Τοπικές Ειδήσεις

Μάχη προσφορών από τους ξενοδόχους της Ρόδου

Μείωση κίνησης και εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Για δύσκολο 2020 προετοιμάζονται οι ξενοδόχοι. Το κενό αέρος στις  προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, ο ανταγωνισμός από Τουρκία και το μπαράζ προσφορών του Αυγούστου.

Τις Συμπληγάδες από τις οποίες διέρχεται φέτος ο ελληνικός τουρισμός αποτυπώνει η εικόνα που διαμορφώνεται στον δεύτερο (μετά την Κρήτη) δημοφιλέστερο προορισμό καλοκαιρινών διακοπών της χώρας, τη Ρόδο.

Μείωση κρατήσεων από τρεις κρίσιμες αγορές του νησιού, σημαντικό κενό στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, μπαράζ προσφορών των ξενοδόχων ακόμα και για κρατήσεις την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου και δυσμενείς οιωνοί  για τη χρονιά που ακολουθεί συνθέτουν ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από τις διαδοχικά πετυχημένες σεζόν της τελευταίας εξαετίας.

Παράγοντες του νησιού επισημαίνουν πως η μείωση  της τουριστικής κίνησης στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2%. Αυτό που ανησυχεί, όμως, τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως το ποσοστό μείωσης είναι πιθανό να διατηρηθεί (ή και να αυξηθεί) ακόμα και στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενδεχόμενη μείωση 2% τον Αύγουστο θα μεταφραστεί σε απώλειες 3-4% για το συνολικό αριθμό τουριστών που θα υποδεχθεί το νησί φέτος, εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει ο συγκεκριμένος μήνας στο ισοζύγιο της χρονιάς.

Οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες για τα έσοδα των επιχειρήσεων αφού, σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, αναμένεται να  καταγράψουν μείωση άνω του 10%.

Αιτία, όπως εξηγούν, το μπαράζ προσφορών στο οποίο επιδίδονται αυτό το διάστημα τα ξενοδοχεία της Ρόδου με στόχο να αναθερμάνουν τις κρατήσεις Αυγούστου. Σύμφωνα με έμπειρο ξενοδοχειακό παράγοντα της Ρόδου, τα ξενοδοχεία του νησιού «ξαναζούν», μετά από πολλά χρόνια, περίοδο προσφορών ακόμα και για κρατήσεις του Αυγούστου οι οποίες ξεκινούν από 10% και κλιμακώνονται ακόμα και σε επίπεδα άνω του 20%.

Τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου εξηγούν πως η μείωση της κίνησης και το μπαράζ προσφορών είναι αποτέλεσμα τριών βασικών  μεταβλητών: της μείωσης των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για φέτος, τη μειωμένη ζήτηση από βασικές αγορές του νησιού  και του  κλιμακούμενου ανταγωνισμού που δέχονται τα ξενοδοχεία του νησιού από μονάδες της Τουρκίας αλλά και της Τυνησίας. Τρεις μεταβλητές οι οποίες αλληλοεπιδρούν για τη φετινή εικόνα της κίνησης στο νησί.

Το κενό αέρος που διαπιστώνεται φέτος στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις οφείλεται, όπως εξηγούν επιχειρηματίες του νησιού, στο μπαράζ πτωχεύσεων αεροπορικών εταιρειών που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες. Τέσσερις από τις πτωχεύσεις «πόνεσαν» ιδιαίτερα τον τουρισμό της Ρόδου. Αρχικά δεν καλύφθηκε το κενό θέσεων για το νησί που είχε προκληθεί από  την κατάρρευση της air berlin. Το κενό θέσεων διογκώθηκε μετά την πτώχευση της Germania, της Small Planet και της Primera. Η έξοδος από την αγορά των συγκεκριμένων εταιρειών δημιούργησε σημαντικό κενό στην αεροπορική σύνδεση με κρίσιμες αγορές όπως της Γερμανίας και τη Πολωνίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του νησιού η απώλεια αεροπορικών θέσεων για τη Ρόδο από τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών εκτιμάται ότι έφθασαν τις 100.000, από τις οποίες μόλις το 1/3 καλύφθηκε από πτήσεις που  πρόσθεσαν οι τουρ οπερέϊτορ.

Μείωση,  ωστόσο, καταγράφεται και από την αγορά της Ρωσίας από την οποία η Ρόδος «μέτρησε», επίσης, περικοπή αεροπορικών θέσεων. Ξενοδόχοι του νησιού αναφέρουν ενδεικτικά το παράδειγμα του ρωσικού τουρ οπερέϊτορ Biblio Globusο οποίος περιέκοψε 15% τις προγραμματισμένες θέσεις του για τη Ρόδο. Κερδισμένη φέρεται να είναι η Τυνησία στην οποία στρέφονται φέτος αρκετοί Ρώσοι ταξιδιώτες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν υστέρηση κρατήσεων και από τη Σκανδιναβία εξαιτίας και συγκυριακών γεγονότων. Αναφέρουν, χαρακτηριστικά, το παράδειγμα των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν στη Σουηδία με στόχο τη μείωση των αεροπορικών ταξιδιών τα οποία θεωρείται πως επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον. Κινητοποιήσεις, όπως, σημειώνουν, στις οποίες πήραν μέρος μεταξύ άλλων 2 εκατ. μαθητές.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός που δέχονται τα ξενοδοχεία της Ρόδου από μονάδες της Τουρκίας θεωρείται βασικός λόγος της μειωμένης ζήτησης και των πολλών κενών καθισμάτων στα αεροπλάνα που φθάνουν στο νησί.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές η διαμονή σε καλό πεντάστερο ξενοδοχείο της Ρόδου για μια βδομάδα κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ κατ’ άτομο για μια εβδομάδα όταν το αντίστοιχο κόστος στην Τουρκία είναι 800 ή και 700 ευρώ.

Οι προσφορές των ξενοδόχων της Ρόδου με στόχο να αναθερμάνουν τις κρατήσεις εξελίσσονται σε μπούμερανγκ καθώς ρίχνουν τον πήχη στα συμβόλαια που υπογράφονται για το 2020. Όπως αναφέρουν ξενοδοχειακές πηγές, ήδη, οι τουρ οπερέϊτορ προτείνουν μηδενικές αυξήσεις για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς αντί για μικρή αύξηση που ανέμεναν οι ξενοδόχοι. Οι εκπτώσεις, ωστόσο, που προσφέρουν οι ξενοδόχοι για κρατήσεις τον Αύγουστο οδηγούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τα συμβόλαια της νέας χρονιάς.

Την ίδια στιγμή επαγγελματίες του νησιού επισημαίνουν πως η επιβολή φόρου διαμονής στα καταλύματα δεν επηρέασε, ουσιαστικά την τουριστική κίνηση αλλά την τοπική οικονομία. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγούν, τα 40 ευρώ που πληρώνει μια οικογένεια για διαμονή 10 ημερών σε πεντάστερο ξενοδοχείο (4 ευρώ ανά ημέρα) είναι χρήματα που δεν κατευθύνονται σε μαγαζιά του νησιού  αφού οι τουρίστες προϋπολογίζουν το κόστος των διακοπών τους.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου