανα­φο­ρές για από­συρ­ση ορι­σμέ­νων ρω­σι­κών στρα­τευ­μά­των από το Κίεβο, μια πλη­ρο­φο­ρία που με­τέ­φε­ρε το SKY NEWS.

Ανώ­τε­ροι Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι έκρι­ναν την συ­γκε­κρι­μέ­νη ενέρ­γεια ως μια ση­μα­ντι­κή αλ­λα­γή στρα­τη­γι­κής εκ μέ­ρους της ρω­σι­κής πλευ­ράς η οποία σύμ­φω­να με τους αξιω­μα­τού­χους προ­ήλ­θε από τη “συ­νει­δη­το­ποί­η­ση ότι η χώρα δεν μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει στο βορρά”.

Η κί­νη­ση αυτή φέ­ρε­ται να έρ­χε­ται ως απο­τέ­λε­σμα των συ­νο­μι­λιών που προη­γή­θη­καν το με­ση­μέ­ρι της Τρί­της στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη όπου με­τα­ξύ άλλων η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε ότι πε­ριο­ρί­ζει “δρα­στι­κά” την στρα­τιω­τι­κή της δρα­στη­ριό­τη­τα στις πε­ριο­χές του Κιέ­βου και του Τσερ­νί­χιβ.

“Καθώς οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις επί συμ­φω­νί­ας ου­δε­τε­ρό­τη­τας και μη πυ­ρη­νι­κού στά­τους της Ου­κρα­νί­ας ει­σέρ­χο­νται σε πρα­κτι­κή διά­στα­ση (…) απο­φα­σί­σθη­κε, για την ενί­σχυ­ση της αμοι­βαί­ας εμπι­στο­σύ­νης, ο δρα­στι­κός πε­ριο­ρι­σμός της στρα­τιω­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας με κα­τεύ­θυν­ση το Κίεβο και το Τσερ­νί­χιβ” ανα­κοί­νω­σε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Αμυ­νας Αλε­ξά­ντρ Φόμιν.

Ο επι­κε­φα­λής της ρω­σι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας Βλα­ντί­μιρ Με­ντίν­σκι έκανε λόγο για “ου­σια­στι­κές συ­νο­μι­λί­ες”.

Κατά τη ρω­σι­κή πλευ­ρά, η συ­νά­ντη­ση ήταν εποι­κο­δο­μη­τι­κή και η Μόσχα έκανε δύο βή­μα­τα προ­σέγ­γι­σης προς το Κίεβο. Οι προ­τά­σεις της Ου­κρα­νί­ας, όπως το­νί­στη­κε αρ­μο­δί­ως, θα με­τα­φερ­θούν στον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν.

Η Ρωσία, επί­σης, αξί­ω­σε από τους Ου­κρα­νούς να πά­ρουν μέτρα για να στα­μα­τή­σουν τα βα­σα­νι­στή­ρια σε Ρώ­σους αιχ­μα­λώ­τους πο­λέ­μου.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ση­μά­δια “πραγ­μα­τι­κής σο­βα­ρό­τη­τας” από τη Ρωσία

Οι Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες εξα­κο­λου­θούν να αμ­φι­βάλ­λουν ότι η Ρωσία αντι­με­τω­πί­ζει με “πραγ­μα­τι­κή σο­βα­ρό­τη­τα” τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Ου­κρα­νία, δή­λω­σε σή­με­ρα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Άντο­νι Μπλίν­κεν μετά από την ανα­κοί­νω­ση της προ­ό­δου στις συ­νο­μι­λί­ες με­τα­ξύ Κιέ­βου και Μό­σχας που διε­ξή­χθη­σαν στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη.

“Δεν έχω δει τί­πο­τα που να υπο­δη­λώ­νει ότι υπάρ­χει μια αλη­θι­νή κί­νη­ση, επει­δή δεν έχου­με δει ση­μά­δια πραγ­μα­τι­κής σο­βα­ρό­τη­τας από τη Ρωσία”, τό­νι­σε ο Μπλίν­κεν σε μια συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου κατά την επί­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποιεί στο Μα­ρό­κο.

Πρό­σθε­σε ότι η Μόσχα πρέ­πει να τερ­μα­τί­σει τώρα τον πό­λε­μο κατά της Ου­κρα­νί­ας και να απο­σύ­ρει τις δυ­νά­μεις της.

Εκ­βια­σμοί Πού­τιν για αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια στη Μα­ριού­πο­λη, μόνο αν οι Ου­κρα­νοί κα­τα­θέ­σουν τα όπλα

Εκ­βια­σμοί δίχως προη­γού­με­νο από τον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, που δή­λω­σε ότι οι ου­κρα­νι­κές δυ­νά­μεις που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη Μα­ριού­πο­λη, αυτό το στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας λι­μά­νι στην Αζο­φι­κή Θά­λασ­σα, που πο­λιορ­κεί­ται εδώ και εβδο­μά­δες από τον ρω­σι­κό στρα­τό, θα πρέ­πει να πα­ρα­δο­θούν ώστε να μπο­ρέ­σει να φτά­σει βο­ή­θεια για τους αμά­χους που βρί­σκο­νται εκεί.

«Για να βρε­θεί μια λύση για τη δύ­σκο­λη αν­θρω­πι­στι­κή κα­τά­στα­ση σε αυτήν την πόλη, οι Ου­κρα­νοί εθνι­κι­στές μα­χη­τές πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν την αντί­στα­ση και να κα­τα­θέ­σουν τα όπλα» ανέ­φε­ρε ο Πού­τιν, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου για την τη­λε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε ο Ρώσος πρό­ε­δρος με τον Γάλλο ομό­λο­γό του, Εμα­νου­έλ Μα­κρόν.

Οι δύο πρό­ε­δροι συ­ζή­τη­σαν επί­σης την κα­τά­στα­ση στην Ου­κρα­νία, τις εξε­λί­ξεις σε ό,τι αφορά τις συ­νο­μι­λί­ες που διε­ξή­χθη­σαν νω­ρί­τε­ρα σή­με­ρα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη αλλά και την από­φα­ση της Ρω­σί­ας να απαι­τή­σει να πλη­ρώ­νε­ται σε ρού­βλια για το αέριο με το οποίο εφο­διά­ζει την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου.

Μια αν­θρω­πι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση στη Μα­ριού­πο­λη δεν είναι δυ­να­τή «σε αυτή τη φάση», ανα­κοι­νώ­νει το Ελιζέ μετά την τη­λε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία των δύο ηγε­τών.

ΗΠΑ: “Η Δύση θα συ­νε­χί­σει να πα­ρέ­χει βο­ή­θεια στην Ου­κρα­νία για την άμυνά της”

Ο Τζο Μπάι­ντεν και οι τέσ­σε­ρις Ευ­ρω­παί­οι ηγέ­τες με τους οποί­ους συ­νο­μί­λη­σε σή­με­ρα τη­λε­φω­νι­κά, συμ­φώ­νη­σαν να συ­νε­χί­σουν με την επι­βο­λή κυ­ρώ­σε­ων στη Ρωσία για την ει­σβο­λή της στην Ου­κρα­νία, ανα­κοί­νω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

«Οι ηγέ­τες (των ΗΠΑ, της Γαλ­λί­ας, της Βρε­τα­νί­ας, της Γερ­μα­νί­ας και της Ιτα­λί­ας), δή­λω­σαν απο­φα­σι­σμέ­νοι να αυ­ξή­σουν το τί­μη­μα που πλη­ρώ­νει η Ρωσία για τη βά­ναυ­ση επί­θε­σή της στην Ου­κρα­νία καθώς και να συ­νε­χί­σουν να πα­ρέ­χουν βο­ή­θεια στην Ου­κρα­νία για την άμυνά της» σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Μι­λώ­ντας στους δη­μο­σιο­γρά­φους μετά τις συ­νο­μι­λί­ες που είχε με τον πρω­θυ­πουρ­γό της Σι­γκα­πού­ρης Λι Σιεν Λουνγκ, ο Μπάι­ντεν είπε ότι ανα­μέ­νει να δει αν η Ρωσία «θα κρα­τή­σει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την απο­κλι­μά­κω­ση των συ­γκρού­σε­ων στο Κίεβο και τη βό­ρεια Ου­κρα­νία. «Θα συ­νε­χί­σου­με να πα­ρα­κο­λου­θού­με στενά όσα συμ­βαί­νουν», πρό­σθε­σε.

Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις της Ου­κρα­νί­ας για να πει “ναι” στην ου­δε­τε­ρό­τη­τα

H oυδε­τε­ρό­τη­τα είναι μία λέξη που ακού­γε­ται ωραία στα αυτιά αλλά σε ό,τι αφορά την Ου­κρα­νία του­λά­χι­στον ίσως να μην είναι αυτό που πραγ­μα­τι­κά νο­μί­ζου­με.

Όταν πριν από λίγες ημέ­ρες ο Βο­λο­ντί­μιρ Ζε­λέν­σκι μι­λού­σε θε­τι­κά για μία εν­δε­χό­με­νη ου­δε­τε­ρό­τη­τα της Ου­κρα­νί­ας, σί­γου­ρα δεν είχε στο μυαλό του το μο­ντέ­λο της Ελ­βε­τί­ας ας πούμε.

Και αυτό συμ­βαί­νει επει­δή για τους Ου­κρα­νούς είναι πολύ νωπή η πα­ρα­βί­α­ση των συμ­φω­νιών που υπο­γρά­φη­καν στην Βου­δα­πέ­στη το 1994 με­τα­ξύ της Ου­κρα­νί­ας και της Ρω­σί­ας. Τότε οι Ου­κρα­νοί πα­ρέ­δω­σαν τα πυ­ρη­νι­κά όπλα που διέ­θε­ταν στους Ρώ­σους με αντάλ­λαγ­μα-υπο­τί­θε­ται-την εγ­γύ­η­ση της εδα­φι­κής τους ακε­ραιό­τη­τας.

Ου­κρα­νός στρα­τιώ­της στο Κίεβο  AP

Τη συμ­φω­νία αυτή έσπα­σαν οι Ρώσοι με την κα­τά­λη­ψη της Κρι­μαί­ας το 2014 αλλά και την…κου­ρέ­λια­σαν με τη γε­νι­κευ­μέ­νη ει­σβο­λή του 2022. Με­τα­ξύ του 1994 και του 2022 βέ­βαια με­σο­λά­βη­σε η επέ­κτα­ση του ΝΑΤΟ προς ανα­το­λάς, το φλερτ της Συμ­μα­χί­ας με την Ου­κρα­νία και οι ρώ­σι­κες δια­βε­βαιώ­σεις ότι δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψει την εί­σο­δο της Ου­κρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ.

Με το…κάζο, έτσι όπως εξε­λί­χθη­καν τα πράγ­μα­τα, του 1994, οι Ου­κρα­νοί έχουν στο μυαλό τους μόνο ένα τύπο ου­δε­τε­ρό­τη­τας: Αυτή που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει συ­γκε­κρι­μέ­νες δε­σμεύ­σεις από τις εγ­γυ­ή­τριες δυ­νά­μεις ότι θα επέμ­βουν στρα­τιω­τι­κά σε πε­ρί­πτω­ση απει­λής κατά της χώρας. Ο,τι δη­λα­δή δεν συ­νέ­βη με την ει­σβο­λή της 24ης Φε­βρουα­ρί­ου, όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ πε­ριο­ρί­στη­καν στην απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κής και αν­θρω­πι­στι­κής βο­ή­θειας χωρίς απευ­θεί­ας εμπλο­κή στη σύ­γκρου­ση.

Ακόμα όμως και ένα τέ­τοιο σχέ­διο, ο Ζε­λέν­σκι επι­θυ­μεί να το πε­ρά­σει από δη­μο­ψή­φι­σμα. Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει το CNN στο ου­κρα­νι­κό σύ­νταγ­μα συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται ρητώς η φι­λο­δο­ξία της χώρας για εί­σο­δο στο ΝΑΤΟ.

Το να απε­μπο­λή­σει η χώρα αυτή τη φι­λο­δο­ξία (γιατί αυτή προ­φα­νώς θα είναι η προ­ϋ­πό­θε­ση που θα θέ­σουν οι Ρώσοι) θα απο­φα­σι­στεί τε­λε­σί­δι­κα από τον ου­κρα­νι­κό λαό. Το ερώ­τη­μα που μπαί­νει εδώ είναι ποιες θα είναι οι αλ­λα­γές στη σύν­θε­ση του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος μετά τις πο­λε­μι­κές εξε­λί­ξεις και με δε­δο­μέ­νο ότι διέ­φυ­γαν εκτός Ου­κρα­νί­ας πάνω από 6εκ πο­λί­τες μέχρι στιγ­μής.

Πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.