Συνεντεύξεις

E. Bόζεμπεργκ: «Η κυβέρνηση εμφανίζει συμπτώματα αποσύνθεσης σε μια κρίσιμη περίοδο»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ως «αποκορύφωμα του κυβερνητικού τραγέλαφου» χαρακτηρίζει την επίμαχη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και όσα ακολούθησαν με την παραίτηση Κοτζιά, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.
Σε συνέντευξή της στην «δ» η ευρωβουλευτής μιλάει για την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το προσφυγικό, για τις επικείμενες Ευρωεκλογές καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί με την δραστηριότητά του ‘Ρουβίκωνα’ και την ανομία.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, πώς είδατε την παραίτηση Κοτζιά και τι πιστεύετε ότι σηματοδοτεί όλο αυτό το ‘θρίλερ’ που προηγήθηκε αλλά και οι εξελίξεις που παρακολουθούμε καθημερινά με βολές και αποκαλύψεις;
Η επίμαχη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και όσα ακολούθησαν, υπήρξαν το αποκορύφωμα του κυβερνητικού τραγέλαφου, με τον πρωθυπουργό να εκλιπαρεί να μην τον ρίξουν και κορυφαίους υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται ακόμη και για κακοδιαχείριση κονδυλίων και χρηματισμό από τον Σόρος!
Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώθηκε με τον κ. Τσίπρα από τη μία να στέλνει αυστηρό μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία και από την άλλη να επιλέγει τον κ. Καμμένο, ο οποίος διαφωνεί ξεκάθαρα με την κυβερνητική γραμμή στο Σκοπιανό, αντί του κ. Κοτζιά, που ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της.
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, αφού παραιτήθηκε, με μια κίνηση πρωτοφανούς πολιτικής επιπολαιότητας, ανακίνησε ζήτημα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά μόνο για το Ιόνιο και όχι για το Αιγαίο, δεχόμενος με τον τρόπο αυτό εμμέσως τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι το Αιγαίο αποτελεί ειδικό καθεστώς.
Η κυβέρνηση εμφανίζει συμπτώματα αποσύνθεσης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, την ώρα που όλα τα εθνικά μας ζητήματα είναι ανοικτά, η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται ανησυχητικά και η εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει.
Η ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να αποκτήσει μία ισχυρή, σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά.
• Μιλήσατε πρόσφατα για την πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει και εκφράζετε την ανησυχία σας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό και η ιταλική κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται να τον προσαρμόσει στις δημοσιονομικές συστάσεις και τους κανόνες περί ελλείμματος της ΕΕ.
Η τεταμένη αυτή κατάσταση οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τους οίκους αξιολόγησης, σε άνοδο των spreads των ιταλικών ομολόγων και σε νέα αμφισβήτηση της ισορροπίας του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Η κρίση στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών προκαλεί εύλογη ανησυχία και έντονο προβληματισμό, όχι μόνο γιατί η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και γιατί εκδηλώνεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την ΕΕ, την ώρα που προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού προβλήματος και του BREXIT.
Οι σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ιταλικό προϋπολογισμό και η ανυποχώρητη στάση των Σαλβίνι και Ντι Μάγιο έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους ένας επικίνδυνος πολιτικός ανταγωνισμός με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ.
Οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι λεπτοί, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών να ρίξει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.
Όμως η ιταλική κρίση επηρεάζει αρνητικά και την Ελλάδα, καθώς το δυσμενές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας και δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
• Έχετε ζητήσει επανειλημμένως συγκεκριμένες ενέργειες για το προσφυγικό. Τελικά ποιες είναι οι θέσεις της Ε.Ε.; Είναι ξεκάθαρες;
Η διαχείριση του προσφυγικού από την ΕΕ χαρακτηρίστηκε μέχρι σήμερα από αργά αντανακλαστικά, δυσλειτουργία στους μηχανισμούς μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, ασυνέπεια στην τήρηση των αποφάσεων και απροθυμία επιβολής αυστηρών κυρώσεων εις βάρος των χωρών, οι οποίες δεν αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Όμως η εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας δεν μπορεί να είναι ευέλικτη ή επιλεκτική.
Η συμμετοχή σε μία διακρατική ένωση δεν συνοδεύεται μόνο από δικαιώματα, αλλά και από υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής έχει ήδη σηκώσει τεράστιο βάρος και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι ευρωπαίοι εταίροι της.
Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Τρίτη με νέα παρέμβασή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσα έμφαση στην άδικη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών και την απουσία αλληλεγγύης στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα ενίσχυσης της FRONTEX και της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής δεν επαρκούν, ενώ η αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου έχει προσκρούσει στην ακαμψία ορισμένων κρατών μελών.
Επίσης τόνισα ότι η ΕΕ οφείλει επιτέλους να περάσει από τα ευχολόγια και τις γενικόλογες αναφορές σε συγκεκριμένες ενέργειες και να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει τη βούληση και τη δύναμη να επιβάλει την τήρηση των κανόνων και των αποφάσεών της σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη.

Στις ευρωεκλογές του 2019 τι θα κληθούν να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες;
Στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν με την ψήφο τους να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
Είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές, γιατί θα κρίνουν εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Η ενωμένη Ευρώπη διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητείται το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ λανθασμένοι χειρισμοί τροφοδοτούν τον εθνολαϊκισμό, πυροδοτώντας κρούσματα εσωστρέφειας και εθνικών ανταγωνισμών στους κόλπους της ΕΕ.
Είναι αλήθεια ότι το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι κοινωνικές ανισότητες σε συνδυασμό με ορισμένες εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχουν δημιουργήσει εύθραυστες ισορροπίες και μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.
Το μεγάλο στοίχημα για την ενωμένη Ευρώπη είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Εάν στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου ενισχυθούν περαιτέρω ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές, το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται δυσοίωνο.
Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική με μια Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Μία Ευρώπη συνοχής και αλληλεγγύης με ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο, που θα αμβλύνει ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές διαφορές και θα ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό.
• Η κατάσταση με την δραστηριότητά του ‘Ρουβίκωνα’ δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση. Κατά την άποψή σας, δεν υπάρχει τρόπος να παταχθούν αυτά τα άθλια φαινόμενα από οργανωμένες ομάδες που εξευτελίζουν την Δημοκρατία και τους κρατικούς λειτουργούς;
Μετά την ανενόχλητη τριετή δράση του Ρουβίκωνα με εισβολές στη Βουλή, στο ΣτΕ, σε πρεσβείες, υπουργεία, εφορίες, δημόσιους οργανισμούς, συμβολαιογραφικά γραφεία και εταιρείες, ήρθε η ώρα για την “αναρχική συλλογικότητα” να ανοίξει και παράρτημα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!
Πρόκειται για μία πρωτοφανή και ιλαροτραγική κατάσταση, που πλήττει την εικόνα της χώρας και συνιστά απειλή για την ομαλή λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Είναι προφανές ότι τη δραστηριότητα τόσο του Ρουβίκωνα όσο και των υπολοίπων αντίστοιχων οργανωμένων ομάδων, που ευτελίζουν και προσβάλλουν την ίδια τη δημοκρατία, την εξέθρεψε και την ανέχεται η σημερινή κυβέρνηση.
Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να την ανεχθεί και έχει όχι μόνο το πρόγραμμα, αλλά και την πολιτική βούληση για να την αντιμετωπίσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητές του θα είναι η αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ασφάλειας των πολιτών.
Ειδικότερα έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα σπάσει το άβατο των Εξαρχείων, θα ενδυναμώσει την ομάδα ΔΙΑΣ, θα επαναφέρει τις περιπολίες, θα ενεργοποιήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου, που αποφυλάκισε 2.500 καταδικασμένους για κακουργήματα, θα δημιουργήσει φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα αλλάξει το νόμο για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, ώστε αυτό να λειτουργεί ως άσυλο ιδεών και όχι άσυλο εγκληματιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου