Ειδήσεις

ΥΠΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά διαγωνισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Δέσμευση 70 εκατ. ευρώ

Την έγκριση διενέργειας Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού, σε τμήματα, για την επιλογή αναδόχων εκτέλεσης του έργου «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ», ήτοι του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η από 08.08.2023 Γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασοτεχνικών έργων Υ.Π.ΕΝ., η από 25.09.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα για την έγκριση της διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, η προ ημερών (11.10.2023) σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, η δέσμευση ποσού 69,099 εκατ. ευρώ όπως και η από 12.10.2023 σχετική εισήγηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η δημοσίευση σχετικών διαγωνισμών μέσα στο προσεχές διάστημα, αν όχι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και εντός ημερών.

Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης
Προ ολίγων μηνών, τον Απρίλιο του 2023, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τη διαδικασία υλοποίησης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 194 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – NextGenerationEU και θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και την επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης προέβλεπε την εκπόνηση μελετών αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές και την εκτέλεσή τους από τους αναδόχους που θα επιλεγούν, υπό την επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, με προϋπολογισμό ύψους 185,2 εκατ. ευρώ, καθώς και παρεμβάσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων δασικών φυτωρίων με στόχο την παραγωγή μέγιστου αριθμού δενδρυλλίων.

Πηγή insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου