Συνεντεύξεις

«Ο ροδιακός λαός έχει προσδοκίες από τον κ. Καμπουράκη»

Για την «δύσκολη αντιδημαρχία» την οποία ανέλαβε, μιλάει σήμερα στην «δ» ο κ. Γιώργος Τριάντος –αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής. Πέραν των εκτιμήσεων στο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τριάντος εξηγεί τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, την καταγραφή των δυσκολιών –χωρίς να μηδενίζει ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα- και ξεκαθαρίζει τα σχέδια για την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στους δημότες, μέσα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρόδου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Τριάντο, πώς είδατε το διοικητικό σχήμα της νέας δημοτικής αρχής που ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης;
Πιστεύω πως πρόκειται για ένα ορθολογικό σχήμα. Έγινε μια –σχεδόν- πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού της παράταξης (συμπεριλαμβανομένης και της παράταξης του κ. Στράτου Καρίκη). Αυτό είναι και ένα πρώτο δείγμα μιας καλής σύμπραξης και συνεργασίας, που φαίνεται ότι οδεύει σε καλό δρόμο. Σε γενικές γραμμές, έγινε μια ορθολογική διαχείριση των εκλεγμένων στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ εκτιμώ πως θα αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα στελέχη που ανήκουν στις δύο παρατάξεις, που δεν εκλέχθηκαν.
• Πάντως και ο κ. Καμπουράκης, ανέφερε ότι το σχήμα δεν θα είναι με προοπτική τετραετίας –αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στο τέλος του πρώτου έτους.
Κοιτάξτε, ούτως ή άλλως, η θητεία όλων των αντιδημάρχων είναι πλέον μονοετής. Ωστόσο, εάν κάποιος είναι επιτυχημένος σε μία θέση, ίσως να μην χρειαστεί να αλλάξει πόστο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό επαφίεται στην αποκλειστική ευχέρεια του ιδίου του κ. δημάρχου να αποφασίσει πότε θα κάνει αλλαγές και σε ποια πρόσωπα.
• Για να σας ζητήσω ένα σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ρόδος και οι Ροδίτες, αποδείχθηκε ότι ήθελαν την ‘αλλαγή’ στον Δήμο Ρόδου;
Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαϊου, αυτό απέδειξε. Γι αυτό άλλωστε γίνονται και οι εκλογές! Επιπλέον, είναι σαφές πως ο Ροδιακός λαός, έχει προσδοκίες από τον κ. Καμπουράκη. Το ζητούμενο είναι πώς, θα γίνουν πραγματικότητα. Βέβαια, μέσα σε δύο ή τρεις μήνες, δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των προβλημάτων, να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να γίνουν, φυσικά, πράξεις για τους στόχους της νέας δημοτικής αρχής. Ξεκινάμε σιγά σιγά με στόχο να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Κατά την άποψή μου, αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι θετικό έχει γίνει, θα το μηδενίσουμε ή θα το εξαφανίσουμε. Ήρθαμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα, για να κάνουμε όσα δεν έγιναν και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα. Αυτό που με κάνει και νιώθω αισιόδοξος, είναι πως όλοι όσοι έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης, από την πρώτη μέρα, δουλεύουν ασταμάτητα, ασχολούνται με τα καθήκοντά τους, προκειμένου να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις εκείνες, που πρέπει.
• Κατά την άποψή σας, ποιο είναι αυτό που πρέπει να προταχθεί από τη νέα δημοτική αρχή;
Η νέα δημοτική αρχή, πρέπει να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα τα οποία είναι εμφανή. Πρωτίστως, οικονομικής φύσης και υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθει. Η διαχείριση αυτών, θα σημάνει πάρα πολλά. Χρειαζόμαστε πόρους, μείωση του κόστους, πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με παράλληλη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών στον πολίτη. Βέβαια, ακούμε συνεχώς το ζήτημα για την βελτίωση της «καθημερινότητας» που έχει γίνει ένα κλισέ. Δεν λέω ότι είναι λάθος. Μπορεί ένα πολύ μικρό πρόβλημα, να είναι περισσότερο σημαντικό από ένα μεγαλύτερο που έχει ως στόχο η δημοτική αρχή. Ωστόσο, πιστεύω πως σε τέτοια θέματα, που άπτονται της καθημερινότητας, πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Να γινόμαστε όλοι οι πολίτες κοινωνοί. Δεν αρκεί να περνάει μόνο το απορριμματοφόρο στην ώρα του. Πρέπει και ο πολίτης να είναι συνεπής, να δείχνει την παιδεία του και την αγάπη του για τον τόπο του. Η δημοτική αρχή οφείλει να κάνει το έργο της και να είναι συνεπής αλλά και ο πολίτης να είναι συμμέτοχος. Κι εδώ θέλω να προσθέσω, ότι τον βασικότερο ρόλο, έχουν τα τοπικά συμβούλια. Το κάθε τοπικό συμβούλιο γνωρίζει τα προβλήματα στην περιοχή του, στο χωριό ή στην κοινότητα, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές και ανάγκες σε κάθε τόπο του νησιού.
• Να πάμε στα δικά σας. Αναλαμβάνετε ένα κομμάτι πολυεπίπεδο. Πώς φαντάζεστε τα καθήκοντά σας;
Πράγματι, μπορεί να μην έχει γίνει φανερό στον κόσμο το τι προσφέρουν αυτές οι δομές. Κι αυτό ίσως να είναι παράλειψη –το ό,τι δεν προβάλλεται σωστά το τι γίνεται. Όσον αφορά τον ΔΟΠ: έχει πολλές δομές, όπως το συσσίτιο, την Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. Είναι το φιλτράρισμα των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρόδου. Η προσφορά του είναι πάρα πολύ μεγάλη και οι ευθύνες του απέναντι στον πολίτη, επίσης μεγάλες. Έχουμε την εποπτεία αρκετών κομματιών που έχουν σχέση όχι τόσο με την καθημερινότητα όσο με τις ανάγκες των συμπολιτών μας, την ανέχεια, την φτώχεια. Αυτά τα προβλήματα, δυστυχώς, υπάρχουν –όσο κι αν θέλουμε να λέμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και ζούμε σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Κι εδώ πρέπει να κοιτάξουμε με σοβαρότητα τι θα κάνουμε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δομές, πού υπάρχουν προβλήματα και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Θα σας πω πάντως, ότι γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά στις δομές του Δήμου Ρόδου και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελείται από αξιόλογα άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να ιεραρχήσουμε τους στόχους, να κάνουμε μικρές διορθωτικές κινήσεις και να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά (και άλλα) προγράμματα για να κάνουμε δράσεις.
Όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας –στο οποίο απαιτείται και συνεργασία, συντονισμός ενεργειών με τους φορείς, τις τοπικές αρχές κ.λπ.- παραμένει ωστόσο ψηλά στην ατζέντα και ο Δήμος Ρόδου, έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης.
Βεβαίως, όπως τα προγράμματα στέγασης για αστέγους, το πρόγραμμα των Ρομά, την ΑΜΚΕ, τα κέντρα κοινότητας, βοηθήματα, όπως οι διανομές τροφίμων και άλλες υποστηρικτικές δομές. Υπάρχουν πολλοί ωφελούμενοι και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως υπάρχουν περιθώρια και προοπτικές επέκτασης. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε τώρα θέμα με τις προσλήψεις προσωπικού και μια σειρά άλλων επιμέρους προβλημάτων. Είναι μια δύσκολη αντιδημαρχία, τελικά και το αντιλαμβάνομαι καθημερινά, μέρα με την ημέρα. Αυτό που διαπίστωσα από μια πρώτη καταγραφή είναι πως υπάρχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΠ –και κατ’ επέκταση του Δήμου Ρόδου, τα οποία είναι αναξιοποίητα.
• Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια;
Παράδειγμα, ορισμένα κτήρια και οικόπεδα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Ένας στόχος μας, είναι να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου το κτήριο όπου στεγάζεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ το οποίο ανήκει στο Νοσοκομείο Ρόδου. Απαιτείται μία πράξη παραχώρησης για να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου χώρου που μπορεί να μας δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να στεγάσουμε τον ξενώνα γυναικών, να λειτουργήσουμε και απογευματινό τμήμα, θα μας ενισχύσει σε προσωπικό και δράσεις που απαιτούν χώρο.

• Να σας ρωτήσω σχετικά με τα Δημοτικά Ιατρεία για τα οποία είχε γίνει πολύς λόγος. Σχεδιάζετε να τα λειτουργήσετε με άλλο τρόπο, να βελτιώσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους;
Τα Δημοτικά Ιατρεία είναι απαραίτητα. Απαιτείται στελέχωση με προσωπικό και γιατρούς. Σκοπός μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες μας, τα Δημοτικά Ιατρεία –τόσο σε θέματα εξοπλισμού όσο και σε υπηρεσίες. Τουλάχιστον στα κεντρικά Δημοτικά Ιατρεία απαιτείται και σταθμός πρόληψης ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους δείκτες υγείας του πληθυσμού –όπως π.χ. τους εμβολιασμούς στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στα παιδιά στα σχολεία κ.λπ. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης, αλλά οι αρμοδιότητες του Δήμου Ρόδου είναι περιορισμένες. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε πολλά όπως οι προσλήψεις. Θα γίνει όμως πλήρης καταγραφή των δομών υγείας για να δούμε τις ελλείψεις και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε από την πλευρά μας για να διευκολύνουμε τους δημότες, για να κάνουν κάποιες εξετάσεις ή να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους.
Επιπλέον, αυτό που μας απασχολεί είναι ότι οι μεγάλες και δημοφιλείς παραλίες της Ρόδου, υγειονομικά και ιατρικά είναι ανοχύρωτες. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται σε παραλίες όπου συχνάζουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, να μην υπάρχει σταθμός πρώτων βοηθειών όπου θα μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για το πιο απλό περιστατικό (π.χ. μια πληγή) έως το πιο σοβαρό (μια ανακοπή). Θα προσπαθήσουμε να το φροντίσουμε αυτό, ώστε στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, να υπάρχει σταθμός εξοπλισμένος με το κατάλληλο υλικό και προσωπικό δια πάν ενδεχόμενο.
Στα σχέδιά μας είναι και η προμήθεια μικρών, ευέλικτων ηλεκτρικών ασθενοφόρων ώστε δύσκολες περιοχές, όπως η Λίνδος, η Μεσαιωνική Πόλη κ.λπ. να μπορούν να παραλαμβάνουν τα περιστατικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Emmanouil Margaritis    04.10.2019 18:11

    TO NHSI SUNEXIZEI NA EINAI SE A8LIA KATASTASH AKOMA KAMIA SHMANTIKH PROODO BROMIA PANTOU KAI SHKOSATE KAI TA MANIKIA EIDOMEN TI 8A PRAXETAI OXI MONO LOGIA

Σχολιασμός άρθρου