Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»

Με μεγάλη επιτυχία  έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ», που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο με την συνεργασία του Τμήματος Νομικής (Τομέας Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας Δικαίου) του Α.Π.Θ., της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ, της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Τουρισμού) και με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου.

Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου ενδιαφέρουσες και υψηλού επιπέδου. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές της περιοχής Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας και ο πρώην Βουλευτής, Βασίλης Α. Υψηλάντης.

Στην πρώτη συνεδρία με θέμα «Τουρισμός και Διαδίκτυο» τον συντονισμό ανέλαβε η Πρύτανις του Πάντειου Πανεπιστημίου κ, Ισμήνη Κριάρη. Επισημάνθηκε  από τον Καθηγητή του Ε.Κ.ΠΑ κ. Δημήτρη Χαραλάμπη ότι ένα από τα μελλοντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες, είναι ο υπερτουρισμός, «που αποκτά χαρακτηριστικά πολιτιστικού οδοστρωτήρα», συνεπώς  θα πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις δικές μας πολιτιστικές αξίες.

Αναπτύχθηκε το θέμα της μετά-αλήθειας και της διασποράς των ψευδών πληροφοριών που  εφαρμόζεται και στον Τουρισμό  για την προώθηση και προβολή  τόπων τουριστικού ενδιαφέροντος από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ κ. Τέσσα Δουλκέρη και τον  Πολιτικό Επιστήμονα κ. Γ. Παπούλια

Δόθηκε έμφαση στη σημασία του διαδικτύου που αναδομεί τις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου, καθώς εισάγει αλλαγή κλίμακας, ρυθμού και προτύπου, που τελικά αλλάζει τις αντιλήψεις για το τι σημαίνει ιδιωτικότητα  από την επ. καθηγήτρια του Ε.Κ.ΠΑ κ. Μαρίνα Ρήγου. Παράλληλα αναπτύχθηκε και ο ρόλος των νέων μέσων στις εφαρμογές του Τουρισμού από την αν. καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου.

Παρατηρείται όμως η κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων, καθώς η συλλογή της πληροφορίας στοχεύει στην εμπορία τους. Ως πρόταση κατατέθηκε η δημιουργία ενός καθαρού πλαισίου της πολιτικής της αγοράς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμβολή –στην προστασία της ιδιωτικότητας– του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (2016/679 Ε.Ε.)  που, ισχύει  από τις 25.05.2018 και για το οποίο εκτενώς αναφέρθηκαν ο αν καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Γιάννης Ιγγλεζάκης αλλά και οι δικηγόροι και ειδικοί επιστήμονες κ. Π. Κιορτσή και Γ. Λαζαράκος. Αποδέκτες της  νέας ρύθμισης είναι οι εργαζόμενοι σε επαγγελματικές τουριστικές  επιχειρήσεις, οι πελάτες των ξενοδοχείων, ακόμη και οι επισκέπτες των σχετικών ιστοσελίδων.

Αντίστοιχα, η δικηγόρος κ. Κ. Μήτκα  και ο δικηγόρος, κ. Ανδρέας-Νικόλαος Κουκούλης αναφέρθηκαν σε πιο ειδικά θέματα όπως η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις  τουριστικές επιχειρήσεις.

Καθίσταται επίσης σαφές, ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται για έναν σκοπό δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για άλλο σκοπό, η αρχειοθέτηση των δεδομένων (σε περιπτώσεις κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων, επί παραδείγματι), διαρκεί 72 ώρες και τα δεδομένα διαγράφονται μετά την πάροδο τριών ετών (άρθρο 17 ΓΚΠΔ).

Αξίζει να επισημανθεί ότι, το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ως βασική έννοια την συγκατάθεση του συμβαλλόμενου, η οποία πρέπει να είναι ρητή. Εξαιτίας των παραπάνω παραμέτρων, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων φέρουν την υποχρέωση, της ενημέρωσης των πελατών, της Σύνταξης ενός Αρχείου Δραστηριοτήτων –που θα βοηθά την επιχείρηση να διαγνώσει τα κενά της και να λάβει τα αναδεικνυόμενα μέτρα- ενώ προβλέπεται και το Δικαίωμα της Αντίρρησης από την πλευρά των πελατών. Επίσης, εκτενής υπήρξε η αναφορά στην ανάγκη διορισμού ενός Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO), όπως και της επεξεργασίας υψηλού κινδύνου (DPA).Ενταγμένη στα πλαίσια του ΓΚΠΔ η τουριστική σύμβαση, προβλέπει ότι ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί δεσμευμένο για τον αντισυμβαλλόμενο το ανώτατο όριο κλινών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται σε αποζημίωση. (άρθρα 12 & 13).

Ανεπτύχθησαν και ειδικά θέματα όπως το  λαθρεμπόριο από την Ειδική Επιστήμονα του Δημοκρίτειου Παν/μίου, κ. Βάσω Θεολόγη. Στις περιοχές τουριστικού προορισμού αναπτύσσεται η διαφθορά με κύριο όχημα τη λαθρεμπορία- κυρίως αλκοολούχων, καπνικών & καυσίμων-επισημάνθηκε όμως ότι  οι έκνομες δράσεις είναι δυνατό να περιοριστούν με τη χρήση του διαδικτύου, σε μια προσπάθεια ηλεκτρονικής καταγραφής προσώπων και παράνομων πράξεων.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με  τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των τοπικών φορέων και επαγγελματιών σε ζητήματα που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου