Τοπικές Ειδήσεις

Σύναψη σύμβασης παραχώρησης δημόσιου ακινήτου με σκοπό τη λειτουργία Πανορθόδοξου Κέντρου στη Ρόδο

Tην σύναψη σύμβασης για την παραχώρηση δημόσιου ακινήτου με σκοπό τη λειτουργία Πανορθόδοξου Κέντρου για τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και του Δήμου Ρόδου, εισηγήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου.
Στην εισήγηση αναφέρονται τα εξής:
1) Κατόπιν επιμόνων ενεργειών του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη με τη στενή επίσης συνεργασία και σύμπραξη του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου και κατόπιν τελικών επαφών και τηλεδιασκέψεων μετά διοικητικών στελεχών και του νομικού συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) κ. Κ. Μαρκουλάκη και με την συνεργασία επίσης του υπογράφοντος νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου, αισίως επετεύχθη σε υπηρεσιακό επίπεδο συμφωνία επί των όρων απευθείας παραχώρησης της χρήσης του επί των οδών Πίνδου 8, Παύλου Μελά και Ρήγα Φεραίου της πόλης της Ρόδου, δημοσίου ακινήτου με Α.Β.Κ. 25 εμβαδού 9.360 τ.μ. (γνωστού ως πρώην Νομαρχιακή Έπαυλη), μετά του υφιστάμενου σε αυτό κτίσματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό με την ως άνω παραχώρηση απευθυνόμενο προς το Δήμο Ρόδου – Γραφείο Δημάρχου με Α.Π. 11764/10-09-2021 έγγραφο του Δ/ντος Συμβούλου της Ε.Τ.Α.Δ. κ. Στέφανου Βλαστού, κατά το νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΤΑΔ. τα ακίνητα διαχειριστικής αρμοδιότητας της Ε.Τ.Α.Δ., δεν επιτρέπεται να παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα και εφόσον η παραχώρηση αφορά προς Ο. Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ., επιτρέπεται η παραχώρηση να συντελείται απευθείας εφόσον χρησιμοποιηθούν για συναφείς κοινωφελείς σκοπούς (άρθρο 196 Ν. 4389/2019. «Κανονισμός εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ΕΤΑΔ Λ.Ε.»).

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο της Ε.Τ.Α.Δ με το οποίο και γραπτώς εκφράζεται η θετική ανταπόκριση στην πρόταση του κ. δημάρχου, αναφέρεται κατ’ αρχήν ότι το ακίνητο παραχωρείται με σκοπό την εξυπηρέτηση θεμελιωδών αναγκών λειτουργίας των δύο φορέων (εξυπηρέτησης πανορθόδοξων διοργανώσεων, φιλοξενίας υψηλών προσώπων συνεδριακού κέντρου κ.λ.π.) αλλά και για την ολοκλήρωση ανέγερσης του Ιερού Ναού Aγ. Κωνσταντίνου Υδραίου, μαζί με όλες τις υποστηρικτικές υποδομές.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, περιγράφονται οι βασικοί όροι της παραχώρησης που θα διαμορφωθούν σε τυποποιημένο σχέδιο σύμβασης που θα επακολουθήσει προς υπογραφή, και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
• Διάρκεια παραχώρησης: 20 έτη. με δυνατότητα μονομερούς παράτασης για 10 + 10 επιπλέον έτη (υπό προϋποθέσεις).
• Ετήσιο αντάλλαγμα ίσο με το 30.000 ευρώ (με ευθύνη καταβολής σε ολόκληρο από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και το Δήμο Ρόδου), με εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου από το Δήμο Ρόδου.
• Προθεσμία υλοποίησης κατασκευαστικών έργων: 5 έτη
• Χρήση του αναγερθησομένου συνεδριακού κέντρου από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και τον Δήμο Ρόδου για αποκλειστικά δικές τους εκδηλώσεις.
Σε περίπτωση που η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και ο Δήμος Ρόδου προβούν στην μίσθωση του συνεδριακού κέντρου σε τρίτο, τότε υποχρεούνται στην καταβολή ποσοστού 50% των εσόδων τους υπέρ της ΕΤΑΔ.
• Ανέγερση και συντήρηση των εγκαταστάσεων με μέριμνα, κίνδυνο και έξοδα της Ιερός Μητροπόλεως Ρόδου ή και του Δήμου Ρόδου. Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν αζημίως στην ΕΤΑΔ μετά το πέρας της παραχώρησης.
2) Σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα και επισημαίνοντας ότι η σύναψη της ως άνω Σύμβασης Παραχώρησης, εξυπηρετεί πρωτίστως την εξασφάλιση του ακινήτου και την αποτροπή διάθεσης του για άλλες κρατικές ανάγκες (ΤΑΙΠΕΔκ.λ.π.), με σκοπό και στόχο σε αμέσως επόμενο χρονικό στάδιο, να εξασφαλισθεί οπωσδήποτε και η κυριότητα του ακινήτου, με προκρινόμενη μάλιστα διαδικασία αυτή της ανταλλαγής ακινήτων, δοθέντος ότι στο ακίνητο πρόκειται να ανεγερθεί και ο Ιερός Ναός του Πολιούχου της Ρόδου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, γνωμοδοτούμε όπως:
Σύμφωνα με τις ως άνω ειδικές διατάξεις που διέπουν την ΕΤΑΔ Α.Ε. σε σχέση με τις απευθείας παραχωρήσεις ακινήτων σε Ο.Τ.Α. (άρθρο 196 Ν. 4389/2019. «Κανονισμός εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ΕΤΑΔ Α.Ε.») , οι οποίες άνω ειδικές διατάξεις βεβαίως αντιστοίχως ισχύουν και για τους Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 277 τον Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν’. 3463/2006), το δημοτικό συμβούλιο έχει τη ευχέρεια και συνιστά προφανέστατο όφελος του Δήμου Ρόδου να προβεί με απόφαση του σε αποδοχή της παραχώρησης, παρέχοντας εξουσιοδότηση προς το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Β, Καμπουράκη προς σύναψη και υπογραφή της σχετικής σύμβασης με βασικούς όρους του ως άνω και όπως θα διαμορφωθούν σε τυποποιημένο σχέδιο σύμβασης που θα επακολουθήσει προς υπογραφή, αφού προηγηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου της σύμβασης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου