Από τις αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα λειτουργήσει η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Αγαπητό Πάλλα. Η προγραμματική σύμβαση είναι ίδια με την περσινή και άμεσα θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο για να πάρει την σχετική έγκριση. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το θέμα περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αναβλήθηκε ωστόσο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Πάλλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προγραμματική σύμβαση είναι έτοιμη και θα κατατεθεί στην Περιφέρεια ώστε να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση. Όπως πάντα θα είναι τριμερής μεταξύ της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, της Περιφέρειας και του Δήμου. Η προγραμματική σύμβαση είναι ίδια με την περσινή. Έχει πεντάμηνη διάρκεια και αφορά 62 άτομα. Το ύψος της ανέρχεται στα 495.000 ευρώ και με σωστή διαχείριση πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες.
Σωστά ο δήμαρχος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου λόγω και της δικής μου απουσίας, καθώς οικογενειακό κώλυμα δεν μου επέτρεψε να παραστώ. Λογικά, αφού εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, θα εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο. Εύχομαι να περάσουν γρήγορα οι αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τον Επίτροπο ώστε από τις αρχές Ιουλίου να ξεκινήσουμε».
Αναφερόμενος σε σχόλια για το έργο και τις δράσεις της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο κ. Πάλλας διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητές της προβλέπονται αυστηρά από την προγραμματική σύμβαση η οποία παρακολουθείται από τον Επίτροπο. «Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και όποια λειτουργικά προβλήματα έχουμε θα τα ξεπεράσουμε. Νομίζω ότι και ο δήμαρχος αλλά και ο περιφερειάρχης με εμπιστεύονται ως πρόεδρο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε και πάλι να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι συνάδελφοι είναι ότι εμείς ακολουθούμε ως οφείλουμε όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους της. Οι δράσεις θα πρέπει να ακολουθούν την προγραμματική, η εκτέλεση της οποίας παρακολουθείται από τον επίτροπο και δεν επιτρέπει συμμετοχή στις πυρκαγιές. Συμμετέχουμε επικουρικά προσφέροντας νερό στα οχήματα της ΠΥΡ», είπε ο πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και σημείωσε παραπέρα ότι ήδη πάρθηκε από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου απόφαση για την παραχώρηση των αυτοκινήτων στο Δήμο Ρόδου για τη συμμετοχή του στην προγραμματική. Με πρωτοβουλία του δημάρχου εστάλησαν τα αυτοκίνητα για συντήρηση και βάψιμο ώστε να είναι έγκαιρα έτοιμα.
«Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, η λειτουργία της ολοκληρώνεται στις αρχές του 2019. Αν δεν αλλάξει το καταστατικό και αν δεν γίνει τροποποίηση στον Καλλικράτη, δυστυχώς η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δεν θα λειτουργήσει το 2019. Κάναμε επαφές με τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τον κ. Δημήτρη Γάκη στους οποίους παρουσιάσαμε όλα όσα απαιτούνται ώστε να επεκταθεί ο χρόνος λειτουργίας της εταιρείας για άλλα 10 χρόνια. Αν δεν περάσει από τη Βουλή η τροποποίηση, τότε δυστυχώς η δομή δεν θα μπορεί να συνεχίσει. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να μας απασχολεί και όχι οι όποιες κόντρες γύρω από τη λειτουργία της. Θα πρέπει όλοι μαζί και οι τοπικοί βουλευτές να δούμε πώς να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα για να μπορέσουμε να λειτουργούμε πέραν του 2019. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα όπως την προηγούμενη φορά. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».
Τέλος, αναφορικά με την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών Δεκεμβρίου ο κ. Πάλλας ανέφερε ότι οφείλεται σε διαδικαστικό-γραφειοκρατικό πρόβλημα και ότι σήμερα τα χρήματα θα έχουν πιστωθεί. Η δαπάνη έπρεπε να εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της ΠΝΑΙ και τον επίτροπο, διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ