Ειδήσεις

Οι προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα

Το βιβλίο του κ. Γιώργου Σούρλα με τίτλο ”Για ένα Νέο Πολιτικό Σύστημα”, παρουσίασε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο στον συγγραφέα και Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σούρλα, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο με αρχές που «στάθηκε επικριτικά απέναντι σε φαινόμενα και πρακτικές που απαξίωναν την εικόνα και την έννοια της πολιτικής, απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με αρκετές από τις τοποθετήσεις του κ. Σούρλα στο βιβλίο του και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα επισημαίνοντας ότι «η ίδια η κοινωνία ανοίγει τη συζήτηση για ένα Νέο Πολιτικό Σύστημα».

Ο κ. Κόνσολας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά στον ρυθμιστικό του ρόλο απέναντι στη λειτουργία της Δημοκρατίας αλλά και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, γεγονός που θα του προσδώσει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε υποχρεωτική εξάντληση της τετραετίας, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων ή απώλειας της δεδηλωμένης, τονίζοντας ότι «η πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για λόγους κομματικού συμφέροντος και με κομματικούς μικροϋπολογισμούς, φθείρει τον κοινοβουλευτισμό.

Η υποχρεωτική διεξαγωγή των εκλογών, με συνταγματική ρύθμιση, ανά τετραετία θα υποχρέωνε τις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν υπεύθυνες στάσεις, να αναζητούν πεδίο συνεργασίας και όχι να εφευρίσκουν πεδία άγονης αντιπαράθεσης».

Ο Μάνος Κόνσολας ζήτησε τον χρονικό περιορισμό της θητείας των Βουλευτών, στις τρεις θητείες προκειμένου να υπάρχει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού αλλά και για να μην μετατρέπεται σε επάγγελμα η πολιτική.

Εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση για το ασυμβίβαστο Υπουργού-Βουλευτή που συνιστά διαχωρισμό και διακριτούς ρόλους ανάμεσα στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στην αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και του πλαισίου για την αντιμετώπιση των πολιτικών από τη Δικαιοσύνη επισημαίνοντας:
«Δημόσια έχω τοποθετηθεί υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το υποστήριζα πριν εκλεγώ βουλευτής, την ίδια άποψη έχω και σήμερα.

Ο νόμος, που ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί μαζί με τις απαράδεκτες διατάξεις περί παραγραφής.

Ο πολιτικός πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο με την αντιμετώπιση που έχει και ο απλός πολίτης σε ανάλογες περιπτώσεις.

Να σταματήσει η Βουλή να κρίνει και να αποφαίνεται για την παραπομπή ή όχι πολιτικών στη Δικαιοσύνη.

Με πολύ απλά λόγια, όταν οι δικαστικοί και η δικαιοσύνη κρίνουν τους πολίτες, δεν μπορεί τους πολιτικούς να τους κρίνουν πολιτικοί.

Δεν μπορεί ο πολιτικός να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί ως φυσικός δικαστής, όπως δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ο οποιοσδήποτε πολίτης.

Για να ξαναβρεί η πολιτική τον παιδευτικό της ρόλο.
Να δημιουργεί θετικά και όχι αρνητικά πρότυπα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου