Τοπικές Ειδήσεις

«Συνειδητή εγκληματική αμέλεια» η μη στελέχωση του ιατρείου Γενναδίου

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, οι οποίοι ζητούν την στελέχωση του ιατρείου Γενναδίου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στις 20 Απριλίου έχει οριστεί μάλιστα λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στην οποία πρόκειται να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
Χθες μέλη της επιτροπής αγώνα επέδωσαν στο δήμο και στην Περιφέρεια ψήφισμα με τα αιτήματά τους το οποίο υπογράφουν 500 κάτοικοι της περιοχής. Ο κ. Νίκος Φραζής και ο κ. Βασίλης Μανωλάκης, μέλη της επιτροπής αγώνα Ν. Ρόδου παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με την υποστελέχωση του ιατρείου Γενναδίου, το οποίο ζητούν να αναβαθμιστεί σε κέντρο υγείας από περιφερειακό ιατρείο.

Όπως σημείωσαν τα χωριά της Νότιας Ρόδου, όπου αυξάνονται συνεχώς οι ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενούν έως και 15.000 άτομα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το ιατρείο Γενναδίου, όπου υπηρετούν μόνο αγροτικοί και κανένας ειδικευμένος γιατρός και όπου επίσης δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός νοσηλευτών/τριών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες με αποτέλεσμα τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες να κινδυνεύουν, αφού η πρόσβαση στο Νοσοκομείο δεν είναι εύκολη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φραζής, ήδη από το 2014 η επιτροπή αγώνα πιέζει για την άμεση στελέχωση του ιατρείου Γενναδίου με γιατρούς, νοσηλευτές/τριες και διασώστες-οδηγούς του ΕΚΑΒ. Το ιατρείο διαθέτει ασθενοφόρο, δεν υπάρχει όμως οδηγός.
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και το 2016, επιμένοντας στα πάγια αιτήματά τους, ενώ το 2017 συγκέντρωσαν 1000 υπογραφές για την αναβάθμιση του ιατρείου του Γενναδίου. Το 2018 η επιτροπή αγώνα κατοίκων της Ν. Ρόδου είχε στείλει επιστολή για την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών, γιατρών και διασωστών του ΕΚΑΒ στο υπουργείο την οποία κοινοποίησε στους τοπικούς φορείς.
«Αναρωτιόμαστε τι εμποδίζει τα τελευταία χρόνια τις κυβερνήσεις να προκηρύξουν θέσεις διασωστών, ιατρών και νοσηλευτών για το ιατρείο Γενναδίου. Συνήθως έχουμε μόνο αγροτικούς ιατρούς και κανένα ειδικευμένο ιατρό. Κανείς ειδικευμένος γιατρός δεν θα ήθελε να έρθει στο ιατρείο του χωριού, όταν δεν έχει το κίνητρο να το κάνει πόσω δε μάλλον όταν δεν υπάρχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, όταν δεν υπάρχουν διασώστες και όταν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα μέσα. Η Νότια Ρόδος φιλοξενεί χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες τη θερινή περίοδο. Είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στις ανάγκες το ιατρείο. Οι αγροτικοί γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες! Το 2018 χειρίστηκαν 6.000 περιστατικά.
Καταγγέλλουμε δημόσια, πως αν έχουμε ξανά απώλεια ανθρώπινης ζωής, δεν θα είναι τυχαίο γεγονός, δεν θα είναι ευθύνη των αγροτικών ιατρών οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Θα είναι συνειδητή εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης που δεν προβαίνει άμεσα στις απαιτούμενες προσλήψεις», είπε ο κ. Φραζής, ενώ ο κ. Μανωλάκης τόνισε: «Θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας, παλεύοντας με κάθε μέσο για δημόσια και δωρεάν υγεία, σύμφωνα με τις ανάγκες μας».

Τέλος, ο κ. Φραζής είπε ότι οι κάτοικοι στηρίζουν εθελοντικά το ιατρείο, καλύπτοντας τα κενά στελέχωσής του. Στις βραδινές εφημερίες είναι π.χ. πάντα κοντά στους ιατρούς κάποιος από τους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχώντας έντονα για την ασφάλειά τους, είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν δυναμικά όχι μόνο την επαρκή στελέχωση αλλά και την αναβάθμιση του ιατρείου Γενναδίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου