Περί τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δύο ακινήτων του Γκολφ Αφάντου στις δύο εταιρείες που πλειοδότησαν προ 4ετίας στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της περιοχής και συγκεκριμένα της M.A. Angeliadis για το Γκολφ Αφάντου και της T.N. Aegean Sun Investment Limited για τη Νότια Αφάντου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» ήδη με συμβολαιογραφικές πράξεις το ΤΑΙΠΕΔ έχει συστήσει για κάθε τμήμα 3 εταιρείες ειδικού σκοπού (Γκόλφ Αφάντου, Villages Aφάντου και Hotel & Pleasure Αφάντου) στις οποίες έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών (έκδοση ΤΑΠ, καταβολή αναλογούντος φόρου κλπ) για την μεταβίβαση στην ιδιοκτησία τους των προς αξιοποίηση γηπέδων και των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών μετά την υπογραφή των συμβάσεων θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στις δύο εταιρείες που πλειοδότησαν οι οποίες στην συνέχεια θα υλοποιήσουν βάσει χρονοδιαγραμμάτων, που υφίσταται στα master plan που έχουν εκπονήσει, τις επενδύσεις τους.
Σε ένα από τα σημαντικότερα «μέτωπα», όπως αυτό κατεγράφη στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου ήταν η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού Νότιας Αφάντου και η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση των ακινήτων στα Αφάντου της Ρόδου διαρκεί πάνω από 30 χρόνια.
Σημειώνεται εξάλλου ότι ο διαγωνισμός έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης υπεγράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος).
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην επένδυση είναι η Τράπεζα Πειραιώς, νομικός σύμβουλος ο κ. Ποταμίτης Βεκρής και τεχνικός σύμβουλος η εταιρεία «Δέκαθλον».
Θυμίζουμε ότι οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί στο νότιο τμήμα του ακινήτου που πλειοδότησε η εταιρεία Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd, συμφερόντων του Κύπριου ξενοδόχου κ. Νικολή Νικολαΐδη και δεν βρέθηκαν αρχαία ενώ στο βόρειο τμήμα, που έχει πλειοδοτήσει η εταιρεία M.A. Angeliades Inc. συμφερόντων του ομογενή επενδυτή κ. Μερκούριου Αγγελιάδη, δεν προέκυψαν σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα παρά μόνο ελάχιστα στην ευρύτερη περιοχή του Ερημόκαστρου.
Κατά την υποβολή των προσφορών αξιοποίησης των δύο ακινήτων στ’ Αφάντου Ρόδου, τον Ιούλιο του 2014, η M.A. Angeliades Inc. με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το βόρειο ακίνητο της περιοχής και η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd με προσφορά ύψους 15,0 εκατ. ευρώ για το νότιο ακίνητο, πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό.
Εκτοτε, το ακίνητο έκτασης 500 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητο.
Δεδομένης της ανάγκης τεχνικής ωρίμανσης του ακινήτου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με το Υπουργείο Πολιτισμού το από 11/12/2017 Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τη Διενέργεια Αρχαιολογικών Διερευνητικών Τομών στα δύο ακίνητα.
Το αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τεχνικού έργου, με σκοπό τη διευκόλυνση, συστηματοποίηση και επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ