ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών: Πρώτο έργο φαίνεται να είναι η ηλ.διασύνδεση Κόρινθος-Κως

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Γ

Πυκνώ­νουν οι εξε­λί­ξεις για την ηλε­κτρική δια­σύν­δεση της Δωδε­κα­νή­σου, μετά τα «εγκαί­νια» της δια­σύν­δε­σης Κρήτης-Αττικής. Κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου, την Τρίτη 27 Μάϊου, ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, ανα­φέρ­θηκε στο μεγάλο έργο, ύψους €2,07δισ. , κάνο­ντας ιδιαί­τερη μνεία στο πρώτο του κομμάτι Κόρινθος-Κως.

Το έργο αυτό έχει μετρη­θεί στα 800 εκάτ. ευρώ, ενώ ο κ.Χατζη­μάρ­κος δήλωσε ότι ο σκοπός είναι να μην παρθούν από ΕΣΠΑ, Ανα­θω­ρή­σεις, ή ΤΑΑ, αλλά να είναι το πρώτο έργο που θα βάλει η κυβέρ­νηση στο νεο­σύ­στατο Ταμείο Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης των Νησιών το οποίο, όπως είπε, έχει δεξα­μενή 5δισ.ευρώ. Ο κ. Χατζη­μάρ­κος τόνισε την καταλ­λη­λό­τητα του έργου για το συγκε­κρι­μένο Ταμείο, καθώς «είναι ώριμο και έτοιμο προς υλο­ποί­ηση», ενώ αν εγκρι­θεί θα σημάνει απευ­θείας απορ­ρό­φηση του 16% του budget του Ταμείου, σε ένα project πρώτης προ­τε­ραιό­τη­τας. Αξίζει να σημειω­θεί ότι η δια­γω­νι­στική δια­δι­κα­σία για το έργο έχει ήδη ανοίξει.

Η αλλαγή που υπάρχει στο τοπίο των μεγάλων έργων, κατά τον Περι­φε­ρειάρχη, είναι η ανα­κοί­νωση της Ε.Ε. την ενί­σχυση της άμυνας. Αυτό που περι­μέ­νουν οι stakeholders είναι από πού θα αντλή­σει χρήματα η Ένωση για αυτή την πολι­τική στή­ρι­ξης, αν δηλαδή πρό­κει­ται να προ­έλ­θουν από νέες χρη­μα­το­δο­τι­κές πηγές, ή από ανα­θε­ω­ρή­σεις προ­γραμ­μά­των που ήδη τρέχουν. Ο ίδιος απο­κλείει το ενδε­χό­μενο να επη­ρε­ά­σει η οποια­δή­ποτε απόφαση το έργο δια­σύν­δε­σης των Δωδε­κα­νή­σων, αφήνει όμως ανοιχτό το ενδε­χό­μενο να επη­ρε­α­στούν άλλα περι­φε­ρειακά προ­γράμ­ματα.

Υπεν­θυ­μί­ζουμε, εδώ, ότι έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι θαλάσ­σιες έρευνες και για τη δια­σύν­δεση των Δωδε­κα­νή­σων και για το Βόρειο Αιγαίο. Ειδι­κό­τερα, για τα Δωδε­κά­νησα ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι έρευνες βυθού για τις οδεύ­σεις: Κόριν­θος – Κως, Κως – Ρόδος και Ρόδος – Κάρ­πα­θος. Όπως έχει δηλώσει ο ΑΔΜΗΕ, τα Δωδε­κά­νησα θα έχουν ολο­κλη­ρω­θεί μέχρι το 2029.

Η νησιω­τική δια­σύν­δεση λαμ­βά­νει χαρα­κτήρα κατε­πεί­γο­ντος, καθώς τα νησιά αντι­με­τω­πί­ζουν περιο­ρι­σμούς στην ιδιο­πα­ρα­γωγή ενέρ­γειας από ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές λόγω έλλει­ψης χώρου και υπο­δο­μών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η δια­σύν­δεση με το ηπει­ρω­τικό δίκτυο ενι­σχύει άμεσα την ενερ­γειακή ασφά­λεια και προωθεί την μετά­βαση των νησιών, χωρίς περαι­τέρω καθυ­στε­ρή­σεις.

Πηγή: esgstories.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.