Ειδήσεις

Οδηγίες για τρομοδέματα έλαβαν υπουργοί και βουλευτές

Αναλυτικές οδηγίες για την παραλαβή και τον έλεγχο της αλληλογραφίας που φθάνει στα πολιτικά γραφεία και στις οικίες τους, έλαβαν βουλευτές, υπουργοί και οι άνδρες της προσωπικής τους φρουράς. Τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν τον κατάλογο αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι είχαν γίνει αποδέκτες του ενημερωτικού σημειώματος πριν από περίπου 15 ήμερες, γεγονός που δείχνει πως οι αρμόδιες αρχές ανέμεναν την επανεμφάνιση των τρομοδεμάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άνδρες της Ασφαλείας που φυλάσσουν πολιτικά πρόσωπα είχαν περάσει από ειδικό σεμινάριο για τον εντοπισμό υπόπτων φακέλων τον περασμένο Απρίλιο.

Στο έγγραφο που παρουσιάζει το protothema.gr, αναφέρονται στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις υπόπτου δέματος. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όταν παρατηρείται «διαστρεβλωμένη γραφή, ανορθογραφία, πολλά γραμματόσημα, έλλειψη σφραγίδας» κ.α.

Επίσης, τονίζεται πως η λήψη της αλληλογραφίας – είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι του φυλασσόμενου προσώπου – πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο άτομο της ασφάλειάς του, το οποίο ελέγχει τα στοιχεία του μεταφορέα του φακέλου και τα διασταυρώνει με την εταιρεία κούριερ και συντάσσει αναλυτικό κατάλογο με τα σχετικά στοιχεία.

Στο έγγραφο τονίζεται πως «ΠΑΝΤΑ η αλληλογραφία ελέγχεται/διέρχεται από μηχάνημα X- RAY με εκπαιδευμένο χειριστή. Για το λόγο αυτό φροντίζει ο αστυνομικός της Σ.Ο.Α. να έχει αναζητήσει την ύπαρξη X-RAY πλησίον του, ώστε να εξυπηρετείται σχετικά» και πως μετά τον έλεγχο «το δέμα/φάκελος πρέπει να σφραγίζεται με ειδική σφραγίδα που θα υπάρχει για αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ελέγχθηκε. Μόνο όταν ελεγχθεί και σημανθεί, θα παραδίδεται στο επίσημο πρόσωπο. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΦΑΚΕΛΩΝ/ΔΕΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟ».

Τα παραπάνω στοιχεία ενδεχομένως να δώσουν ορισμένες απαντήσεις στην υπόθεση του κ. Παπαδήμου, καθώς εφόσον ο φάκελος πέρασε από το μηχάνημα της Βουλής, θα πρέπει να είχε σφραγιστεί και καταγραφεί σε βιβλίο πρωτοκόλλου.

Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής :

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΥΠΟΠΤΑ ΔΕΜΑΤΑ

ΔΕΙΚΤΕΣ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΠΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

1. Διαστρεβλωμένη γραφή

2. Ανορθογραφία συνηθισμένων λέξεων, ονόματος αποστολέα, τίτλων ή τοποθεσιών

3. Χρησιμοποίηση πολλών γραμματοσήμων

4. Έλλειψη σφραγίδας

5. Έλλειψη διεύθυνσης αποστολέα ή αναγραφή διεύθυνσης η οποία δεν αντιστοιχεί σε πραγματική

6. Μη επαγγελματική συσκευασία δεμάτων, υπερβολική χρήση κολλητικής ταινίας

7. Λιπαρές κηλίδες, αποχρωματίσεις, περίεργη οσμή, ήχος από μέσα

8. Κάθε άλλο στοιχείο που μας προκαλεί εντύπωση και δεν συνάδει με τα συνήθη δέματα

9. Αναγραφή «ΕΥΘΡΑΣΤΟ», «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ»

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

1. Την αλληλογραφία πρέπει να παραλαμβάνει ΜΟΝΟ εξειδικευμένο άτομο το οποίο έχει διατεθεί σε ειδικό γραφείο σε χώρο Υπουργείου, Πολιτικού γραφείου, οικίας κλπ. για την παραλαβή και έλεγχο της αλληλογραφίας

2. Ο ανωτέρω Υπάλληλος ελέγχει κατά προτεραιότητα την ταυτότητα του κομιστή (επίδειξη και καταγραφή αστυνομικής ταυτότητας) και συντάσσει ειδικό έντυπο στο οποίο αναγράφει τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας, την ημερομηνία και την ώρα παραλαβής

3. Έπειτα επαληθεύει αν ο κομιστής είναι υπάλληλος αντίστοιχης εταιρίας (πχ Courier) ή εκπρόσωπος του αποστολέα τον οποίο δηλώνει

ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.

Βοηθητικό στοιχείο στην ανωτέρω ενέργεια είναι η δημιουργία λίστας με τα τηλέφωνα επικοινωνίας από τις βασικές εταιρίες Courier, ανθοπωλείων της περιοχής κλπ.

4. ΠΑΝΤΑ η αλληλογραφία ελέγχεται/διέρχεται από μηχάνημα X-RAY με εκπαιδευμένο χειριστή. Για το λόγο αυτό φροντίζει ο αστυνομικός της Σ.Ο.Α. να έχει αναζητήσει την ύπαρξη X-RAY πλησίον του ώστε να εξυπηρετείται σχετικά

5. Μετά τον έλεγχο από τα X-RAY, το δέμα/φάκελος πρέπει να σφραγίζεται με ειδική σφραγίδα που θα υπάρχει για αυτόν τον σκοπό προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ελέγχθηκε

6. Μόνο όταν ελεγχθεί και σημανθεί θα παραδίδεται στο επίσημο πρόσωπο

7. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΦΑΚΕΛΩΝ/ΔΕΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΣ

1. Δεν το ανοίγουμε και δεν το μετακινούμε

2. Καλούμε τηλεφωνικά τον φερόμενο ως αποστολέα προκειμένου να διαπιστώσουμε αν όντως έχει προβεί σε αποστολή δέματος και τι είδους, γιατί μπορεί να έχει παραποιηθεί

3. Ρωτάμε τον παραλήπτη του δέματος αν περιμένει κάποιο δέμα από τον συγκεκριμένο αποστολέα

4. Αν από τις παραπάνω ενέργειες δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τον αποστολέα, απομακρυνόμαστε από το αντικείμενο τόσο ώστε να μην έχουμε ούτε καν οπτική επαφή, αποκλείουμε το χώρο και καλούμε την Αστυνομία.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου