Ειδήσεις

Eurostat: «Καταιγίδα» η ακρίβεια στην Ελλάδα – Στο 3% ο πληθωρισμός

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δείχνουν ότι o πληθωρισμός στην Ελλάδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν πάρει απότομα την «ανηφόρα» ιδιαίτερα τον μήνα που διανύουμε.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 4,1% από 3,4%.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ανησυχία για την ακρίβεια τους επόμενους μήνες.

Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί πριν αρχίσει να μειώνεται στη διάρκεια του 2022.

Διάχυση των αυξήσεων

Οι αυξήσεις τιμών διαχέονται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και περιορίζοντας την πορεία αύξησης του ΑΕΠ.

Η διάχυση είναι αισθητή και στην Ευρωζώνη, όπου ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 2,1% από 0,9% τον Ιούλιο.

Μεγάλες διαφορές στην Ευρωζώνη

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν επίσης πολύ μεγάλες διαφορές στους ρυθμούς πληθωρισμού μεταξύ των χωρών, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται από 1,4% στη Μάλτα έως 8,2% στη Λιθουανία. Υψηλό πληθωρισμό έχουν και οι άλλες δύο βαλτικές χώρες – 7,4% η Εσθονία και 6% η Λετονία – όπως και το Βέλγιο με 5,4% και η Γερμανία με 4,6%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν με βάση τον ενιαίο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ βασίζεται στον εθνικό δείκτη τιμών και κατά συνέπεια δεν ταυτίζεται με αυτόν της Eurostat. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η αυξητική τάση των τιμών είναι πλέον πολύ έντονη.

Έκρηξη του κόστους παραγωγής στην βιομηχανία

Στο μεταξύ, μεγάλη άνοδο 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3%.

Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 28,9% έπαιξε ρόλο η άνοδος κατά 120% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η αύξηση 84,6% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Κατά 25,9% έγινε πιο ακριβή η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και 22,6% η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 17,3% συνέβαλε η αύξηση κατά 70,2% της παραγωγής άνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η άνοδος κατά 35,4% της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη καθώς και η μεταβολή 21% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου