Ειδήσεις

Τιμήθηκαν οι ήρωες – μαθητές που καθαίρεσαν από το Βενετόκλειο την αυτοκρατορική ιταλική σημαία

Σε μια σεμνή τελετή αλλά με την παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου, τιμήθηκαν χθες τρεις πατριώτες του παλαιού Βενετοκλείου Γυμνασίου, οι οποίοι, μεσούσης της ιταλικής κατοχής κατέβασαν την ιταλική αυτοκρατορική σημαία από τον ιστό του εκπαιδευτηρίου και ύψωσαν στη θέση της την ελληνική.
Πρόκειται για τους Γαβριήλ Ιωάννου Χαρίτο (1907-1990), από τη Σύμη, μετέπειτα δικηγόρο, πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο Ρόδου και αργότερα βουλευτή Δωδεκανήσου, Νικήτα Γεωργίου Παχωπό (1907-1972), επίσης από τη Σύμη, μετέπειτα χημικό και Γεώργιο Βασιλείου Χαλκιά (1907-1978), από τα Σπόα της Καρπάθου, μετέπειτα δάσκαλο.
Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου και την Ομοσπονδία Δωδ/κών Παροικιακών Σωματείων, στο πλαίσιο της Γιορτής της Σημαίας του Καζουλείου Γενικού Λυκείου Ρόδου.
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο κ. Παπαγιάννη και ακολούθησε επετειακή ομιλία από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ρόδου από τα αρχαία χρόνια για να καταλήξει στην κατοχή και στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική ημέρα της καθηλώσεως της ιταλικής σημαίας.
Στη συνέχεια αναγνώσθηκε χαιρετισμός του ήρωα της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζου, από τον  κ. Γιώργο Τσαμπανάκη, σύμβουλο πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου- Κάσου και έγινε αναφορά στο ιστορικό γεγονός από τον πρόεδρο του δ.σ. της Ομοσπονδίας Δωδ/κών Σωματείων κ. Νίκο Κωνσταντινίδη.
Η συνέχεια του προγράμματος περιελάμβανε τα ακόλουθα
• Ανάγνωση βιογραφικών τιμώμενων πατριωτών μαθητών.
1) Γαβριήλ Ιωάννου Χαρίτου
από την κ. Μαρία Αρβανιτάκη – Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικό
2) Νικήτα Γεωργίου Παχωπού
από την κ. Φλώρα Γιωργά, Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
3) Γεωργίου Βασιλείου Χαλκιά
από τον κ. Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, Πρόεδρο του Παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
•Χαιρετισμοί επισήμων
•Αποκαλυπτήρια του μνημείου
•Σύντομη ομιλία για την 28η Οκτωβρίου 1940 από την κ. Αναστασία Χαραλάμπους, Φιλόλογο
•Ανάγνωση Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων
•Επίδοση της σημαίας του σχολείου στον σημαιοφόρο του Καζουλείου Λυκείου Ρόδου
•Απονομή επαίνων στους αριστεύσαντες μαθητές του Λυκείου.
Υπεύθυνοι Διοργάνωσης ήταν η κ. Μαριέττα Βογιατζή, Οικονομολόγος, Διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου (Καζουλείου Λυκείου) Ρόδου και ο κ. Αναστάσιος Κουντούρης, Φιλόλογος
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ των άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Νεκτ. Σαντορινιός και Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, ο αντ/ρχης Φ. Ζαννετίδης (που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη), ο πρώην υπουργός Αρ. Παυλίδης, οι πρώην δήμαρχοι Μάνος Κόκκινος και Χατζής Χατζηευθυμίου, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, λοιποί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συγγενείς των μαθητών-ηρώων, εκπαιδευτικοί και πλήθος άλλων επωνύμων και ανωνύμων.

3 2

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου