Ειδήσεις

Προς κατάργηση το ΤΑΙΠΕΔ

Θέμα χρόνου δείχνει πλέον να αποτελεί πλέον η κατάργηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μέσω του οποίου υλοποιούνταν, μέχρι πρότινος, ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο “των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και των προβλέψεων των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής”.

Ελάχιστα 24ωρα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν πως σταματά κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, σταματούν οι αντίστοιχες διαδικασίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αναστέλλεται η διαδικασία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και τίθεται επί τάπητος η επιστροφής στο Δημόσιο των μετοχών των ΕΛΠΕ που μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Είχαν προηγηθεί, έπειτα από μακρά περίοδο πιέσεων από την τότε αντιπολίτευση, η αναστολή των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την, ουσιαστικά, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την άμεση επαναξιολόγηση της αξιοποίησης όλων των κρατικών συμμετοχών. Ο ιδρυτικός νόμος (Ν. 3986/2011)του Ταμείου θα αναπροσαρμοστεί και, υπό νέα μοργή (και επωνυμία), σχεδιάζεται να υπαχθεί, το πιθανότερο, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ δρομολογείται και ενοποίησή του Ταμείου με την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ποιο μοντέλο θα υιοθετηθεί για την αξιοποίηση (;) κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Όπως προκύπτει με βάσει τους σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης, κάθε περίπτωση θα αξιολογείται ad hoc εντός ενός πλαισίου είτε συμφωνιών σε διακρατικό επίπεδο, είτε συμβάσεων παραχώρησης. Πλην στελέχη της αγπράς επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα οι διακρατικές συμφωνίες βρίσκονται εκτός της γραμμής της Ε.Ε., κάτι που έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν όταν το μοντέλο αυτό προωθήθηκε για κρατικά assets.

Την πρόθεση κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ, θέση που έχει πολλούς υποστηρικτές στην νέα κυβέρνηση, επανέλαβε προ ημερών ο Π. Λαφαζάνης στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, με τίτλο «Η αρπαγή της Ελλάδας. Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις – Ένα κοινοβουλευτικό χρονικό». Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζοντας το Ταμείο “εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας”, δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξει κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει, με στόχο «να φέρουμε σημαντικής αξίας ακίνητα και κρίσιμες υπηρεσίες (που σχετίζονται με κοινωνικά αγαθά) ξανά υπό δημόσιο έλεγχο».

Υπενθυμίζεται, πως στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα οποία ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: Αξιοποίηση Γης, Υποδομές και Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο. Στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται, μέχρι νεωτέρας, 867 ακίνητα και 49 συμμετοχές σε κρατικές εταιρείες. Οι κυριότερες αφορούν στο 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων, το 17% της ΔΕΗ (το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει 34% της εταιρείας), το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (και το 100% δέκα ακόμη λιμανιών), το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (το Δημόσιο ελέγχει επιπλέον 25%), το 27% της ΕΥΔΑΠ (το 10% στο Δημόσιο), το 74% της ΕΥΑΘ και το 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο ελέγχεται από τα ΕΛΠΕ) και το 90% των ΕΛΤΑ. Σε διαδικασία αξιοποίησης είχαν επίσης τεθεί κρατικά ακίνητα (Κασσάνδρα κ.α.) και μαρίνες.

Η διαφαινόμενη κατάργηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η πιθανότατα ανασύστασή του έρχεται σε μια περίοδο όπου είχε ένταθεί η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του φορέα και για τις, ανεξαρτήτως επιτυχίας των διαγωνισμών, αμοιβές που εισπράττουν οι διαφόρων κατηγοριών σύμβουλοι του, οι οποίες σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση ανέρχονται από την έναρξη λειτουργίας, μέχρι σήμερα, στο ποσό των 18 εκατ.ευρώ. Με τους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να έχουν αναπροσαρμοστεί επί τα χείρω πολλάκις, κατά τη λειτουργία του Ταμείου (από το 2011) υλοποιήθηκαν έργα αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί, ως τίμημα, περίπου 3 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμούν καταβολές ποσών.

Οι μεγαλύτερες σε αξία αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν στην παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ, στην παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), των Κρατικών Λαχείων, της έκτασης στην Κασσιόπη Κέρκυρας, στο Παλιούρι και στην Αφάντου και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Με βάση την ετήσια έκθεση, το ΤΑΙΠΕΔ εμφάνισε το 2013 κύκλο εργασιών 6,8 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά φόρων 460 χιλ ευρώ.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου