Ειδήσεις

Περιθώριο 15 ημερών στην κυβέρνηση να «αποκρούσει» τη σκληρή γραμμή των θεσμών

Η συνήθης μανιέρα της διαπραγμάτευσης που εδώ και 6 χρόνια εκτυλίσσεται δύο με τρεις φορές το χρόνο ακολουθήθηκε και στην πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση θεσμών και κυβέρνησης. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε αρκετά σημεία, κατέγραψαν πρόοδο σε κάποια από τα ζητήματα, αλλά και πάλι οι Θεσμοί έθεσαν αστερίσκους στα δημοσιονομικά ζητήματα. Ειδικά το ΔΝΤ για άλλη μια φορά ζήτησε σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα του προϋπολογισμού δηλαδή μισθούς και συντάξεις. Κάτι που θα τεθεί εκ νέου στις 14/11 οπότε επιστρέφουν οι δανειστές. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει «όπλα» στη φαρέτρα να προτάξει ώστε να αποκρούσει πιέσεις των δανειστών, ειδικά τώρα που πολιτικά βρίσκεται στο καναβάτσο.

Πάντως κλείνοντας τη διαπραγμάτευση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης αποτελούν τους τρεις φακέλους στους οποίους, παρά την πρόοδο, παραμένουν διαφορές.

«Συζητάμε όλοι μαζί», σημείωσε ο ίδιος κορυφαίος παράγων. «Κάποια στιγμή θα υπάρξει το δικό τους κείμενο, το λεγόμενο MEFP ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή γραμμή».

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, ότι θα υπερβεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 χάρη στην καλή πορεία των εσόδων. Ο ίδιος παράγων πάντως διέψευσε την αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις λέγοντας ότι δεν γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση και επανέλαβε τη φράση «δεν πέφτω από τα σύννεφα» για τη θέση που εξέφρασε ο κ. Ράις περί μη βιώσιμου Ασφαλιστικού.

Κατά την τελευταία πάντως ημέρα, όπως αναφέρουν πηγές, του υπ. Οικονομικών, συζητήθηκαν θέματα χρηματοοικονομικά, του υπ. Δικαιοσύνης, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς και δημοσιονομικά. Στα δημοσιονομικά η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 και την υπερκάλυψη των στόχων από τη μεριά των εσόδων, που δίνει μία καλύτερη βάση από ό,τι αναμενόταν για το 2017. Συζητήθηκε επίσης και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017. Συνολικά, κατά τον πρώτο κύκλο, πολύ μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε στα περισσότερα θέματα της ατζέντας, ενώ στα εργασιακά, στα δημοσιονομικά ζητήματα και στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Τα αγκάθια του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Στο μέτωπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων μπορεί, όπως σημείωναν ανώτατα στελέχη, να συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές και ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο απομένουν ακόμα σημεία τα οποία χρειάζονται ακόμα τεχνική επεξεργασία και αποτελούν όπως όλα δείχνουν και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης αυτής που όλη ευελπιστούν να ολοκληρωθεί στην επομένη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στα μέσα του Νοεμβρίου.
Όπως όλα δείχνουν ο νέος μηχανισμός ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους . Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στο μηχανισμό. Πάντως, όπως είπε ανώτατη πηγή θα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Έμπορων θέτουν συγκεκριμένους όρους ζητώντας τα όποια κριτήρια να μην είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και να δίνουν την ευκαιρία να εξετάζονται επιμέρους ζητήματα που διαφοροποιούν ακόμα και ομοειδείς επιχειρήσεις. Όπως λένε ήδη τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 108 δς ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνει τα 120 δις ευρώ ( με πάνω από 90 δις ευρώ στην εφορία, και πάνω από 21 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, εκ των οποίων 11 δις ευρώ αφορούν τον ΟΑΕΕ, με τα 3,3 δις να είναι προσαυξήσεις). Ζητούν μάλιστα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να αφορά έκτος από τους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ-ΕΕ),μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ) και επιτηδευματίες που έχουν διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησης ,συνταξιούχους πρώην επιτηδευματίες αλλά και εγγυητές.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας η οποία θα πρέπει να είναι γρήγορη ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Μάλιστα προτείνουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο θα ξεκαθαρίζει ποιες εταιρείες από την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα κριθούν βιώσιμες αλλά θα δίνει και συγκεκριμένα μοντέλα λύσεων. Ξεκάθαρο πάντως είναι ότι ο ΦΠΑ δεν θα μπορεί να κουρεύεται.

Βαρόμετρο πολιτικό τα εργασιακά

Ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, που μπορεί να κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι και τα εργασιακά, όπου το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας είναι κυρίαρχο για τους θεσμούς όπως φαίνεται κι από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ειδικά το Ταμείο, κατά την πάγια τακτική του, επιμένει σε απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας ώστε να καταστεί η Ελλάδα πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Εργασίας καταγράφονται κάποιοι κοινοί τόποι στα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, σήμερα συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Όπως ανέφερε θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα, ανέφερε ότι για τα θέματα νομιμότητας (θέματα που αφορούν αποφάσεις της δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών) οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν τις οριστικές τοποθετήσεις από τα νομικά τους επιτελεία.
Επίσης, η συζήτηση στράφηκε και στα ζητήματα των μικρών επιχειρήσεων, όπου τέθηκε το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε νομικά πρόσωπα με λιγότερα από 20 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να αποφευχθεί η δημιουργία ενώσεων προσώπων μέσω της επέκτασης της δυνατότητας δημιουργίας συνδικαλιστικών σωματείων στις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε άλλο θέμα για το ασφαλιστικό και δήλωσε ότι έχει αναλάβει την πλήρη πατρότητα του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου και κατά συνέπεια, θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από την αρχή του επόμενου χρόνου όπως ο νόμος ορίζει. Επί του ΕΦΚΑ οι Θεσμοί ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την πορεία της ενοποίησης των Ταμείων. Σε ερώτηση βέβαια αν θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας, η απάντηση ήταν «κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Γιώργος Αλεξάκης Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου