Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Πάππου: Τη φετινή μας προσπάθεια θα την εξαργυρώσουμε του χρόνου

Θέλουν να χαμογελάσουν στους λίγους, τολμηρούς, ταξιδιώτες που επιλέγουν φέτος τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά η μάσκα τους εμποδίζει. Οι ισορροπίες που καλούνται να κρατήσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δύσκολες, αλλά οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία για τις αφίξεις ξένων τουριστών στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κω και τη Ρόδο, που δημοσιοποίησε χθες η «Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για την προώθηση της εικόνας του Ν. Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού», δείχνουν μια σταθερά ανοδική πορεία. Το φράγμα των συνολικά 89.560 αφίξεων που σημειώθηκαν τις πρώτες 16 μέρες του Ιουλίου ξεπεράστηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου. Η Σαντορίνη μάλιστα και η Μύκονος προσείλκυσαν εντός ενός 24ώρου, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, περισσότερους από 3.000 αλλοδαπούς τουρίστες. Ως προς την εθνικότητα των επισκεπτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, οι Γερμανοί υπερτερούν στην Κω και τη Ρόδο,  οι Ιταλοί και οι Γάλλοι στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Ηταν μια δύσκολη απόφαση για τον Βασίλη Ματέκα, ιδιοκτήτη της Villa Renos, στη Σαντορίνη, να ανοίξει το ξενοδοχείο του στα μέσα Ιουνίου. «Είχα πολλές ακυρώσεις, ωστόσο είχαν παραμείνει και ορισμένες κρατήσεις» λέει στην «Κ», «είχα μόλις κάνει μια ανακαίνιση και δεν είχα περιθώριο να μην δουλέψω καθόλου το καλοκαίρι». Οπως εξηγεί, στο διεθνώς προβεβλημένο νησί, τα μικρότερου βεληνεκούς καταλύματα ήταν εκείνα που είχαν την ευελιξία να λειτουργήσουν. «Βεβαίως προσέλαβα μόνο δύο άτομα». Καθώς υπήρξε πάντοτε ένας εγκάρδιος οικοδεσπότης, κοινωνικός και ομιλητικός, ο κ. Μετέκας νιώθει να αυτοπεριορίζεται από την κοινωνική αποστασιοποίηση, την οποία όμως τηρεί απαρεγκλίτως λόγω του φόβου μιας πιθανής επιμόλυνσης. «Οι ξένοι τουρίστες είναι υπάκουοι, άλλωστε σχεδόν όλοι έρχονται κρατώντας υπό μάλης τις εξετάσεις από την πατρίδα τους», περιγράφει, «οι Ελληνες είναι εκείνοι που δυσανασχετούν». Προς το παρόν, πέρα από τον εγχώριο τουρισμό, έχει πολλούς Ολλανδούς, Γάλλους, Ιταλούς, Ελβετούς και για πρώτη φορά Ούγγρους, που φαίνεται να αξιοποίησαν τις καλύτερες φετινές τιμές. «Εχει αρχίσει να κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος στο νησί, αλλά βέβαια δεν συγκρίνεται με τους αριθμούς που είχαμε συνηθίσει». Ορισμένοι, μάλιστα, επαγγελματίες που είχαν αποφασίσει να μην ανοίξουν, αλλάζουν γνώμη με την ελπίδα προσέλκυσης έστω και λίγων πελατών, δεδομένου ότι τον άλλον μήνα έρχονται τα «ραβασάκια» από την εφορία και ο ΕΝΦΙΑ.

Οι εξελίξεις στην επίσης τουριστική Ισπανία, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη χώρα μας. Απαξ και έγιναν γνωστά τα νέα περιοριστικά μέτρα, μεγάλοι tour operators και μεμονωμένοι ταξιδιώτες στρέφονται προς την Κροατία και την Ελλάδα – ειδικά στη Ρόδο ήδη έχουν σημειωθεί κάποιες μαζικές κρατήσεις. Αυξητική είναι η τάση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», στο οποίο, μάλιστα, καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου ρεκόρ αφίξεων συγκριτικά με τον μέσον όρο του πρώτου 15νθημέρου, της τάξεως του 130%. «Αισιοδοξούμε όχι μόνον επειδή οι αφίξεις βαίνουν αυξανόμενες αλλά και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πάππου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσων. Με την αύξηση της κινητικότητας στη Ρόδο, έχει αρχίσει να «κινείται» η αγορά και στα νησιά δορυφόρους της, τη Λέρο και τη Σύμη. «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των τουριστών, γιατί εδώ ένιωσαν ασφαλείς» προσθέτει ο ίδιος. Ωστόσο, είναι τοις πάσι σαφές, «ότι τη φετινή μας προσπάθεια θα την εξαργυρώσουμε του χρόνου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου