Εκδόθηκε η εγκύκλιος για το φόρο διαμονής. Η επιβάρυνση επιβάλλεται «εις ολόκληρον» και στην περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου/διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες.

 Η εγκύκλιος ενεργοποίησης της απόδοσης του φόρου διαμονής (από 0,5 έως και 4 ευρώ) ο οποίος επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 για κάθε διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έκρυβε μία έκπληξη.

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται «εις ολόκληρον» σε υπηρεσίες ημιδιαμονής ενώ στην περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη (διαμένοντα).

Ευτυχώς , στις περιπτώσεις που ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.

Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγεται τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούεται ότι αυτή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.

Η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ξεκινά με τα απλά. Χρεώσεις από 0,5 ευρώ για δωμάτια ξενοδοχείων έως 2 αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, 1,50 ευρώ για τα τρία αστέρια , 3 ευρώ για δωμάτια 4 αστέρων και 4 ευρώ για τα πεντάστερα.

Ο φόρος διαμονής εισπράττεται από τον πελάτη με ξεχωριστή απόδειξη, χωρίς ΦΠΑ . Κάθε μήνα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πηγαίνουν στην εφορία για να υποβάλλουν δήλωση απόδοσης του φόρου. Κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί και η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ολόκληρη η εγκύκλιος ΕΔΩ

euro2day.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ