Ειδήσεις

Δ. Βίτσας: Ανησυχία για τις ροές μεταναστών από την Τουρκία

Την ανησυχία του για το ότι 325 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν την Τετάρτη το πρωί στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΔημήτρης Βίτσας. Η αύξηση αυτή _ την Τρίτη είχαν καταφθάσει 80 πρόσφυγες και την Δευτέρα κανένας _ «μπορεί να είναι τυχαία αλλά πρέπει να την παρακολουθήσουμε» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Βίτσας έκανε την πρώτη του περιοδεία ως υπουργός στα πέντε νησιά που φιλοξενούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) το περασμένο σαββατοκύριακο, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση είναι άσχημη στη Λέσβο και στη Σάμο και καλύτερη στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. «Έχουμε ετοιμάσει σχέδιο για την αποσυμπίεση των νησιών _ στη Λέσβο φιλοξενούνται 7.500 άτομα _ αλλά οι σημερινές ροές δημιουργούν ερωτηματικά» είπε, εννοώντας προφανώς τον παράγοντα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις απειλές του να «ανοίξει τις πόρτες» και να «πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες».
«Άλλος σκοπός της επίσκεψής μου στα νησιά ήταν η συνεννόηση με τους τοπικούς θεσμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Η συνεννόηση πρέπει να βασιστεί στην ισορροπία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των ντόπιων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια και σε αποζημιώσεις» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.
Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες για την περίφραξη στο ΚΥΤ της Χίου, για την κατασκευή ενός αγωγού για τα λύματα στη Μόρια (αξίας 400.000 ευρώ) και για τον βιολογικό καθαρισμό στη Λέρο (αξίας 1.600.000 ευρώ το οποίο καλύπτεται από ΕΣΠΑ).
Άλλη προτεραιότητα του κ. Βίτσα, ο οποίος ανέλαβε πριν από ένα μήνα τα καθήκοντά του, είναι η ψήφιση νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή το οποίο θα ενσωματώσει δύο οδηγίες της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία και, το κυριότερο, περιλαμβάνει τροπολογίες στον μεταναστευτικό νόμο με στόχο «ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση αιτημάτων ασύλου, την ενδυνάμωση των επιτροπών που εξετάζουν τα ζητήματα ασύλου (πχ οι 12 δευτεροβάθμιες επιτροπές θα γίνουν 20) και την επίλυση εκκρεμών θεμάτων για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που ζουν γύρω από τα ΚΥΤ στα νησιά», είπε.
Παράλληλα τρέχει η προσπάθεια να συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα «σε ορισμένες βασικές πολιτικές για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος». Ο κ. Βίτσας συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου.

«Ο στόχος είναι μέχρι την επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο, να έχουμε διαπιστώσει τι συμβαίνει μετά τη Βάρνα (σ.σ. ως προς τις αντιδράσεις του Ερντογάν μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Βουλγαρία την Δευτέρα) και να έχουμε ξεκαθαρίσει με τους εταίρους μας ορισμένες λογικές για το μεταναστευτικό».

Μπορεί όμως να προκύψει καθυστέρηση στην εύρεση μιας κοινής στάσης απέναντι στις Βρυξέλλες των τεσσάρων χωρών που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές από Τουρκία και Αφρική λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία.

ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου