Αθλητικά

Γιώργος Μαυρωτάς: «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον αθλητισμό»

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στην ιστοσελίδα sport3 και τον Σωτήρη Τριανταφύλλου για όλους και για όλα.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:
-Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε η βασική σας αρμοδιότητα…
«Ναι, ξεκινήσαμε από πέρσι τον Μάρτιο, βουτήξαμε σε βαθιά και αχαρτογράφητα νερά. Συστάθηκε από τον υπουργό η υγειονομική επιτροπή της Γ.Γ.Α. με εμένα συντονιστή και γιατρούς από το χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο, που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και με την βοήθειά τους και την βοήθεια όλων των Ομοσπονδιών και των διοργανώτριων αρχών καταφέραμε σε τρεις μήνες να δημιουργήσουμε μια σχεδόν πλήρη βάση δεδομένων με οδηγίες, υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, από τον μαζικό και τον ερασιτεχνικό μέχρι τον επαγγελματικό. Έτσι καταφέραμε να ολοκληρωθεί η σεζόν το καλοκαίρι στο 90% του αθλητισμού. Τα παιδιά της ομάδας που συστήσει εδώ δούλεψαν παρά πολύ, έχουμε απαντήσει σε 2.500 email κάτι το οποίο δείχνει ότι υπήρξε και η ανάγκη πληροφόρησης, αλλά και ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αθλητικό κομμάτι».
-Ποια είναι τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα του αθλητισμού;
«Ανοίγουν πλέον μετά τις γιορτές σιγά, σιγά τα υπόλοιπα ομαδικά σε επίπεδο Α1 με αυστηρούς υγειονομικούς όρους. Την περασμένη εβδομάδα έστειλα στον κ. Πρεζεράκο, γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας και στον κ. Τσιόδρα επιστολές με περιγραφή των αυστηρών μέτρων επανέναρξης προπονήσεων και με διεθνή βιβλιογραφία σε σχετικά θέματα αθλητισμού υψηλών επιδόσεων και COVID19. Στην ανώτατη βαθμίδα που έχουμε επιλέξει να ανοίξουν, ελέγχεται το επιδιομιολογικό φορτίο. Τα ομαδικά πέραν του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ είναι περίπου 90 ομάδες και 1800 άτομα με προπονητές και αθλητές. Αυτό είναι διαχειρίσιμο σε αντίθεση με την βάση της πυραμίδας του αθλητισμού με χιλιάδες παιδιά να αθλούνται, αλλά και την αθλητική δραστηριότητα του κοινού. Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα μας είπαν πως ένας από τους λόγους της υπερμετάδοσης ήταν και η ανεξέλεγκτη αθλητική δραστηριότητα που δεν ήταν κάτω από την ομπρέλα σωματείων. Για αυτό έκλεισαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κολυμβητήρια, τα οποία θεωρούνται υπερεστίες μετάδοσης. Επίσης, η Προολυμπιακή Ομάδα προπονείται ήδη ελεγχόμενα».
-Μπορείτε να προβλέψετε πότε θα έχουμε κόσμο πάλι στα γήπεδα;
«Έγινε μια προσπάθεια στην Super League1, η οποία δεν καρποφόρησε κυρίως για να μην δώσουμε το λάθος μήνυμα ότι τα πράγματα χαλαρώνουν. Οι ειδικοί φοβούνται την παρουσία θεατών, ακόμη και σε μικρές αναλογίες, δηλαδή 20%, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπου υπάρχει κόσμος και τα φοβούνται διότι όπως θα θυμάστε, παιχνίδια του Champions League είχαν γίνει εστίες υπερμετάδοσης. Όταν αρχίσει να τρέχει το εμβόλιο και αν μετά τις γιορτές πάνε καλά τα πράγματα, στις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε ένδειξη για το τι έγινε στις γιορτές, ίσως την άνοιξη να μπορούμε να μιλάμε για ποσοστό θεατών στα γήπεδα που θα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα και μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα».
-Αυτή την κανονικότητα πότε την βλέπετε να επιστρέφει στον αθλητισμό;
«Όχι μέσα στο 2021. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχουν περιορισμούς, αποστειρωμένο Ολυμπιακό Χωριό, όχι ξένους θεατές και ίσως και καθόλου θεατές. Νομίζω ότι το 2022 θα επανέλθει ο αθλητισμός στην κανονικότητα».
-Όπως προ κορωνοϊού;
«Νομίζω ναι, αλλά με κάποιους κανόνες που θα έχουν μείνει για καλό, όπως της υγιεινής, των αποστάσεων, μια τάξη εισόδου και εξόδου από τους αγωνιστικούς χώρους».
-Να πάμε στο Μητρώο Σωματείων που είναι και αυτό βασική σας αρμοδιότητα…
«Το ξεκινήσαμε τον Μάιο για να δώσουμε οικονομική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού σε σωματεία. Στην πορεία είδαμε ότι υπήρχαν μεγάλα κενά όσο αφορά στην πληροφόρηση για τα σωματεία. Το Μητρώο ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου και μετά θα μπει το μητρώο των αθλητικών φορέων που θα είναι το πραγματικό εργαλείο αθλητικής πολιτικής γιατί θα έχουμε όλα τα στοιχεία για Ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές, προπονητές, εγκαταστάσεις και θα έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις αθλητικής πολιτικής. Στην συνέχεια το μητρώο θα παντρευτεί με τον Χείλωνα, ο οποίος θα τροφοδοτείται αυτόματα από το μητρώο. Πλέον ο κάθε αθλητής θα έχει τον αθλητικό του φάκελο, τι διακρίσεις έχει. Θα έχουμε μια μετρημένη, ποσοτική και αντικειμενική διάσταση που θα οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων για τον αθλητισμό».
-Οι αντιρρήσεις που υπήρξαν ήταν ελάχιστες…
«Ναι και ήταν περισσότερο για βελτίωση του Χείλωνα, τις οποίες , μάλιστα, λάβαμε υπόψη μας, αρκετές από αυτές. Και τις καλές Ομοσπονδίες θα τις βοηθήσει. Θα κερδίσουν όλοι και ο ελληνικός αθλητισμός».
-Ένα σημείο τριβής ήταν η σύνδεση που υπήρξε με τις εκλογές…
«Αυτό έγινε με το μητρώο εκ των υστέρων και επειδή υπήρχε μια αναντιστοιχία μεταξύ του τι φάνηκε να υπάρχει και τι νομίζαμε ότι υπάρχει, κυρίως όσο αφορά στο πλήθος των σωματείων. Έτσι αποφασίστηκε από τον υπουργό, όταν είδε ότι άλλα έλεγε μια Ομοσπονδία κα άλλα ίσχυαν. Για αυτό πήρε την απόφαση για να μπει μια τάξη, να υπάρξει μια τακτοποίηση, για να είναι γνωστό ποιοι και πόσοι ψηφίζουν».
-Ίσως και τα κριτήρια να είναι μια ακόμη ένσταση…
«Εδώ έπρεπε να εφαρμόσουμε τον αθλητικό νόμο 2725 που δεν κάνει διακρίσεις σε μικρά και μεγάλα σωματεία, δεν μπορείς να έχεις σωματεία δύο ταχυτήτων, αλλά αυτά είναι επιμέρους θέματα που χρειάζεται μια μελέτη και μια βελτιστοποίηση, μια προσαρμογή για τις απομακρυσμένες περιοχές. Έχουμε δει κάποια πράγματα που θα βελτιωθούν στην πορεία, αλλά δεν θα πρέπει να πάμε σε λογικές να τσακώνεται ένας γονέας με τον προπονητή και να φεύγει και να δημιουργεί άλλο σωματείο και να έχουμε πόλεις 10.000 κατοίκων με 20 σωματεία κολύμβησης. Έτσι δεν δημιουργείς και οικονομίες κλίμακας και δεν μπορείς να αξιοποιήσεις τις αθλητικές σου εγκαταστάσεις. Ούτε, βέβαια, θέλουμε και μονοπώλια».
-Είστε ικανοποιημένος από το έργο σας ως ΓΓΑ;
«Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, ποτέ, όμως, δεν είσαι ικανοποιημένος από αυτά που έχει κάνεις μέχρι κάποια στιγμή. Το 2020, όμως, αναλωθήκαμε και ξοδέψαμε μεγάλος μέρος της ενέργειάς μας στον COVID και έμειναν πίσω άλλα πράγματα, όπως ο Χείλωνας, το Μητρώο, η ΕΠΑΘΛΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο υπάρχει η έμφαση σε κάτι που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια όπως είναι η πανδημία και έπρεπε να κρατήσουμε τον αθλητισμό ζωντανό. Επίσης ένα σημαντικό στοίχημα που θα ήθελα να έχω ασχοληθεί περισσότερο, αλλά δεν είχα το χρόνο είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις».
-Ανησυχείτε για τον ελληνικό αθλητισμό που πέρασε μια οικονομική κρίση και τώρα έρχεται μια υγειονομική κρίση;
«Ο αθλητισμός άντεξε στην οικονομική κρίση, εννοώ ότι τα στάδια, τα κολυμβητήρια, τα γυμναστήρια δεν σταμάτησαν να έχουν παιδάκια. Θα μου πείτε το μοντέλο άλλαξε και ο γονιός αναγκάστηκε να βάλει περισσότερο το χέρι στην τσέπη σε σχέση με το παρελθόν. Περάσαμε στην εποχή των ισχνών από την εποχή των παχέων αγελάδων, αλλά αυτό αύξησε τον ορθολογισμό που χρειάζεται το σύστημα για να είναι βιώσιμο. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός αθλητισμός θα σταματήσει να υπάρχει ή θα έχει κάποια κάμψη όσο υπάρχουν σωματεία, άνθρωποι με πρόγραμμα και μεράκι που ο καθένας σαν μια φωτισμένη προσωπικότητα στον δικό του χώρο δημιουργεί κάποιους πυρήνες που μπορούν να φθάσουν μέχρι και ολυμπιακά μετάλλια».
-Ποια έχετε κρατήσει ως τη σημαντικότερη στιγμή σας στον αθλητισμό;
«Δεν είναι μία αλλά πολλές, το μυαλό έχει την εκπληκτική ικανότητα να ξεχνάει τις κακές στιγμές και να κρατάει τις καλές. Ως τέτοιες είναι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο που κατακτήσαμε με την Βουλιαγμένη το 1997, η 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Μια επίσης καταπληκτική στιγμή είναι όταν έπαιξα στην Μικτή Κόσμου το 1997, όταν με βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Κύπελλο Ήθους στην γιορτή του ΠΣΑΤ το 2001. Υπάρχουν και άλλες στιγμές που δεν είναι προσωπικές, αλλά είναι μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, όπως για παράδειγμα το χρυσό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου το 1992 όταν ήμασταν πέντε πολίστες στις εξέδρες, εγώ ο Σελετόπουλος, ο Παπαναστασίου, ο Λοράντος και ο Καϊφας και όταν η Βούλα πήρε το μετάλλιο μπήκαμε μέσα στο στάδιο και την σηκώσαμε στους ώμους. Ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου