Στις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης για το β’ τρίμηνο του έτους τοποθετεί η Eurasia τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει, οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι σημαντικοί για την ευρωζώνη καθώς αντιμετωπίζει την πρόκληση του (συνεχιζόμενου σίριαλ του) Brexit, τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την προοπτική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και φυσικά τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η Ελλάδα

Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι γεμάτο περιπέτειες για την Ελλάδα, «καθώς πλησιάζει μια δύσκολη τέταρτη αξιολόγηση, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και το ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα».

Όπως σημειώνει το άρθρο, όλα τα προαναφερθέντα, τα οποία έρχονται στο προσκήνιο τον μήνα Μάιο, ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης.

«Προς το παρόν πάντως, μια προληπτική πιστωτική γραμμή παραμένει απίθανη για την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα, με τις πιθανότητες να γέρνουν σημαντικά προς την πλευρά της ενισχυμένης εποπτείας», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Καταλύτης» η Τουρκία

Όσον άφορα στην Τουρκία, η Eurasia σημειώνει ότι εισέρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τρίμηνο καθώς η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη και θα μπορούσε να απειληθεί από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Αυτό θα παροτρύνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και το φθινόπωρο του 2018 (μια πιθανότητα της τάξης του 60%), προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019.

Όπως προσθέτει η Eurasia, η εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας φαίνεται ακόμα πιο ασταθής, με την εμπλοκή του Ερντογάν στη Συρία να διαταράσσει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό πίεση από το σκάνδαλο της Halkbank, το οποίο  αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα του Απριλίου.

Οι υπόλοιπες προκλήσεις στην Ε.Ε.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προκλήσεις για το Eurasia συγκαταλέγεται το θέμα της Ιρλανδίας και το Brexit. Ηδη την Τετάρτη, Ιρλανδοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναμένουν άμεσα νέες προτάσεις από τη Βρετανία για το πώς η χώρα σχεδιάζει να αποφύγει ένα σκληρό σύνορο μετά το Brexit, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Στους Ιρλανδούς αξιωματούχους θα δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα εναλλακτικά σχέδια που έχει η βρετανική κυβέρνηση πέρα από τη λεγόμενη λύση που προτείνεται ως «δικλείδα ασφαλείας» (backstop), η οποία, εάν εφαρμοστεί, ουσιαστικά θα μπορούσε να απομονώσει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας από τη βρετανική νήσο. Τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Και ο γρίφος της Ιταλίας

Επίσης, σημαίνουσας σημασίας είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, ειδικά καθώς προμηνύεται κυβέρνηση με την συμμετοχή του ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Ηδη, εδώ και μερικά 24ωρα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι και τον επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Πρέπει να καθήσουμε στο τραπέζι με όλα τα κόμματα, και ασφαλώς με το Κίνημα 5 Αστέρων», είπε ο Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Messaggero, προσθέτοντας πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, οι περικοπές φόρων και ο περιορισμός της μετανάστευσης βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

thetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ