ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρεωστικό ένα στα τρία εκκαθαριστικά της Εφορίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εφορία

Ζη­μιές αλλά και κέρδη για τους φο­ρο­λο­γού­με­νους φέρ­νουν τα φε­τι­νά εκ­κα­θα­ρι­στι­κά της Εφο­ρί­ας. Οι με­γα­λύ­τε­ρες επι­βα­ρύν­σεις προ­κύ­πτουν για τους μι­σθω­τούς και συ­ντα­ξιού­χους με χα­μη­λά και υψηλά ει­σο­δή­μα­τα, τους φο­ρο­λο­γού­με­νους που ει­σπράτ­τουν ει­σο­δή­μα­τα από ενοί­κια και τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες με με­σαία και υψηλά ει­σο­δή­μα­τα.

Αντί­θε­τα ελα­φρύν­σεις θα έχουν οι μι­σθω­τοί με με­σαία ει­σο­δή­μα­τα, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες και οι κατά κύριο επάγ­γελ­μα αγρό­τες.

 Τα πρώτα στοι­χεία από την εκ­κα­θά­ρι­ση του 22% των φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων (1.377.251 σε σύ­νο­λο 6,2 εκατ. δη­λώ­σε­ων) δεί­χνουν ότι για πάνω από έναν στους τρεις φο­ρο­λο­γού­με­νους που έχουν υπο­βά­λει μέχρι στιγ­μής τη φο­ρο­λο­γι­κή τους δή­λω­ση το απο­τέ­λε­σμα της εκ­κα­θά­ρι­σης είναι χρε­ω­στι­κό. Οι φο­ρο­λο­γού­με­νοι δη­λα­δή κα­λού­νται να πλη­ρώ­σουν φόρο για τα ει­σο­δή­μα­τα που απέ­κτη­σαν το 2016 ο οποί­ος κατά μέσο όρο ανέρ­χε­ται σε 750€. Η πλη­ρω­μή του φόρου μπο­ρεί να γίνει σε τρεις ίσες δι­μη­νιαί­ες δό­σεις, εκ των οποί­ων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιου­λί­ου, η δεύ­τε­ρη έως 29 Σε­πτεμ­βρί­ου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νο­εμ­βρί­ου.

Μόλις το 16,33% των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων που υπέ­βα­λαν ήδη τη δή­λω­σή τους έχουν επι­στρο­φή φόρου που φθά­νει κατά μέσο όρο σε 316€, ενώ για τους μι­σούς φο­ρο­λο­γού­με­νους το απο­τέ­λε­σμα της εκ­κα­θά­ρι­σης είναι μη­δε­νι­κό. Πρό­κει­ται κατά κύριο λόγο για μι­σθω­τούς και συ­ντα­ξιού­χους με χα­μη­λά ει­σο­δή­μα­τα που δεν έχουν άλλες πηγές ει­σο­δή­μα­τος.

Οι φο­ρο­λο­γι­κές ανα­τρο­πές που νο­μο­θε­τή­θη­καν το 2016 απο­τυ­πώ­νο­νται στα φε­τι­νά εκ­κα­θα­ρι­στι­κά ση­μειώ­μα­τα. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να:

Μι­σθω­τοί – συ­ντα­ξιού­χοι: Θα κλη­θούν να βά­λουν το χέρι στην τσέπη, καθώς οι νέοι συ­ντε­λε­στές φόρου ει­σο­δή­μα­τος και ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης και τα μειω­μέ­να αφο­ρο­λό­γη­τα όρια ανά­λο­γα με τον αριθ­μό των παι­διών ισχύ­ουν ανα­δρο­μι­κά για όλα τα ει­σο­δή­μα­τα του 2016, ενώ η πα­ρα­κρά­τη­ση φόρου με τις νέες κλί­μα­κες έγινε στο δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο πέ­ρυ­σι.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι πε­ρί­που 1 εκατ. μι­σθω­τοί και συ­ντα­ξιού­χοι αμέ­σως μετά την υπο­βο­λή της φο­ρο­λο­γι­κής τους δή­λω­σης θα δια­πι­στώ­σουν στο εκ­κα­θα­ρι­στι­κό ση­μεί­ω­μα ότι θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν πε­ρισ­σό­τε­ρο φόρο ει­σο­δή­μα­τος και ει­δι­κή ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης για τις απο­δο­χές του 2016. Και αυτό γιατί η εκ­κα­θά­ρι­ση θα γίνει με τα νέα «κου­ρε­μέ­να» αφο­ρο­λό­γη­τα όρια και τις νέες κλί­μα­κες.

Ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες: Ανή­κουν στους κερ­δι­σμέ­νους των φο­ρο­λο­γι­κών αλ­λα­γών που έγι­ναν το 2016 και η πλειο­νό­τη­τα θα το δια­πι­στώ­σει στα εκ­κα­θα­ρι­στι­κά.

Η εκ­κα­θά­ρι­ση των δη­λώ­σε­ών τους γί­νε­ται με την κλί­μα­κα των μι­σθω­τών, χωρίς όμως να δι­καιού­νται το αφο­ρο­λό­γη­το. Τα ει­σο­δή­μα­τα του 2015 φο­ρο­λο­γή­θη­καν με συ­ντε­λε­στές 26-33%, ενώ τα ει­σο­δή­μα­τα του 2016 φο­ρο­λο­γού­νται με συ­ντε­λε­στές από 22% έως και 45%. Ετσι, με την εφαρ­μο­γή χα­μη­λό­τε­ρου συ­ντε­λε­στή 22% αντί 26%, μι­κρο­με­σαί­οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες με ετή­σια ει­σο­δή­μα­τα έως 32.000€ θα δια­πι­στώ­σουν μειώ­σεις φο­ρο­λο­γι­κών επι­βα­ρύν­σε­ων κατά 200 έως και 764€. Ωστό­σο, η αύ­ξη­ση του συ­ντε­λε­στή προ­κα­τα­βο­λής φόρου ει­σο­δή­μα­τος από το 75% στο 100% ανα­μέ­νε­ται να πε­ριο­ρί­σει τις φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις αυτές. Για όσους δη­λώ­νουν ει­σο­δή­μα­τα πάνω από 32.000€ οι επι­βα­ρύν­σεις θα είναι ση­μα­ντι­κά αυ­ξη­μέ­νες, τόσο εξαι­τί­ας της αύ­ξη­σης των συ­ντε­λε­στών υπο­λο­γι­σμού του φόρου ει­σο­δή­μα­τος και της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης όσο και λόγω της αύ­ξη­σης του συ­ντε­λε­στή υπο­λο­γι­σμού της προ­κα­τα­βο­λής φόρου.

Αγρό­τες: Οι κατά κύριο επάγ­γελ­μα αγρό­τες θα φο­ρο­λο­γη­θούν με την κλί­μα­κα μι­σθω­τών – συ­ντα­ξιού­χων και συ­νε­πώς δι­καιού­νται το έμ­με­σο αφο­ρο­λό­γη­το των 8.636 – 9.545€, ενώ σε ει­σο­δή­μα­τα άνω των 12.000€ επι­βάλ­λε­ται και η ει­δι­κή ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Η αυ­το­τε­λής φο­ρο­λό­γη­ση με συ­ντε­λε­στή 13% από το πρώτο€ κα­ταρ­γή­θη­κε.

Πρα­κτι­κά, οι αλ­λα­γές αυτές θα φέ­ρουν επι­βα­ρύν­σεις για αγρό­τες με φο­ρο­λο­γη­τέο ει­σό­δη­μα πάνω από 21.500€, ενώ σε χα­μη­λό­τε­ρα ει­σο­δη­μα­τι­κά κλι­μά­κια προ­κύ­πτουν ελα­φρύν­σεις. Για πα­ρά­δειγ­μα, σε ει­σό­δη­μα 5.000€ ο φόρος είναι μη­δε­νι­κός (ένα­ντι 650€ για τα ει­σο­δή­μα­τα του 2015), στα 10.000€ η ελά­φρυν­ση φτά­νει τα 1.100€, ενώ στα 30.000€ προ­κύ­πτει επι­βά­ρυν­ση 1.756€. Οι αγρό­τες θα επι­βα­ρυν­θούν με προ­κα­τα­βο­λή φόρου η οποία αυ­ξή­θη­κε από το 75% στο 100% του κύ­ριου φόρου.

Ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των: Οι με­γα­λύ­τε­ρες φορο-επι­βα­ρύν­σεις, που φθά­νουν έως και 36,36%, προ­κύ­πτουν φέτος για τους φο­ρο­λο­γού­με­νους που απο­κτούν ει­σο­δή­μα­τα από ακί­νη­τα. Τα ει­σο­δή­μα­τα από ενοί­κια θα φο­ρο­λο­γη­θούν με συ­ντε­λε­στές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000€, 35% (από 33%) για το κλι­μά­κιο ει­σο­δή­μα­τος από 12.001 έως και 35.000€, και 45% (από 33%) για το κλι­μά­κιο ει­σο­δή­μα­τος που υπερ­βαί­νει τα 35.001€. Ετσι, για πα­ρά­δειγ­μα, φο­ρο­λο­γού­με­νος με ει­σο­δή­μα­τα από ενοί­κια 10.000€, ενώ πέ­ρυ­σι πλή­ρω­σε φόρο 1.100€, φέτος για το ίδιο ει­σό­δη­μα θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει 1.500€, δη­λα­δή θα επι­βα­ρυν­θεί με πρό­σθε­το φόρο 400€.

Πηγή: Έθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.