Τοπικές Ειδήσεις

Αυξάνονται τα περιστατικά έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας κατά των γυναικών

• Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην Ρόδο • Αυξάνεται η βία στα περιστατικά, σε σχέση με άλλες χρονιές • Οι δομές που λειτουργούν από τον Δήμο Ρόδου, κατατάσσονται ανάμεσα στις καλύτερες της χώρας

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως τα περιστατικά έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας κατά των γυναικών, αυξάνονται συνεχώς. Αν και γίνονται συντονισμένες ενέργειες από τους φορείς σε συνεργασία με τις αρχές, τη νομική στήριξη, την αστυνομία κ.λπ. το φαινόμενο αυξάνεται.
Στην Ρόδο, ένα νησί με μια μικρή κοινωνία, τα περιστατικά έμφυλης και οικογενειακής βίας κατά των γυναικών, όχι μόνον σημειώνουν αύξηση αλλά λαμβάνουν όλο και πιο βίαια μορφή.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας κα Ματίνα Γιαννέλη, οι δομές που έχει η Ρόδος κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων σε όλη την Ελλάδα.
«Η λειτουργία και η βιωσιμότητά τους, βρίσκεται στην κορυφή. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, από το 2014 που λειτουργεί έχει εξυπηρετήσει γύρω στις 800 γυναίκες ενώ ο Ξενώνας, έχει φιλοξενήσει γυναίκες και παιδιά περί τα 270 άτομα. Για τις δομές αυτές, έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία στην οποία έπρεπε να πάρουμε παράταση με τις συμβάσεις και τα προγράμματα» -όπως ανέφερε στην ‘δ’ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου κα Χριστίνα Καραγιάννη.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στις οποίες σημειώθηκε αθρόα συμμετοχή.
«Η ανταπόκριση που είχαμε, υποδηλώνει ότι η τοπική κοινωνία της Ρόδου, θέλει να ενημερωθεί και να γνωρίζει πού να αποτανθεί εάν συμβεί κάποιο περιστατικό έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας, εναντίον γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι οι δομές του Δήμου Ρόδου, έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά μέσα στα έντεκα αυτά χρόνια λειτουργίας τους κι έχουν πλέον καταφέρει να έχουν απήχηση στην τοπική κοινωνία. Κάθε χρόνο, που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με ενημερωτικό χαρακτήρα, βλέπουμε ότι αυξάνεται και η συμμετοχή» -όπως λέει η κα Καραγιάννη.
Οι δομές, είναι πλέον πλήρως στελεχωμένες. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο υπάρχει σύμβουλος υποδοχής και νομικός σύμβουλος, ενώ ο ξενώνας από τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει και παιδαγωγό προκειμένου τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, να έχουν ενισχυτική διδασκαλία αλλά και δημιουργική απασχόληση –την ώρα που λείπει η μητέρα για κάποιον λόγο.
Επιπλέον, υπάρχει και οικονομική αρωγή με δωρεές και χορηγίες για τον Ξενώνα από συλλόγους, ιδιώτες κ.λπ. αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, στην στήριξη τέτοιων δομών και πρωτοβουλιών.
«Μετά τις γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας, οφείλουμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες. Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, ξέρουν πού να απευθυνθούν, γνωρίζοντας πως θα υπάρχει ανταπόκριση, περίθαλψη και στήριξη. Επιπρόσθετα, υπάρχει συνεχής και καθημερινή φύλαξη στον Ξενώνα. Η εμπιστοσύνη που δείχνει πλέον η τοπική κοινωνία στις δομές των γυναικών, κατακτήθηκε με πολλή δουλειά και με πολύ κόπο» -αναφέρει η κα Καραγιάννη.
Ωστόσο, τα περιστατικά έμφυλης και ενδο-οικογενειακής βίας στην Ρόδο, όχι μόνον σημειώνουν αύξηση αλλά αυξάνεται και η βιαιότητα: οι θύτες δεν περιορίζονται σε μικρής κλίμακας επιθέσεις, αλλά ασκούν βία με μεγαλύτερη ένταση.
Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου
Σημειώνεται πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Δήμος Ρόδου προχώρησε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) Κύπρου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη διακρατική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που προσδίδει στο εγχείρημα χαρακτήρα ιστορικό. Είναι η πρώτη φορά που ανάλογες δομές δύο κρατών – μελών της ΕΕ συνδέονται θεσμικά, δημιουργώντας ένα κοινό πλαίσιο δράσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου, το Συμβουλευτικό Κέντρο και ο Ξενώνας Φιλοξενίας, λειτουργούν 12 συνεχόμενα χρόνια. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως όλες συνδέονται με την ανάγκη προστασίας, στήριξης και μιας δεύτερης ευκαιρίας. Η συμβολή τους δεν περιορίζεται στη φιλοξενία και τη συμβουλευτική. Στηρίζουν την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη, συνδέοντας τις ωφελούμενες με προγράμματα όπως η «Στέγαση και Εργασία», και διοργανώνουν δεκάδες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κάθε χρόνο.
Ο Δήμος Ρόδου, αξιοποιώντας την ευκαιρία εμπλουτίζει τόσο τις προσφερόμενες υπηρεσίες όσο και το στελεχιακό δυναμικό των Δομών Υποστήριξης Γυναικών. Παράλληλα προχώρησε στην σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, στην οποία συμμετέχουν στελέχη από τις Δομές και στο πλαίσιο αξιοποίησης των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων συνεργάζονται όλοι στον τομέα των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών εξωστρέφειας υπέρ των γυναικών. Καινοτομία σε εθνικό επίπεδο αποτελεί η σύσταση και λειτουργία του Δικτύου Συνεργασίας για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Στην Ρόδο, συμμετέχουν οι εξής φορείς:
• Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ρόδου
• Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
• Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
• Η Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
• Οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
• Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου
• Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και
• Η ΜΚΟ Φιλότιμο Ίδρυμα
Με την αρωγή του Τμήματος Ενδοοικογενειακής βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου και του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας της Α’ Διεύθυνσης της Αστυνομίας Δωδεκανήσου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των γυναικών. Γνωρίζονται, μαθαίνουν αρμοδιότητες και πλαίσια συνεργασίας με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, των πολλαπλών διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Από κοινού αναλαμβάνουν και σχεδιάζουν, τοπικά, πολιτικές, εργαλεία, δράσεις και παρεμβάσεις για την καλύτερη δυνατή ποιοτικά εξυπηρέτηση των γυναικών.
Σε μια εποχή που τα φαινόμενα της έμφυλης βίας, των διακρίσεων, των ανισοτήτων και του αποκλεισμού των γυναικών εξακολουθούν να υπάρχουν, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών. Μέσα από τη διάχυση της πληροφορίας, την ενίσχυση της συμμετοχής και τη δημιουργία χώρων διαλόγου, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και καλλιεργείται μία κουλτούρα ισότητας και σεβασμού.
Η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και των θεσμών σε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ζωτικής σημασίας, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών και την οικοδόμηση μίας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου