Μια εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσω του Der Spiegel παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου παράνομωνμεταναστών στην Ευρώπη

Στο άρθρο με τίτλο «Πώς οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά» το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε «εστία της εγκληματικότητας των διακινητών στην Ευρώπη», καθώς στην περιοχή επικρατεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση λόγω της παρουσίας σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστεςπέρασαν πέρυσι σε ελληνικά νησιά, γεγονός που αποδίδουν στην εντεινόμενη δράση των δουλεμπόρων μετά την ανακατάληψη της Ράκα, de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να κάνουν χρυσές δουλειές βγάζοντας 400 δολάρια ανά κεφάλι, όπως μια συμμορία που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη.

«Οι δουλέμποροι επιλέγουν, σύμφωνα με την ανάλυση, συνειδητά τα ελληνικά νησιά, τα κέντρα υποδοχής των οποίων είναι κατάμεστα από πρόσφυγες. Λόγω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που «ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη», λέει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας. Αυτή η πρακτική των ελληνικών Αρχών αποδεικνύεται ως εκ τούτου «ολοένα και περισσότερο ως πόλος έλξης για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία»», γράφει το Spiegel.

Ακόμη ένα στοιχείο που τονίζεται είνα ότι τόσο οι κρατικοί μηχανισμοί όσο και οι ντόπιοι στα νησιά σηκώνουν τα χέρια ψηλά με την «έφοδο» των αιτούντων βοήθεια κι ότι σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής αστυνομίας η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, που προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας του Μαρτίου του 2016, ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

«Το ταξίδι προς την Ευρώπη από την ηπειρωτική Ελλάδα στέφεται με επιτυχία συχνά και πάλι με τη βοήθεια δουλεμπόρων, όπως διαπιστώνουν γερμανικές υπηρεσίες. Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού οι εγκληματίες μεταφέρουν συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα.

Άλλοι χρησιμοποιούν πλαστά επίσημα έγγραφα για να επιβιβαστούν, π.χ., σε αεροσκάφη εταιρειών χαμηλού κόστους και να μεταβούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η παράνομη μετανάστευση μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη συνεχίζεται, διαπιστώνει στην ανάλυσή της η γερμανική αστυνομία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ