Ειδήσεις

“Περαστικοί” οι μισοί τουρίστες στην Ελλάδα

Μπορεί να επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, τα στοιχεία όμως για το πόσες τελικά μέρες μένουν στη χώρα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το γιατί ενώ οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι ανοδικές, τα έσοδα παραμένουν καθηλωμένα.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 49% των τουριστών που επέλεξαν πέρσι κάποιο ελληνικό προορισμό έκανε διακοπές μικρής διάρκειας, δηλαδή μέχρι 3 διανυκτερεύσεις μόλις. Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται εξάλλου η παραδοχή πως η μέση διάρκεια παραμονής των ταξιδιωτών από χώρες του εξωτερικού μειώνεται σταθερά, γεγονός που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη δαπάνη ανά επίσκεψη των επισκεπτών και συνεπώς στα συνολικά έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό. Πρόκειται είτε για τουρίστες που έρχονται μεμονωμένα στη χώρα για λίγες μόνο ημέρες, αλλά κυρίως για επισκέπτες που συνεχίζουν τις διακοπές τους σε άλλη χώρα, έχοντας επιλέξει κάποιο συνδυαστικό ταξιδιωτικό πακέτο, ή απλώς αποφασίζοντας να περάσουν το υπόλοιπο των διακοπών τους στη γειτονική Τουρκία ή στις ακτές της Αδριατικής.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ενώ σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 23% το 2014, η αντίστοιχη αύξηση των δαπανών περιορίστηκε μόνο σε 11,1%. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας συνόρων που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδας, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αλλοδαπού τουρίστα μειώθηκε κατά 8,7% το 2014 σε σχέση με το 2013 και κατά 10,5% σε σχέση με το 2012 και έφτασε τα 551,8 ευρώ. Η μείωση αυτή της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξηθούν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση των αφίξεων, ενώ η ίδια τάση παρατηρείται και φέτος.

Όπως δείχνουν χαρακτηριστικά τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη φετινή περίοδο (Ιανουάριος- Αύγουστος), ναι μεν καταγράφεται αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 690 εκατ. ευρώ ή 7,1%, όμως η άνοδος αυτή των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 10,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3%. Έτσι, την ώρα που και φέτος αναμένουμε ένα ακόμη ρεκόρ από πλευράς αφίξεων με 26 εκατ. τουρίστες, τα έσοδα μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμάται πως θα φθάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ, συν ένα δισ. επιπλέον αν υπολογιστούν και οι εισπράξεις από τον εσωτερικό τουρισμό.

Στα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, η εποχικότητα εξακολουθεί, μαζί με τα έσοδα, να αποτελεί μια ακόμη ανοιχτή πληγή για τον ελληνικό τουρισμό, με τη μεγαλύτερη κίνηση να συνεχίζεται να παρατηρείται από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Η μελέτη αναφέρει, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Eurostat, πως το 63,72% των αφίξεων σε τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιούνιου-Σεπτεμβρίου, ένα ποσοστό το οποίο διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ διαφορετικών χωρών. Μάλιστα, διερευνώντας ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 49,44% για την Ιταλία, 48,8% για την Κύπρο, 48,38% για την Πορτογαλία και 46,91% για την Ισπανία, το οποίο σημαίνει πως η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι πιο έντονη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Βασιλική Κουρλιμπίνη Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου